Connect with us

Türkiye Gündemi

BÜYÜK DEĞİŞİM DALGASINI AŞMANIN ANAHTARI: YETENEK YÖNETİMİ…

Dünya genelinde tüm yöneticilerin ana gündem maddelerinden biri haline gelen Büyük Değişim Hareketi (The Great Reshuffle), perakende alanında da tehlike çanlarını çalıyor. Kargem Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aydoğan, Türkiye’de “bu önemli riskin henüz yeterince farkında olunmadığına” işaret ederek, “yetenek yönetiminin” bir yıl içinde en büyük sorun haline dönüşebileceği” uyarısında bulunuyor.  

 

2021’de insan yönetimi alanında en önemli gündem maddelerinden biri “Büyük İstifa Hareketi” (The Great Resignation) olmuştu. Ancak yıl sonlarına doğru bunun yerini, “çalışanların kariyerlerini sorgulama” ve “gelecek için tamamen farklı bir çizgi oluşturma” eğilimi gösterdikleri Büyük Değişim (The Great Reshuffle) hareketi aldı. Microsoft’un araştırmasına göre, Büyük Değişim Hareketi’nden en fazla sağlık, perakende ve misafir ağırlama sektörleri etkilendi. Perakende sektöründe danışmanlık hizmeti veren Kargem’in Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aydoğan, değişimin arka planındaki gerçeklere dikkat çekti.

Hasan Aydoğan-Kargem Yönetim Kurulu Başkanı

Hasan Aydoğan-Kargem Yönetim Kurulu Başkanı

“KAFALARDA HİBRİT DÜZENE GEÇİŞ DÜŞÜNCESİ VAR”
Personellerin, “Covid-19 salgınının çalışma sistemlerinde meydana getirdiği değişimlerin etkisiyle kariyerlerini sorguladığını” ifade eden ve pandeminin bir milat olduğunu belirten Erdoğan, şunları anlattı: “Çalışma yaşamının ön saflarında olanlar için pandemi döneminde yaşanan çalışma sistemi değişimi bir kariyer miladı oldu. Özellikle karantina döneminde gözlediğimiz gibi, tıpkı sağlık çalışanları gibi mağazacılık çalışanları da risk alarak işlerinin başındaydı. Bugün tüm çalışanlar ve yönetim ekipleri hibrit düzene geçişi sorguluyor. Hibrit çalışamayacak mağaza çalışanlarının büyük değişime ayak uydurup kariyer değiştirme eğilimi ise sektörde yetenek yönetimi sıkıntısı doğurma riski taşıyor.”

“YETENEK YÖNETİMİNE YAPILAN YATIRIMLARIN KISA SÜREDE DÖNÜŞÜ ALINIYOR”
Son dönemde e-ticaretin kazandığı ivmenin perakendecileri, “mağazaya ve mağaza çalışanlarına yatırım yapmaktan vazgeçirmemesi gerektiğinin” altını çizen Erdoğan, “Yetenek yönetimine yapılan yatırımların kısa sürede geri dönüşünün alınıyor. Perakendecilikte de yetenek yönetimi kendi dinamikleriyle değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

Büyük Değişim Hareketi’nin arkasında yatan en önemli sebebin, “çalışanın kendisine değer verilmediğini düşünmesi” olduğunu kaydeden  Aydoğan, kurumların bu durumdan “en az zararla çıkabilmeleri için” neler yapmaları gerektiğini şöyle sıraladı:

-Esnek çalışmak, yeni neslin en önemli ihtiyacı. Pandemiyle tetiklenen esnek çalışma hakkından mahrum olan ön cephe çalışanları için özendirici sistemler ve çalışma koşulları sağlanmalı. “İş arayan milyonlarca insan var” düşüncesinden hızla uzaklaşılmalı.
-Yeni nesil için “çalışmanın” para kazanmaktan öte anlamlar taşıdığının farkına varılmalı.
-Çalışanları eğitmeye devam etmenin yanında yöneticilerin öğrenme gelişim hızının artırılması gerekiyor. Dünyadaki değişimlerle hizalanamayan, çalışanlara gerektiği değeri vermeyen, dijital hıza ayak uyduramayan yöneticileri güncellemek zorundayız.
-“Müşteri velinimetimizdir” ve çalışanlar da yüzde 100 müşterimizdir. Çalışanın iyi hissetmediği bir operasyon müşteri ilişkilerinde başarı sağlayamaz.
-Hemen her araştırmada çalışanların liderlik problemleri yüzünden işlerinden ayrıldığını görüyoruz. Operasyonel liderlere yapılan yatırım acilen artırılmalı.
-“Ücret ve yan haklar” konusunda özenli olunmalı. Ücret dağılımında insani koşulları ve adaleti sağlamak önemli. Adalet yoksa çalışan devir hızının yüksek olması kaçınılmaz.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir