Connect with us

Dünya Gündemi

RUSYA’YLA ÜRE ANLAŞMASINA VARILAMAZSA, AVRUPA’DAKİ DİZEL ARAÇLAR KONTAK KAPATACAK

Dizel motorlu araçlarda emisyon değerini düşüren AdBlue kullanımının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde zorunluğu olduğunu belirten Arbey Kimya Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, Rusya’yla AdBlue ham maddesi üre için de tıpkı tahıldaki gibi koridor anlaşması imzalanmasıyla üredeki ve dolayısıyla AdBlue’deki arz sıkıntısının sona ereceğini kaydetti. Karahasanoğlu aksi takdirde, “AB’de dizel yakıtlı kamyon, TIR, tren ve gemi gibi lojistik araçlar ile traktör, iş makineleri, ambulans, itfaiye araçları ve binek otomobillerin kullanılamayacağına; bu durumdan sadece uluslararası lojistik faaliyetlerinin değil market ve bayilere ürün taşıyan araçların da etkileneceğine” dikkat çekti.

 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, dizel motorlu araçlarda emisyon düşürücü özelliğe sahip AdBlue kullanımı zorunlu. AdBlue’nin ham maddesi üre.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde emisyon değerlerini düşürmek için dizel motorlu araçlarda AdBlue kullanımı zorunlu. AdBlue’nin ham maddesi ürede birincil ihracatçı durumundaki Rusya’ya Ukrayna topraklarını işgal etmesi sebebiyle uygulanan yaptırımlar ve bunun karşılığında Rusya’nın üre ihracatını kısıtlaması sıkıntı meydana getirdi. TrueBlue markası adı altında AdBlue üreten Arbey Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, Rusya’yla tahıldaki gibi ürede de koridor anlaşması yapılmasıyla sorunun çözüme kavuşacağını belirtti.

Rusya, dünya üre ihracatında birinci durumda.

AVRUPA’DA ADBLUE ÜRETİMİ CİDDİ BOYUTTA AZALDI…
Arz sıkıntısı dolayısıyla üre fiyatlarının aşırı yükselmesi yüzünden Avrupa’daki AdBlue üretiminin ciddi boyutta azaldığını ifade eden Karahasanoğlu, “Uygun fiyata yeterli miktarda AdBlue bulunamazsa dizel yakıtlı kamyon, TIR, tren ve gemi gibi lojistik araçlar kullanılamayacak. Dizel motorlu traktör, iş makineleri, ambulans ve itfaiye araçları ile binek otomobiller de çalıştırılamayacak. Bu durumdan sadece uluslararası lojistik faaliyetleri değil marketlere ve bayilere ürün taşıyan araçlar da etkilenecek. Avrupalı tüketici ürün bulmakta zorlanacak. Yükselen fiyatlar enflasyonu daha da artıracak. İthalat ve ihracat dolayısıyla üretim sekteye uğrayacak.” dedi.

İbrahim Karahasanoğlu- Arbey Kimya Yönetim Kurulu Üyesi 

TÜRKİYE’NİN ADBLUE VE ÜRE İHRACATI PATLADI…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle 2022 Ocak-Ekim döneminde Türkiye’nin ihracatının AdBlue’de 6, ürede ise 9 katına çıktığını açıklayan Karahasanoğlu, “AdBlue ihracatı 6,5 milyon, üre ihracatı 112 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin uyguladığı ihracat kısıtlamalarına rağmen artışlar çok güçlü.” bilgisini aktardı.

TÜRKİYE BU KRİZDE DE ROL OYNAYABİLİR
Türkiye’nin girişimleriyle imzalanan “tahıl koridoru” anlaşmasıyla, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın doğurduğu tedarik krizi sebebiyle aşırı yükselen küresel gıda fiyatlarının aşağıya indiğini hatırlatan ve dünyanın en büyük üre ihracatçısı Rusya’yla bu ürün için de anlaşma imzalanmasını öneren Karahasanoğlu, şunları söyledi: “Türkiye olarak Rusya’dan uygun fiyata temin edilecek ham madde sayesinde hem Avrupa’daki AdBlue krizinin çözümüne katkı sağlayabilir hem de ihracatımızı artırabiliriz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir