Connect with us

Finans & Ekonomi

YENİLİKÇİ ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN MERKEZİ: KUHyTech…

-Birçok şirketlerinde “düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda yol haritası” belirlediklerini ifade eden Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu “Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nde (KUHyTech) bu alanlarda liderlik tanımına girecek şekilde teknoloji geliştireceğimize inanıyorum.” dedi.

-Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, KUHyTech’in “ölçek büyütme adımlarının atılmasında öncü rol oynayacağını” ve “sahip olduğu altyapıyla bu alanda çalışan mühendislik ve fen fakültelerindeki araştırmacıları bir çatı altında toplayarak mükemmeliyet odaklı ortak çalışmaların önünü açacağını” söyledi.

– KUHyTech’in, “yeşil enerji alanında üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirilecek yenilikçi teknolojilerin merkezi olacağı” belirtiliyor.

 

Koç Topluluğu enerji ve üretim şirketlerinden Aygaz, Ford Otosan, Opet, Otokar ve Tüpraş’ın katkılarıyla kurulan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nde (KUHyTech), “yeşil hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve ticarileşmesi konularında” faaliyet yürütülecek. Merkezin, “yeşil enerji alanında üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirilecek yenilikçi teknolojilerin merkezi olacağı” belirtiliyor.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve Merkez Direktörü Doç. Dr. Sarp Kaya, KUHyTech’in açılışında misyon, vizyon ve hedeflere ilişkin bilgiler aktardı.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, KUHyTech’in “ölçek büyütme adımlarının atılmasında öncü rol oynayacağını” ve “sahip olduğu altyapıyla bu alanda çalışan mühendislik ve fen fakültelerindeki araştırmacıları bir çatı altında toplayarak mükemmeliyet odaklı ortak çalışmaların önünü açacağını” söyledi.

“KÜRESEL ISINMA İNSANLIĞIN ÖNÜNDE BİR TEHDİT”
Koç Üniversitesi’ndeki araştırmalarda mükemmeliyete odaklandıklarını ifade eden Prof. Dr. Metin Sitti şunları söyledi: “Küresel ısınma insanlığın önünde bir tehdit. Dünyanın gidişatını zorlayacak bir döneme giriyoruz. Ülkeler, karbondioksit emisyonlarını ve emisyonlardan dolayı oluşan ısınmayı azaltmak için birçok çalışma yürütüyor. Sürdürülebilir teknolojiler dediğimiz alanlarda hidrojen teknolojisi önemli bir alternatif olarak sahneye çıkıyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkezimizin çalışmaları bu anlamda çok değerli ve gurur verici.

Üniversiteler bünyesinde geliştirilen teknolojilerin ölçek büyütme adımlarının atılmasında öncü rol oynayacak olan KUHyTech, sahip olduğu altyapıyla bu alanda çalışan mühendislik ve fen fakültelerindeki araştırmacıları bir çatı altında toplayarak mükemmeliyet odaklı ortak çalışmaların da önünü açmış olacak. Merkezde geliştirilecek çığır acıcı proje ve araştırmalarla üniversitemiz, dünya liderliğine oynayacaktır.”

Birçok şirketlerinde “düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda yol haritası” belirlediklerini ifade eden Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu “Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nde (KUHyTech) bu alanlarda liderlik tanımına girecek şekilde teknoloji geliştireceğimize inanıyorum.” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMA GAYRETİNDEYİZ”
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu “İklim değişikliği, barındırdığı risklerin yanı sıra düşük karbon ekonomisine geçişten kaynaklanan iş fırsatlarını yakalama ve rekabet gücü elde etme potansiyeli de sunuyor. Bu anlayıştan hareketle iklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümler başta olmak üzere üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz. Bu amaçla, birçok şirketimizde düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda yol haritalarımızı belirledik. Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’nde bu alanlarda liderlik tanımına girecek şekilde teknoloji geliştireceğimize inanıyorum. Bu iş birliğini, hayata geçireceğimiz teknolojilerle Koç Topluluğu’nun 100. kuruluş yılı olan 2026 yılında taçlandırmış olmayı diliyorum.” diye konuştu.

Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi (KUHyTech) Direktörü Doç. Dr. Sarp Kaya “Merkezimiz, diğer merkezlerle disiplinler arası çalışma ortamı da sağlayacak. Hem akademide hem endüstride hidrojen teknolojisi konusunda ihtiyaç duyulan yetkin uzmanların yetiştirildiği bir merkez olacağız.” dedi.

“DİSİPLİNLER ARASI BİR ÇALIŞMA YÖNTEMİ EN ÖNEMLİ NOKTAMIZ”
Doç. Dr. Sarp Kaya, KUHyTech’e neler yapılacağını şöyle anlattı: “Merkezimizin logosu değişimi ve dönüşümü işaret ediyor. Vizyonumuz temel araştırmalarda öncü rol üstlenmek. Disiplinler arası bir çalışma yöntemi en önemli noktamız. Hidrojen teknolojileri yeni bir alan – hem endüstrinin hem akademinin yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. Bu merkez kapsamında kalifiye insan gücünün de yetiştirilmesi ve cihaz seviyesinde ürünler ortaya çıkarmak için prototip yapılması hedefleniyor.”

“YETKİN UZMANLARIN YETİŞTİRİLDİĞİ BİR MERKEZ OLACAĞIZ”
Merkezde 2 öğretim üyesi ve 36 araştırma görevlisinin çalışacağını kaydeden Doç. Dr. Kaya şunları söyledi: “Merkez için bir ekip oluşturuldu, bu ekibimize şirketlerden 40’a yakın konu önerisi geldi. Merkezde üzerine çalışılacak konuları bu öneriler üzerinden belirledik. Merkezimiz, diğer merkezlerle disiplinler arası çalışma ortamı da sağlayacak. Hem akademide hem endüstride hidrojen teknolojisi konusunda ihtiyaç duyulan yetkin uzmanların yetiştirildiği bir merkez olacağız.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir