Connect with us

Araştırma ve Raporlar

ILO, KÜRESEL SOSYAL ADALET KOALİSYONU BAŞLATIYOR…

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, “ILO Çalışma Yaşamı Gözlem Raporu’nun 11’inci baskısındaki verilerin, artan küresel eşitsizlikleri keskin bir şekilde ortaya koyduğuna” dikkat çekti. İstihdam ve sosyal koruma yoluyla insanlara yatırım yapmanın “zengin ve yoksul uluslar ve insanlar arasındaki uçurumun daraltılmasına yardımcı olacağını” ifade eden Houngbo, “İşte bu nedenle ILO, Küresel Sosyal Adalet Koalisyonu’nu başlatıyor. Koalisyon, çok çeşitli çok taraflı kurumları ve paydaşları bir araya getirecektir.” dedi.

 

Krizler, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arısındaki istihdam uçurumunu derinleştirdi. Covid-19 pandemisi, eşitsizliği daha da artırdı. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Çalışma Yaşamı Gözlem Raporu’nun 11. baskısına göre, 2023 yılında küresel işsizliğin (pandemi öncesindeki sayının altına) 191 milyona düşmesi ve küresel işsizlik oranının yüzde 5,3 olması bekleniyor. Ancak tahminler düşük gelirli ülkelerin toparlanma sürecinin çok gerisinde kaldığını gösteriyor.

İŞSİZLİK ORANI ÖNGÖRÜLERİ…
ILO; Afrika ve Arap bölgesindeki düşük gelirli ülkelerdeki işsizlik oranının bu yıl pandemi öncesine inmesini mümkün görmüyor. 2023 dünya geneli öngörüleri şöyle: Kuzey Afrika için yüzde 11,2 (2019’daki oran yüzde 10,9); Sahra Altı Afrika yüzde 6,3 (2019’daki oran yüzde 5,7); ve Arap Devletleri yüzde 9,3 (2019’daki oran yüzde 8,7); Latin Amerika ve Karayipler yüzde 6,7 (2019’daki oran yüzde 8,0), Kuzey, Güney ve Batı Avrupa yüzde 6,3 (2019’daki oran 7,0) ve Orta ve Batı Asya yüzde 7,8 (2019’daki yüzde 9,2)

Cinsiyete ve gelir gruplarına göre istihdam açığı oranları.

İSTİHDAM AÇIĞI ORANLARI
Düşük gelirli ülkeler yüzde 21,5 gibi endişe verici bir oranla en büyük istihdam açığıyla karşı karşıya. Bu kategorideki ülkelerde 2005 yılı oranı yüzde 19,1 idi. Orta gelirli ülkelerdeki oran yüzde 11’in biraz üzerinde. Yüzde 8,2’iyle en düşük oran yüksek gelirli ülkelerde.

İstihdam açığı oranı 2023 yılında borç sıkıntısı içindeki düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25,7’ye ulaşırken; borç sıkıntısı riski düşük gelişmekte olan ülkelerdeki yüzde 11’lerde seyredecek.

İSTİHDAM AÇIĞINI ARTIRAN SEBEPLER…
Artan borç tutarları gelişmekte olan ülkelerde ek zorlukla meydana getirmekte ve politika müdahalelerinin kapsamını önemli ölçüde daraltmakta. Mali ve finansal kısıtlamalar, çatışma, doğal afetler ve ekonomik krizler gibi karmaşık tehditler, istihdam açığının artmasına sebep oluyor.

Gilbert F. Houngbo- ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Genel Direktörü 

“İSTİHDAM VE SOSYAL KORUMA YOLUYLA İNSANLARA YATIRIM YAPILMALI”
ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, raporun nelere işaret ettiğine ilişkin şunları söyledi: “Bu raporun bulguları, artan küresel eşitsizlikleri keskin bir şekilde hatırlatmaktadır. İstihdam ve sosyal koruma yoluyla insanlara yatırım yapmak, zengin ve yoksul uluslar ve insanlar arasındaki uçurumun daraltılmasına yardımcı olacaktır. İşte bu nedenle ILO, Küresel Sosyal Adalet Koalisyonu’nu başlatıyor. Koalisyon, çok çeşitli çok taraflı kurumları ve paydaşları bir araya getirecektir. Sosyal adaletin küresel iyileşmenin kilit taşı olarak konumlandırılmasına ve ayrıca ulusal, bölgesel, küresel politikalar ve eylemler için bir öncelik haline getirilmesine yardımcı olacaktır.”

ILO Çalışma Yaşamı Gözlem Raporu’nun linki: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—dgreports/—dcomm/—publ/documents/briefingnote/wcms_883341.pdf

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir