Gündem
SANAYİYE YÖN VERECEK PROJELERİN YENİ ADRESİ: MAKİNE HANGAR MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ MERKEZİ…
İstanbul’un Kartal ilçesinde hizmet vermeye başlayan MAKİNE HANGAR Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nde “yenilikçi, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi” sanayi projelerinin üretilmesi hedefleniyor. Merkezde faaliyet gösterecek start-up’lara ve inovatif projelere ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım ve pazarlama fırsatı sunulacak. Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu “MAKİNA HANGAR’ı bir umut ve gelecek mekânı olarak dizayn ettik.” dedi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş.’nin iş birliğiyle hayata geçen MAKİNA HANGAR Mühendislik ve Teknoloji Merkezi hizmete açıldı. İstanbul’un Kartal ilçesindeki merkezde, “yenilikçi, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi” sanayi projelerinin üretilmesi hedefleniyor. Hannover Fairs Turkey, burada faaliyet gösterecek start-up’lara ve inovatif projelere ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım ve pazarlama fırsatı sunacak.
SANAYİ SEKTÖRÜ DAHA İLERİYE TAŞINACAK
MAKİNA HANGAR girişiminin, “sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve mühendisleri aynı çatı altında toplayarak” Türkiye’deki sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacağı, yeni fikirlerin geliştirilmesine ortam hazırlayacağı ve fark oluşturacak projelerin üretilmesine ev sahipliği yapacağı ifade ediliyor.
MERKEZ GENİŞ BİR KATILIMLA AÇILDI….
Merkezin açılış programına MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu, Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar, Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSKAV) Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Denetim Kurulu Üyesi Sefa Targıt, Türk İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal, Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı.
“BİR UMUT VE GELECEK MEKANI OLARAK DİZAYN ETTİK”
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu, açılışta şunları söyledi: “Bu ülkenin geleceğini hep beraber nasıl güzelleştirebiliriz? Bunu mühendisler yaparsa, nerede ve nasıl yapabilir? Bu soruların yanıtlarını aradık ve MAKİNA HANGAR’ı bir umut ve gelecek mekânı olarak dizayn ettik. Amacımız umutsuzluk ve geleceğe yönelik belirsizlik sarmalının aşılmasında mühendislerin katkısına dikkat çekmekti. Türkiye olarak makina ihracatımız 28.2 milyar dolar seviyesinde. Sektör olarak dünya sıralamasında olmak istediğimiz noktada değiliz. Bunun nedenleri arasında ülkemize sanayinin geç gelmesi ve mühendislerin nitelik ve sayısal anlamda yeni yeni artış göstermesini sıralayabiliriz. Sanayimizde MMO’ya bağlı 677 bin mühendis bulunuyor. Bunlar içerisinden 127 binini makine mühendisleri oluşturuyor. 70 yılda 700 bin sayısına ulaşan mühendislerimizin aslında az zamanda çok iş başardıklarını söyleyebiliriz. Ülkemizde mühendislerimizin nüfusumuza oranı binde 8. Henüz 3’üncü ve 4’üncü kuşak mühendislerimiz için yeterli üniversite, laboratuvar ve ekipman bulunmuyor. Bu nedenle MAKİNA HANGAR gibi mühendislik ve teknoloji merkezlerinin önemi çok büyük. Ülke olarak ancak mühendislik ve tasarımın buluştuğu bu tür merkezler sayesinde makine imalatında katma değerli ürünler üretebilir hale gelebiliriz.”
“SEKTÖRDEKİ YENİLİKLERE IŞIK TUTULACAK”
Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar şöyle konuştu: “Hannover Fairs Turkey olarak Türkiye’de sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacak, sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve elbette farklı disiplinlerden mühendisleri tek bir çatı altında toplayacak yeni nesil bir girişim olan MAKİNA HANGAR’ın çözüm ortağı olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Burada hem bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanacak hem de makina imalat sektörünün geleceğine yön verecek projeler hayata geçirilecek. Bu önemli projenin paydaşı olurken Hannover Fairs Turkey olarak MAKİNA HANGAR’da geliştirilecek yeni fikirleri endüstri ile buluşturarak hayata geçmesine olanak sağlamayı hedefliyoruz. Endüstriyi bir araya getireceğimiz MAKİNA HANGAR’da yıl boyu özel etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler ile amacımız, endüstriye ve sektöre katkı sağlamak, sektördeki yeniliklere ışık tutmak olacak. MAKİNA HANGAR’da ekosisteme katkı sağlayan lider markalar ile farklı sektörlere yönelik konferanslar, sempozyumlar, workshoplar ve lansmanlara ev sahipliği yapmayı planlıyoruz.
“BURASI SANAYİNİN HANGARI OLACAK”
Çok amaçlı atölye odalarını sanayinin kullanımına sunacağız. Laboratuvarlarda farklı konularda araştırmaların yapılmasını sağlayacağız. 5G, Endüstri 4.0, VR/AR ve Yapay Zekâ bunlardan sadece birkaçı olacak. MAKİNA HANGAR’da oluşacak yeni fikirleri ve yeni konuları lider markalarımız ile inşa edeceğiz. Bu olağanüstü fırsatı yarattıkları için Makine Mühendisleri Odası’na ve destek veren tüm şirketlere ve ortaklara teşekkür ediyorum. Daha önce de belirttiğim gibi burası sanayinin hangarı olacak ve buranın geleceğini sizlerle birlikte şekillendireceğiz. Böylece gelecekte bu ekosistemden birçok başarı hikâyesinin çıkacağına inanıyoruz. Biz de bu önemli projenin bir paydaşı olarak burada gelişecek yeni fikirleri endüstri ile buluşturarak hayata geçmesine olanak sağlamış olacağımız için mutluluk duyuyoruz.”
“DOĞRU ANLATILAN VE DOĞRU YÖNETİLEN HER ŞEYE
CİDDİ DESTEKLER VERİLEBİLİYOR”
Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise “hedefleri doğru çizilmiş bir yolda başarı sağlanabileceğini” belirterek “Bir mühendis olarak yapmamız gereken ilk şey hedefimizi belirlemektir. Eğer bir hedef bütünlüğünüz yoksa doğru belirlenmiş bir hedefiniz ve bütün paydaşların aynı hedefe odaklandığı bir kuvvetler bütünlüğü yoksa bütün bu çalışmalar etkileri sınırlı çalışmalar olarak kalıyor. Doğru anlatılan ve doğru yönetilen her şeye ciddi destekler verilebiliyor. MAKİNA HANGAR da buna en iyi örneklerden biri olmuş.” dedi.
Benzer Haberler
-
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?
-
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON AĞUSTOS 2024’TE YÜZDE 51,97’YE GERİLEDİ…
-
BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜ YASAL DÜZENLEME BEKLİYOR…
-
E-TİCARETTE HIZLI VE GÜVENLİ BÜYÜME İÇİN…
-
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 10 PUAN GERİLEDİ…
-
HAZIR BETONDA FAALİYET ENDEKSİ SON 60 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…