Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ YOK OLUŞUN EŞİĞİNDE”

-Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Herhangi bir pratisyen hekim TUS’u kazanıp asistan olunca maaşı aynı kalıp taban ödemesi artarken, SAHU asistanlarının aylık geliri en düşük memur maaşından biraz fazla, kamu işçisi maaşının ise altında kalıyor.” dedi.

-“SAHU asistanlarının 6 yıl süren eğitimlerinin 18 ayını çeşitli branşlarda rotasyonda geçirdiğini” belirten Dr. Yağmur şunları söyledi: “Ancak rotasyon boyunca gelirlerinde tam 6 kalemde kesinti oluyor. Maaşa esas ödemenin yüzde 30’u, teşvikin tamamı, mobil hizmet ödemesinin tamamı, sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatının yüzde 50’si direk kesiliyor. Ek olarak, pozitif performans yapamadıkları için tarama takip katsayısı düşüyor ve buna bağlı olarak da gelirleri düşüyor. Üzerine bir de kayıtlı nüfus sayıları düştüğü için gelirleri düşüyor. Mevcut ekonomik şartlarda aile hekimlerinin ayakta kalabilmeleri çok zorlaştı. Dolayısıyla sayıları da gün geçtikçe azalıyor.”

-Aile Sağlığı Merkezlerinde uzman hekim sayısını artırmak için 10 yıl önce hayata geçirilen Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi’yle (SAHU) arzulanan sonuca ulaşılamadı. Sağlık Bakanlığı 2021 verileriyle, mevcuttaki 25 bin 611 aile hekiminin sadece 2 bin 609’u (yüzde 10,1’i) uzman.

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) bünyesindeki SAHU Çalışma Grubu’nca hazırlanan raporda, önlem alınmaması halinde “aile hekimliği sisteminin yavaş yavaş eriyeceği ve yok olacağı” kaydedildi.

Aile Sağlığı Merkezlerinde uzman hekim sayısını artırmak için 10 yıl önce hayata geçirilen Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi’yle (SAHU) arzulanan sonuca ulaşılamadı. Sağlık Bakanlığı 2021 verileriyle, mevcuttaki 25 bin 611 aile hekiminin sadece 2 bin 609’u (yüzde 10,1’i) uzman.

Aile Sağlığı Merkezlerinde uzman hekim sayısını artırmak için 10 yıl önce hayata geçirilen Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi’yle (SAHU) arzulanan sonuca ulaşılamadığına, “Sağlık Bakanlığı 2021 verileriyle, mevcuttaki 25 bin 611 aile hekiminin sadece 2 bin 609’unun (yüzde 10,1’inin) uzman hekim olduğuna” dikkat çekildi.

TUS’u (Tıpta Uzmanlık Sınavı) kazananların tüm branşlarda geliri artmasına rağmen, SAHU asistanlarının özellikle de rotasyonlarda yüzde 50’ye varan gelir kaybına uğradığının altı çizildi.

“DURUM, BAKAN KOCA’NIN SÖYLEDİĞİNİN TAM TERSİ”
AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Herhangi bir pratisyen hekim TUS’u kazanıp asistan olunca maaşı aynı kalıp taban ödemesi artarken, SAHU asistanlarının aylık geliri en düşük memur maaşından biraz fazla, kamu işçisi maaşının ise altında kalıyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın ‘asistan hekim gelirlerini pratisyen hekim ile uzman hekim arasında konumlandıracağız’ sözünü hatırlatmak isteriz. Bakanımızın bu sözüne baktığımızda aslında tam tersi bir durum görülüyor. Asistanlar rotasyonda pratisyen aile hekiminin neredeyse yarısı kadar kazanıyor.” dedi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Herhangi bir pratisyen hekim TUS’u kazanıp asistan olunca maaşı aynı kalıp taban ödemesi artarken, SAHU asistanlarının aylık geliri en düşük memur maaşından biraz fazla, kamu işçisi maaşının ise altında kalıyor.” dedi.

“TAM 6 KALEMDE KESİNTİ OLUYOR”
“SAHU asistanlarının 6 yıl süren eğitimlerinin 18 ayını çeşitli branşlarda rotasyonda geçirdiğini” belirten Dr. Yağmur şunları söyledi: “Ancak rotasyon boyunca gelirlerinde tam 6 kalemde kesinti oluyor. Maaşa esas ödemenin yüzde 30’u, teşvikin tamamı, mobil hizmet ödemesinin tamamı, sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatının yüzde 50’si direk kesiliyor. Ek olarak, pozitif performans yapamadıkları için tarama takip katsayısı düşüyor ve buna bağlı olarak da gelirleri düşüyor. Üzerine bir de kayıtlı nüfus sayıları düştüğü için gelirleri düşüyor. Mevcut ekonomik şartlarda aile hekimlerinin ayakta kalabilmeleri çok zorlaştı. Dolayısıyla sayıları da gün geçtikçe azalıyor.

“SAHU ASİSTANLARI 1 LİRA BİLE TEŞVİK ALAMIYOR”
Aile Sağlık Merkezi’ne yeni adım atan bir aile hekiminin toplam gelirleri rotasyonda yüzde 30 ila 50 arasında kayıp yaşıyor. Bir diğer hesaplamayla maaşında 30 bin liraya yakın düşüş oluyor. Ayrıca tüm bu kesintilerin yanında birlikte çalışıp aynı işi yaptıkları diğer asistanlar hastaneden teşvik alırken SAHU asistanları 1 lira bile teşvik alamıyorlar.

AHU EĞİTİMİ 3, SAHU EĞİTİMİ 6 YIL
AHU (Aile Hekimliği Uzmanlığı) asistanlık eğitimi 3 yıl iken SAHU asistanlarının eğitimi 6 yıl. Sistem ilk kurulu AHU asistanlık eğitimi ayda 16 saat SAHU’lar ise 8 saat eğitim aldığı için 3 yılın 2 katı 6 yıl olsun ve teorik eğitimleri eşit olsun diye düşünülmüş. Ancak 18 aylık rotasyonda AHU ve SAHU asistanlarının eşit teorik derse girdikleri gözden kaçırılmış. SAHU’lar 36 ay eğitim almalı ve toplam eğitim süresi 54 ay yani en fazla 4 buçuk yıl olmalı.

6 yıllık eğitim, hem dünyadaki en uzun aile hekimliği uzmanlık eğitimi hem de ülkemizdeki tüm branşlar içinde en uzun uzmanlık eğitimi. Öyle ki beyin cerrahi, plastik cerrahi, genel cerrahi, pediatri gibi branşlardan dahi daha uzun.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir