Connect with us

Teknoloji

“6G İNSANLARIN YAPAY ZEKAYLA ETKİLEŞİMİNİ ARTIRACAK”

Teknoloji hızla gelişiyor. 4’üncü nesil ağ teknolojileri günlük yaşama uyumlanırken, 5G’nin avantajları  sıkça gündeme geliyor. Yazılım firması Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, 5G teknolojilerin sağladığı faydalara ve 6G’yle çıtanın hangi seviyeye yükseleceğine dikkat çekti. 

5G’nin öncelikle yüksek hız vadettiğinin altını çizen Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, 5G abone sayısının 2024 yılına kadar dünya genelinde 1,9 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Dr. R. Erdem Erkul-Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

Dr. R. Erdem Erkul-Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

“ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK”
5G teknolojileri sayesinde enerji tasarrufu yapılabileceğini ifade eden Erkul, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “5G teknolojisi de kendinden önceki nesil teknolojilerde olduğu gibi yüksek hız vadediyor. İndirme hızları 10 ila 50 Gigabit seviyelerine kadar çıkabiliyor. 4. Nesil ağ teknolojileri gecikme sürelerini düşürmüş olsa da 5G teknolojisiyle gecikmelerin minimum düzeye inmesi bekleniyor. Bu ciddi düşüş sayesinde doktorlar, robotik teknolojilerin de yardımıyla başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilecek ya da yüksek hızda, hareket halindeyken bile kesintisiz iletişim kurulabilecek. 5G teknolojileri sayesinde enerji kullanımı ve şehircilik gibi alanlarda da önemli tasarruf sağlanması bekleniyor.”

“YAPAY ZEKAYLA ETKİLEŞİM ARTACAK”
5G teknolojisinin kullanımı yaygınlaşmadan 6G teknolojileri için çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Erkul, 6G’yle insanların yapay zekayla etkileşimlerinin artacağını belirterek şunları dile getirdi: “5G’nin henüz kullanımı yaygınlaşmamasına rağmen 6G teknolojisi üzerine de çalışmalar başladı. 5G’nin yaygın hale gelmesi ve 6G çalışmalarının da hız kazanmasıyla yapay zeka ve robotik alanlarında hızlı bir ivme kazanılacağını düşünüyoruz. 6G sayesinde insanların yapay zekayla olan etkileşimi büyük ölçüde artacak ve yeni deneyimler kazanılmasının önü açılacak. Nesnelerin interneti, otonom araçlar, uzaktan yapılan ameliyatlar gibi pek çok konuda çığır açacak bir sürecin şekilleneceğini düşünüyoruz. Yapay zeka algoritmaları çok yüksek işlem gücü gerektiriyor. Dolayısıyla bulut kullanımı da bir gereklilik halini alıyor. 6G bulutun işlem gücünü hızla uç aygıtlara, telefon, akıllı gözlük ve diğer tüm akıllı nesnelere taşıyacak. Tabi yeni nesil ağ bağlantısı teknolojileri ortalama 10 yıllık süreçler halinde gelişiyor. İlerleyen dönemlerde bu süreler de daha kısa hale gelecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir