Connect with us

Türkiye Gündemi

ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİDE ANKARA FARKI…

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, orta yüksek ve yüksek teknoloji yatırımlarda illere göre yatırım yeri tercihine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre; Türkiye’de son 20 yılda “orta yüksek ve yüksek teknolojili” 3 bin 621 yeni yatırım teşvik belgesine bağlandı. Belgeye bağlanan yatırım projesi sayısına göre yapılan değerlendirmede ise; yatırımların yüzde 18’ini İstanbul alırken, Ankara’nın yüzde 10,8’le ikinci sırada yer aldığı ortaya çıktı.

Orta yüksek ve yüksek teknoloji yeni yatırımlarda; sayı bazında İstanbul birinciliğini korurken, yatırım tutarına göre Ankara zirvede yer aldı. Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım, “Ankara’nın teknoloji üssü olması yönünde ortaya konulacak kamusal irade, Ankara’nın yerel paydaşları olarak bizler için oldukça önemli.” dedi.

Zafer Yıldırım-Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı

Zafer Yıldırım-Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı

“TEKNOLOJİK EKOSİSTEMİN ANLAŞILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Yıldırım, “Türkiye’deki orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında yatırımların hangi illerde gerçekleştiği” ve “yatırım yeri tercihinde hangi şehirlerin tercih edildiği” sorularının; şehirlerin teknolojik ekosisteminin anlaşılması açısından önemli olduğunu kaydetti.

“YENİ YATIRIMLAR ELE ALINDIĞINDA TABLO DEĞİŞİYOR”
Yalnızca “yeni yatırımlar” ele alındığında tablolun değiştiğine işaret eden Yıldırım, konuyu şöyle detaylandırdı: “Yeni yatırımların esas alınmasının nedeni, orta yüksek ve yüksek teknoloji yatırım tercihinde uzun vadede yatırımcıların hangi şehirleri tercih ettiklerini ortaya koymaktır. Zira genişleme ve modernizasyon yatırımları, mevcut bir yatırım gerçekleştikten sonra aynı şehirde devam etmek durumunda olduğu için kapsam dışında tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre geçmiş 20 yıl içinde 3 bin 621 orta yüksek ve yüksek teknolojili yeni yatırım gerçekleştirilmiştir.”

“ANKARA’NIN POPÜLERLİĞİ DEVAM EDİYOR”
Yatırım yeri tercihleri belirlenirken son 3 yılın verilerinin kullanıldığını hatırlatan Yıldırım, yatırımcının gözünde Ankara’nın “popülerliğini sürdüğünün” altını çizdi: “Son dönemde yatırım yeri tercihinde bir değişim ve dönüşüm olup olmadığının anlaşılması açısından son 3 yılın verileri kullanılarak da analizler yapıldı. 2019, 2020 ve 2021 (ilk 6 ay) yıllarındaki, orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımların hangi şehirde gerçekleştiğine baktığımızda, İstanbul yatırım yeri tercihinde yüzde 21’lik payla ilk sırada yer alırken Ankara yüzde 13 ile ikinci sırada yer almaktadır. Tüm bunlar Ankara’nın teknoloji yatırımlarında yatırımcıların gözünde önemli bir merkez olmaya devam ettiğini bize söylemektedir. ”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir