Connect with us

Araştırma ve Raporlar

DİJİTAL GÖÇEBE SAYISI BEŞ YILDA 4,8 MİLYONDAN 35 MİLYONA YÜKSELDİ…

Dünya genelinde kendini “dijital göçebe” diye tanımlayan kişi sayısının 35 milyon  olduğunu açıklayan online dil öğrenme uygulaması Preply’in Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu “Yeterli bir internet bağlantısı ve kolay taşınabilen bir bilgisayar, dijital göçebeler için her mekanı ofise dönüştürebiliyor. Bir dijital göçebe bir aylığına Berlin’de ortak bir ofiste çalışırken, bir ay sonra Tayland’ın bir şehrinde aynı proje üzerinde çalışabiliyor. Bu esneklik, bir yaşam tarzı.” dedi.

 

İş süreçlerinin dijitalleşmesi ve “internet ve bilgisayarın her noktadan mesai yapabilmeyi mümkün kılması” dolayısıyla çalışırken aynı zamanda seyahat eden dijital göçebe sayısı artıyor.
Dijital göçebelik giderek Türkiye’deki profesyoneller arasında da yaygınlaşıyor.

Mustafa Ali Sivişoğlu- Preply Avrupa Bölge Müdürü 

DİJİTAL GÖÇEBE ARAŞTIRMASI
Online yabancı dil öğrenme uygulaması Preply, ilk defa 1997 yılında kullanılan ve İngilizcede “digital nomad” kelimeleriyle ifade edilen dijital göçebeliği araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde “dijital göçebe” olduğunu belirten 35 milyon kişi var.

2018’DEKİ SAYI 4,8 MİLYON
Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “2018’de kendisini dijital göçebe olarak tanımlayanların sayısının 4,8 milyon olduğu biliniyor. Küresel salgınla tamamen dijitalleşen bazı meslekler ve ülkelerin dijital göçebe vizesi gibi uygulamaları, bu trendi destekliyor.” dedi.

EN UYGUN MESLEKLER…
Araştırmada elde edilen bulgulara dair “Dijital göçebelerin neredeyse yarısı 30’lu yaşlarda.
Yüzde 47’si Y kuşağı, yüzde 17’si Z kuşağı, yüzde 23’ü ise X kuşağında. Dijital göçebeliğe en uygun meslekler blog yazarlığı, içerik üreticiliği, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama, yazılım, tasarım ve çevirmenlik.” bilgilerini aktaran Sivişoğlu şunları söyledi: “Yeterli bir internet bağlantısı ve kolay taşınabilen bir bilgisayar, dijital göçebeler için her mekanı ofise dönüştürebiliyor. Bir dijital göçebe bir aylığına Berlin’de ortak bir ofiste çalışırken, bir ay sonra Tayland’ın bir şehrinde aynı proje üzerinde çalışabiliyor. Bu esneklik, bir yaşam tarzı.”

ÖZEL VİZELER…
Özellikle Portekiz, Dubai, Hırvatistan, Almanya ve Estonya gibi ülkelerin dijital göçebeler için özel vizeler geliştirdiğini kaydeden Sivişoğlu şu detayları paylaştı: “Dijital göçebe vizesi veren ülkeler, bu yaşam tarzını benimseyen kişiler için büyük kolaylık sunuyor. Online İngilizce kursları sunan dil öğrenme uygulaması Preply olarak, gerçekleştirdiğimiz araştırmaya göre 10 dijital göçebeden 7’si bu yaşam tarzını 2 ila 3 yıl daha sürdürmeyi planlıyor. Türkiye’de ise pek çok insan, dijital göçebe olmak istese dahi dil bariyerine takılmak konusunda endişe yaşıyor. Oysa dil öğrenmek, bugün online uygulamalar sayesinde kolaylaşıyor. Yeni kültürleri tanımak isteyenler, dijital göçebe olarak yaşadıkları ülkelerin dillerini veya İngilizceyi online dil kursları alarak öğrenebiliyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir