Connect with us

Eğitim

“VATANDAŞ DİŞSİZ, DİŞ HEKİMLERİ İŞSİZ!”

Yılda 2 binlik ihtiyaca rağmen Türkiye’deki 110 fakülteden her yıl 8 bin 500 kişi diş hekimliği diploması alıyor. Meslek haricindeki kişiler ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olabiliyor. Muayenehane açılabilmesi için “hizmetin nitelikli sunumuyla ilgisi bulunmayan” şartların yerine getirilmesi isteniyor. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen tabloyu şu ifadeyle özetliyor: “Vatandaş dişsiz, diş hekimleri işsiz, yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır.”

 

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, taleplerini içeren raporu 25 bin üyelerinin imzasıyla birlikte TBMM’ne iletti.

“BU MESLEK YAPILAMAZ HALE GELİYOR”
Sorunlarının masaya yatırıldığı Ankara ATO Congresium’daki 27’nci Uluslararası Dişhekimliği Kongresi sonrasında TBMM’ye giden İşmen, “Bütün çağrılarımıza rağmen Türkiye’de diş hekimliği fakültesinin açılması durdurulamıyor. Her türlü itirazımıza rağmen her yıl artan kontenjanlarla bu meslek yapılamaz hale geliyor. Diş hekimleri kamuda daha fazla istihdam edilmeli. Taşeron diş hekimliği kabul edilemez.” dedi.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, “Vatandaş dişsiz, diş hekimleri işsiz, yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır.” dedi. 

“MESLEK DIŞI KİŞİLER AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KURULUŞLARINA ORTAK OLMAMALI”
İşmen görüştüğü milletvekillerine isteklerini şöyle sıraladı: “Meslek dışı kişiler ağız diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmamalıdır. Vatandaş dişsiz, diş hekimleri işsiz, yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır. SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan diş hekimlerine de ilave ödeme verilmelidir. Diş hekiminin yanında başka bir diş hekimi de çalışabilmelidir. Diş hekimleri daha fazla sayıda ve daha yaygın şekilde kamuda istihdam edilmelidir. Muayenehane açılışında hizmetin nitelikli sunumuyla ilgisi olmayan şartların yerine getirilmesi istenmemelidir. Diş hekimlerine yeşil pasaport verilmelidir.”

Deniz Çağında- İzmir Diş Hekimleri Odası (İZDO) Başkanı

İHTİYAÇ 2 BİN, MEZUN SAYISI 8 BİN 500
İzmir Diş Hekimleri Odası (İZDO) Başkanı Deniz Çağında ise şunları dile getirdi: “Bir diş hekiminin yetişmesi için hem zaman hem de maliyet açısından üniversitelerin önemli yatırım yapması gerekiyor. Yetişen meslektaşlarımız ise yurt dışına giderek orada yaşamlarını sürdürmek istiyor. Almanya gibi ülkeler ise hiçbir çaba ve yatırım yapmadan bu gençleri değerlendirmiş oluyor. Bu durumun önüne geçilmesi için Türkiye’de faaliyet gösteren 110 diş hekimliği fakültesine bir düzenleme getirilmeli. Her yıl mezun olan öğrenci sayısı 8 bin 500, ülkemizin ihtiyacı ise yıllık 2 bin civarında. Bu konuda belli bir stratejik çalışma yapılmalı. Ülkemizin koşulları ve ihtiyacına göre doğru bir planlamayla diş hekimleri istihdam edilmeli ve gelir düzeyi de tatmin edici seviyelere çıkarılmalı. Yoksa TDB Genel Başkanı Tarık İşmen’in de söylediği gibi, vatandaş dişsiz, diş hekimleri işsiz kalacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir