Connect with us

Finans & Ekonomi

DİJİTAL EKONOMİ İÇİN KAMU SEKTÖRÜ DE INOVASYONA YÖNELMELİ


Dell Technologies Kamu Sektörü Bölge Satış Yöneticisi Serdar Lüle, “Hükümetlerin dijitalleşmesinin, orta ve uzun vadedeki dijital değişimin yönlendirilmesi açısından çok önemli bir basamak olacağını” ifade etti. “Vatandaş odaklı dijital kimliklerden hibrit bulut kullanımına ve uzaktan hizmetlere kadar” dijital dönüşümün, “geleceğin kamu sektörünün ayrılmaz bir parçası” olduğunu belirten Lüle, bu dönüşümde siber güvenliğin birincil öncelikler arasına alınması gerektiğini vurguladı.

 

Dijital değişimin, politika belirleyicilere bu alandaki teknolojileri tüm yönleriyle kullanma fırsatı sunduğunun altını çizen Dell Technologies Kamu Sektörü Bölge Satış Yöneticisi Serdar Lüle, “bu fırsatların, özellikle öngörülemeyen dış baskılara adapte olmak ve hızla yanıt vermek için büyük önem taşıdığını” kaydetti.

Serdar Lüle- Dell Technologies Kamu Sektörü Bölge Satış Yöneticisi

“INOVASYON HIZI VE DEĞİŞİMDE İSTEKLİ OLUNMALI”
“Hükümetlerin dijitalleşmesinin, orta ve uzun vadedeki dijital değişimin yönlendirilmesi açısından çok önemli bir basamak olacağını” belirten Serdar Lüle, “Covid-19 pandemisinin etkisinde yaşanan son iki yıldan bir ders çıkarmamız gerekirse bu, inovasyon hızı ve değişim konusundaki istekliliğimiz olmalı. Keza kamu sektörünün dönüşümünü 4. Sanayi Devrimi’nin ötesine taşıyacak olan da bu dijital zihniyet.” dedi.

“GELECEĞİN KAMU SEKTÖRÜNÜN AYRILMAZ BİR PARÇASI”
“Vatandaş odaklı dijital kimliklerden hibrit bulut kullanımına ve uzaktan hizmetlere kadar” dijital dönüşümün, “geleceğin kamu sektörünün ayrılmaz bir parçası” olduğunu ifade eden Lüle, “Türkiye’de devlet kurumlarının neredeyse tamamı dijitalleşmiş durumda. Hükümet, ‘çok kanallı’ temas noktalarına büyük yatırımlar yaparken, vatandaş deneyimini yeniden kurguluyor. Bu da verimliliği sağlamak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için API’lerin (Uygulama Programlama Arayüzü), makine öğreniminin ve akıllı işlemenin kullanılması anlamına geliyor.” bilgilerini aktardı.

“SİBERGÜVENLİK BİRİNCİL ÖNCELİKLER ARASINDA”
Kamu sektörünün dijital dönüşümünde siber güvenliğin birincil öncelikler arasına alınması gerektiğini vurgulayan Lüle, bu kritik konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Dünyanın her yerinde her on bir saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Devlet kurumlarına yönelik siber saldırılar; ulusal güvenlik, vatandaş güvenliği, ekonomik rekabet gücü ve gelir kaynakları açısından bakıldığında çok geniş bir etki alanına sahip olabiliyor. Kamu sektörü altyapılarının, bir siber saldırıyı belirlemeye, tespit etmeye, yanıt vermeye, bu saldırıdan korumaya ve kurtarmaya, tam kapasite işlerliğe hızlı bir şekilde geri dönmeye yardımcı olmak üzere iş dayanıklılığını güçlendirmesi artık her zamankinden daha önemli. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi siber güvenlik alanındaki projelerine hız vermiş durumda. ‘81 İlde 81 Siber Kahraman’, ‘Siber Güvenlik Eğitimleri’, ‘Siber Zekâ Bilgi Yarışmaları’, ‘Hack İstanbul’ ve ‘Hack Zeugma’ gibi etkinliklerle gençlerin siber teknoloji alanında farkındalıklarını artırmayı hedefliyor.”

“SERMAYE TASARRUFUNDA‘HİZMET OLARAK’ MODELLERİ”
Dijital dönüşümün özel sektördeki gibi kamu sektöründe de bütçe dengelerini değiştirdiğine işaret eden Lüle, sermaye tasarrufunda “hizmet olarak” modellerinin oynadığı rolü şöyle anlattı: “Pandeminin başlangıcından bu yana hem kamu hem de özel sektör kuruluşları bütçelerinde hızlı ve ciddi değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Hatta birçoğu genel harcamalarda kısıtlamalara gitti. Bir işletme, ihtiyaç duyulduğunda BT’yi “Hizmet Olarak” (as a service – aaS) modeli olarak kullandığında, plana göre hangi projelerin çalışıp çalışmadığının izlenmesi daha kolaylaşıyor. Bu sayede işletmeler, nereye ek yatırım yapmaları veya yapmamaları gerektiğini anlıyorlar. Müşterilere iş sonuçları ve değer sunmak gibi çok daha önemli konulara odaklanmak için giderek “Hizmet Olarak” modelinin kullanımını artırmaya çalışıyorlar. “Hizmet Olarak” modelinin geleceğin modern bir işletmesi için kritik role sahip olduğunu söyleyebiliriz.”

Dell Technologies Kamu Sektörü Bölge Satış Yöneticisi Serdar Lüle, “Hükümetlerin dijitalleşmesinin, orta ve uzun vadedeki dijital değişimin yönlendirilmesi açısından çok önemli bir basamak olacağını” ifade etti. “Vatandaş odaklı dijital kimliklerden hibrit bulut kullanımına ve uzaktan hizmetlere kadar” dijital dönüşümün, “geleceğin kamu sektörünün ayrılmaz bir parçası” olduğunu belirten Lüle, bu dönüşümde siber güvenliğin birincil öncelikler arasına alınması gerektiğini vurguladı.

“TÜRKİYE’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM ENDEKSİ”
Lüle, şu istatistiki detayları da paylaştı: “Toplumsal ilerlemede teknolojinin öneminin kavranması gerekiyor. Türkiye’ye baktığımızda hükümetin bu konuda öncü bir rol üstlendiğini görüyoruz. Nitekim TÜBİSAD tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2021’ raporu da Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksinin 2019, 2020 ve 2021 yılları için beş üzerinden sırasıyla 2,94, 3,03 ve 3,24 olarak hesaplandığını ortaya koyuyor. Bu veriler dijital dönüşümün 2021 yılında ivme kazandığını gösteriyor.

“ÇOK ÇEŞİTLİ HEDEFLER İÇİN VERİ YÖNETİMİ ÇÖZÜMLERİ GEREKİYOR”
Gartner, 2022 yılına kadar kurumsal verilerin %75’inin geleneksel, merkezî veri merkezlerinde veya bulut dışında oluşturulacağını ve işleneceğini tahmin ediyor. Kentleşmenin giderek arttığı günümüzde veriler hem daha hacimli hem de iş açısından kritik hâle geldiğinden, kuruluşlar çok çeşitli hedefleri karşılayabilecek veri yönetimi çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Türk hükûmeti de günümüz zorluklarını çözmeye yardımcı olmak üzere tüm inovasyonların belli bir düzen altına alınması için çalışmalar sürdürüyor. Nihai hedef vatandaşların yaşam kalitesini artırmak olduğundan bu çalışmalar; halk sağlığı, mobilite, iskân, güvenlik, eğitim, atık yönetimi, kültür ve turizm gibi alanları da içine alacak şekilde geniş bir kapsamda yürütülüyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir