Dünya Ekonomik Forumu “2023 İşlerin Geleceği Raporu’na göre, 2027 yılına kadar işlerin yaklaşık %23’ü değişecek. Yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı, iş istihbarat analistliği ve bilgi güvenliği uzmanlığı işleri hızla büyüyecek. En yüksek mutlak büyüme eğitim, tarım ve dijital ticarette olacak. Bu yıl dördüncü kez hazırlanan raporda; 2023-2027 yılları arasında makro-trendlerin ve teknoloji adaptasyonunun iş piyasasına olası etkileri ve “işlere ve becerilere talebin nasıl şekilleneceği” analiz ediliyor.
Türkiye çalışmaları TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) “2023 İşlerin Geleceği Raporu’na göre, iş alanlarında 2027 yılına kadar en yüksek mutlak büyüme eğitim, tarım ve dijital ticarette olacak. Geleceğin iş ve becerilerinin haritalandırıldığı rapora Türkiye, TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu anket yürütücülüğüyle bu yıl ilk defa dahil oldu.
45 ÜLKEDEN 803 ŞİRKETİN ÜST DÜZEY YÖNETİCİSİNİN ÖNGÖRÜLERİ…
2023 İşlerin Geleceği Raporu, 45 ülkede 27 endüstri alanında faaliyet gösteren 803 şirketin üst düzey yöneticilerinin verdiği cevaplarla oluşturuldu. Raporun; Covid-19 pandemisinin etkilerinin devam ettiği ve “ikiz (dijital ve yeşil) dönüşüm, küresel tedarik zincirinin yerelleşmesi, iklim krizinin etkilerinin azaltılması gibi ekonomik, teknolojik ve çevresel birçok değişimin yaşandığı” bir dönemde, işverenlere yetenek ihtiyaçlarını karşılamak için belirleyecekleri stratejilerde yol gösterici olması bekleniyor.
İŞLERE VE BECERİLERE TALEP NASIL ŞEKİLLENECEK?
Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yıl dördüncü kez hazırladığı raporda; 2023-2027 yılları arasında makro-trendlerin ve teknoloji adaptasyonunun iş piyasasına olası etkileri ve “işlere ve becerilere talebin nasıl şekilleneceği” analiz ediliyor.
TÜRKİYE’DEKİ YÖNETİCİLERE GÖRE DEĞİŞİM DAHA FAZLA OLACAK
Ankete katılan şirket yöneticilerinin birçoğu; tarım teknolojileri, dijital platformlar, e-ticaret ve yapay zekânın kendi organizasyonlarında ciddi iş kayıplarına sebep olacağı, aynı zamanda aynı etkilerin yeni iş imkânları meydana getireceği görüşünde. Türkiye’deki yöneticiler, teknolojik değişiminin doğuracağı işlerin dünya ortalamasına göre çok daha fazla olacağını öngörüyor.
DEĞİŞİME İŞ YAŞAMININ ORTASINDA YAKALANANLAR…
Raporda; bu değişime iş yaşamlarının ortasında yakalanan bireylerin “yeniden eğitim ya da işte eğitim ile yeni becerileri elde etmesi, dijital ve yeşil dönüşüm becerilerini geliştirmeleri” gerektiği vurgulanıyor.
Raporda dikkat çekilen konulardan bazıları şöyle:
-2027 yılına kadar işlerin yaklaşık %23’ünün değişmesi, bunun 69 milyonunun yeni iş, 83 milyonunun da artık mevcut olmayan iş olması bekleniyor.
-Yeşil dönüşümün ve tedarik zincirlerinin yerelleşmesinin net iş büyümesine yol açacağı tahmin ediliyor. Teknolojiye adaptasyonun ve dijitale erişimin artmasının net iş büyümesi meydana getireceği, ancak bunun kaybolacak iş alanları ile dengeleneceği öngörülüyor.
-Yavaş ekonomik büyüme, arzın kıtlığı ve enflasyon, iş alanları için en büyük riskleri oluşturuyor.
-Yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı, iş istihbarat analistliği ve bilgi güvenliği uzmanlığı işlerinin hızla büyüyeceği; en yüksek mutlak büyümenin de eğitim, tarım ve dijital ticarette olacağı tahmin ediliyor.