Connect with us

Sağlık

HIZLI DONDURMA İŞLEMİYLE GIDALARIN BESİN DEĞERİ KORUNUYOR…

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek besin değeri ve sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. Ürünlerin besin değerlerinde hasat edildikleri andan itibaren kayıplar başlıyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “dondurma işleminin” söz konusu kaybı önlediğini ifade ediyor. 

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, en iyi dondurma işleminin gıda endüstrisinde uygulanan “Tek Tek Hızlı Dondurma” IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapıldığını belirtiyor.

 Ebru Akdağ-Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü ve Gıda Mühendisi

Ebru Akdağ-Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü ve Gıda Mühendisi

“ŞOKLANMADA BESİN DEĞERLERİ KAYBOLMUYOR”
Dondurulmuş gıdalarda besin değerlerinin kaybolmadığını ifade eden Akdağ, konuya ilişkin şu bilgileri aktarıyor: “Hasat edilen meyve sebzelerin satış noktalarına ve soframıza ulaşana kadar genellikle yedi günlük bir yolculuğu var. Bu sırada ürünler besin değerini kaybetmeye devam ediyor. Dondurulmuş gıdalar ise tesislerin hasat alanlarına yakın kurulması sayesinde, ürünlerin kısa sürede şoklanmasıyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de ürünlerin besin değerini kaybetmeden dondurulmasını sağlıyor. Besin değerini kaybetmemesi ve güvenilirliğiyle tavsiye edilen dondurulmuş gıdalar, pratikliği ve raf ömrü boyunca besin değerini koruyarak derin dondurucuda saklanabilme özelliğiyle de hayatı kolaylaştırıyor.”

“EVDE DONDURMA İŞLEMİNDE BESİN DEĞERİ AZALIYOR”
Yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma işleminin yavaş gerçekleştiğini açıklayan Akdağ, bu yüzden gıdalardaki besin değerinde düşüşler meydana geldiğine işaret ediyor: “Mevsiminde alınan meyve ve sebzeleri evimizde dondurarak saklayabiliriz. Bu iyi bir saklama yöntemi olmakla beraber, yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma işlemi sırasında da besin değeri kaybı olduğunu bilmek gerekir. En iyi dondurma işlemi, gıda endüstrisinde uygulanan ‘Tek Tek Hızlı Dondurma’ IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır. Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 – 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer. Böylece evde yapılanın aksine, hücre zarı çatlaması engellenir, hücre öz suyunda küçük buz kristalleri oluşur ve besin değeri kaybının önüne geçilir. Yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında meyve ve sebzelerin hücre zarı çatlayarak öz suyunun bir kısmının dışarı salınır ve ürünlerde az da olsa ürünlerin besin değeri düşer.”

“COVID-19 SALGINI SÜRECİNDE İLGİ ARTTI”
Akdağ, Covid-19 salgını sürecinde gıda güvenliğinin daha da önem kazandığına dikkat çekiyor: “Covid-19 bazı tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi. Bir yandan fazla gıda stoklamaktan kaçınırken, diğer yandan alışveriş sıklığını azaltacak şekilde evde gıda saklayabilmemiz gerekti. Alışveriş sıklığını azaltıp, besin değerini koruyarak daha uzun süre saklanabilen gıdalar bu dönemde ön plana çıktı.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir