Connect with us

Türkiye Gündemi

2022 TURİZM HEDEFİ: 40 MİLYON TURİST, 30 MİLYAR DOLAR GELİR…

Turizm, her yıl 2 milyondan fazla kişiye sağladığı istihdamla Türkiye’nin ekonomisine “can veren” sektörlerin başında geliyor. 2022 yılında “turizmden elde edilecek gelirin 30 milyar doları aşmasının” hedeflendiğini belirten Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, uzun vadede ülkeye gelen turist sayısının daha da artmasının beklendiğini söyledi. 

Türkiye 2021 Kasım verileri; “yıl sonunda 28 milyon turist ağırlanarak 22 milyar dolar gelir hedefine ulaşılacağına” işaret ederken, “turist başına yapılan harcamanın 650 dolardan 830 dolara çıktığını” ortaya koyuyor. Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, 2023 yılında Covid-19 salgınının tamamen kontrol altına alınması halinde elde edilecek gelirin 65  milyar dolara yükselebileceğini belirtti.

Birol Akman-Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı

Birol Akman-Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı

“2022’DE 40 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ”
Salgın sürecindeki düşüşe dikkat çeken Akman, 2022 hedeflerine ilişkin şunları dile getirdi: “Türkiye’ye pandemi öncesi 2019 yılında 50 milyonun üzerinde turist geliyordu. Bunun 14 milyonu Antalya, 14 milyonu İstanbul, 7-8 milyonu Ege ve geri kalan kısmını tüm Türkiye’yi kapsıyordu. Pandemi döneminde bu rakamlar düştü. Ankara’nın payı 1 buçuk milyon iken 400 binlere kadar geriledi. Bu anlamda, 2020 yılında Türkiye’ye gelen 15 milyon turistten 12 milyar dolar gelir elde edildi. Açılmalarla birlikte, 2021’in sonunda bu rakam 28 milyon turist sayısı ile 22 milyar dolar gelire yükselecek. 2022 yılında turist sayısını 40 milyona turizm gelirini ise 30 milyarın üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 hedefimiz ise, 65 milyar dolar hedefi ile turist sayısını 77 milyona ulaştırmak.”

"Ankara ve Anadolu özellikle kültür sanat ve sağlık turizmi açısından önemli."

“Ankara ve Anadolu özellikle kültür sanat ve sağlık turizmi açısından önemli.”

“ANKARA EN ÖNEMLİ TURİSTİK BÖLGELERDEN”
Ankara’nın “en önemli turizm bölgeleri arasında yer aldığını” hatırlatan Akman, devamında şu bilgileri aktardı: “Ankara ve Anadolu özellikle kültür sanat ve sağlık turizmi açısından önemli değerlerimizi oluşturuyor. Bu anlamda, buradaki 2022 yılı hedefimiz 2019’u yakalamak. 5 yıllık uzun vadedeki hedefimiz ise, bu kapasiteyi 5 milyon kişiye ulaştırmak. Ayrıca, baktığımızda Başkentimiz hem kültür hem de sanat merkezi olmaya aday. Bu anlamda, 45 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir ile 2022 ve 2023 yılında iyi bir turizm sezonu bekliyoruz. 2021 yılı konaklama verileri, Eylül ayına kadar 405 bini yabancı turist 3 milyon 297 bini yerli turist olmak üzere 3 milyon 702 bin turistin Ankara’yı tercih ettiğini gösteriyor. Ankara’da konaklama yapan ülkeler arasında 65 binle ilk sırada Irak bulunuyor. Bu sırayı, İran, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya takip ediyor.”

“ANKARA’YI TANITMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Derneğin; “Ankara’ya gelen turist sayısını artırmayı” ve “iç turizmi hareketlendirmeyi” amacıyla çalıştığının altını çizen Akman, “Yurt dışındaki yabancı turistlere ve vatandaşlarımıza Ankara’nın ve Anadolu’nun değerlerini göstermek ve tanıtmak için büyük bir çaba gösteriyoruz. Bu doğrultuda, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün desteğiyle birlikte çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir