Connect with us

Dünya Gündemi

KÜRESEL FINTECH YATIRIMLARI 2022’NİN İLK YARISINDA 3,4 MİLYAR DOLAR AZALDI…

Fintech yatırımlarının 2022 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde birçok ülkede azaldığına şahit olunduğunu belirten KPMG Türkiye Dijital Finans ve Fintech Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, “2022 yılının ikinci yarısına girerken de yatırımcıların giderek daha fazla gelir artışına, kârlılığa ve nakit akışına odaklanmasıyla piyasadaki zorlukların devam etmesi bekleniyor.” dedi.

 

KPMG’nin hazırladığı “Pulse of Fintech” raporuna göre küresel fintec yatırımları “2021 yılının ilk yarısında 3 bin 372 işlem ile 111,2 milyar dolar” seviyesinde iken, “2022 yılının ilk yarısında 2 bin 980 işlem ile 107,8 milyar dolara” geriledi.

AMERİKA VE EMEA’DA AZALMA, ASYA-PASİFİK’TE YENİ REKOR…
Toplam fintech yatırımı ve işlem hacmi hem Amerika hem de EMEA bölgelerinde azalırken; Asya – Pasifik bölgesinde işlem sayısındaki düşüşe rağmen bir yıllık fintech yatırımında rekor kırıldı.

2022’NİN İLK YARISINDAKİ EN BÜYÜK FINTECH YATIRIMI
Block’un Avustralya merkezli Afterpay’i 27,9 milyar dolara satın alması, 2022’nin birinci altı aylık bölümünde fintech sektöründe gerçekleşen en büyük yatırım oldu.

EN BÜYÜK PAY 43,6 MİLYAR DOLARLA ÖDEMELERE AİT
2022 yılının ilk yarısında fintech yatırımlarındaki en büyük pay, 43,6 milyar dolarla ödemeler alanına ait. Onu 14,2 milyar dolarla kripto takip etti.

ASYA-PASİFİK’TEKİ REKORU GETİREN ÜÇ BÜYÜK M&A İŞLEMİ…
Asya-Pasifik bölgesinde yine rekor kırılmasının arka planında üç büyük M&A işlemi var. Bunlardan ilki Block’un Afterpay’i alması. İkincisi, KKR’nin Japonya merkezli Yayoi’ye 2,1 milyar dolar karşılığında bünyesine katması. Üçüncüsü de Avustralya merkezli fintech kuruluşları Superhero ve Swiftx’in 1 milyar dolara birleşmesi.

KRİPTO ODAKLI ŞİRKETLER 14,2 MİLYAR DOLAR YATIRIM ALDI
Kripto dünyası, 2022 yılının ilk yarısında ciddi zorluklarla yüzleşti. Kripto odaklı şirketler Haziran 2022’de, -Almanya merkezli Trade Republic’e yönelen 1,1 milyar dolarlık finansman da dahil- 14,2 milyar dolarlık yatırım aldı.

Sinem Cantürk- KPMG Türkiye Dijital Finans ve Fintech Lideri ve Şirket Ortağı

“PİYASADAKİ ZORLUKLAR 2022’NİN İKİNCİ YARISINDA DA DEVAM EDECEK”
KPMG Türkiye Dijital Finans ve Fintech Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, söz konusu raporda detayları ortaya konulan tabloyu şöyle değerlendirdi: “2021 yılının sonunda fintech piyasasında yaşanan iyimserlik ortamı, 2022 yılının ilk yarısında, Rusya – Ukrayna çatışması, devam eden tedarik zinciri zorlukları, yükselen enflasyon ve faiz oranlarıyla ilgili belirsizliklerin hem kamu hem de özel şirketleri olumsuz etkilemesiyle hızla durgunluk endişelerinin ortaya çıktığı bir ortama dönüştü. Beklenmeyen olayların yarattığı ortam içerisinde geçtiğimiz altı ay boyunca fintech sektöründe yaşananlara baktığımızda, özellikle bu yılın ilk ve ikinci çeyreğinde birçok ülkede yatırımların azaldığına şahit olduk. 2022 yılının ikinci yarısına girerken de yatırımcıların giderek daha fazla gelir artışına, kârlılığa ve nakit akışına odaklanmasıyla piyasadaki zorlukların devam etmesi bekleniyor. Ancak olgun sektörlerin konsolidasyon görmesi ve değerlemeler üzerinde aşağı yönlü baskının olduğu ortamda yatırımcıların cazip fırsatlar araması nedeniyle birleşme ve satın alma faaliyetleri büyümek için iyi bir konumda bulunuyor.”

2022 YILININ İLK YARISINDAKİ EN BÜYÜK 10 KÜRESEL FINTECH YATIRIMI

Sıra Şirket Yatırım Miktarı Merkez Sektör
1 Afterpay 27,9 milyar dolar Melbourne, Avustralya Ödemeler
2 Sia 3,9 milyar dolar Milan, İtalya Ödemeler
3 Bottomline Technologies 2,6 milyar dolar Portsmouth, ABD Kurumsal/B2B
4 Yayoi 2,1 milyar dolar Tokyo, Japonya Kurumsal/B2B
5 Interactive Investor 1,8 Milyar Dolar Leeds, Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi
6 FNZ 1,4 milyar dolar Londra, Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi
7 SimpleNexus 1,2 milyar dolar Lehi, ABD Borç Verme
8 Trade Republic 1,15 milyar dolar Berlin, Almanya Sermaye Piyasaları
9 Technisys 1,1 milyar dolar Miami, ABD Kurumsal/B2B
10 Superhero 1,06 milyar dolar Sidney, Avustralya Varlık/Yatırım Yönetimi

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir