Connect with us

Kültür - Sanat

IVA NATURA KISA FİLMDE 3’ÜNCÜ YARIŞ BAŞLIYOR…

Bitkilerin insan sağlığına faydalarının konu edildiği “3’ncü Iva Natura Kısa Film Yarışması’nın” basın lansmanı, İzmir Torbalı Iva Natura Üretim Tesisleri’nde gerçekleşti. Bu yıl, “Kozmetikte Kullanılan Anadolu Bitkileri” konusunun işleneceği yarışmada 30’u aşkın kısa film kıyasıya yarışacak.

Bu yıl üçüncüsü organize edilen Iva Natura Kısa Film Yarışması, alanındaki ilk ve tek etkinlik. Yeni yarışmanın tanıtım toplantısı; Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Iva Natura Kısa Film Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Genel Müdürü Levent Kahrıman, Jüri Üyeleri; Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Kurucusu Pınar Öncel, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof.Dr. İffet İrem Tatlıçankaya’nın katılımıyla İrmir Torbalı Iva Natura Üretim Tesisleri’nde yapıldı.

3’ncü Iva Natura Kısa Film Yarışması’nın tanıtım toplantısında şunlar dile getirildi:

Prof.Dr. İffet İrem Tatlıçankaya-Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı

Prof.Dr. İffet İrem Tatlıçankaya-Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı

“DÜNYA ÜZERİNDEKİ 8 BİTKİ GEN MERKEZİNİN 2’Sİ TÜRKİYE’DE”
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof.Dr. İffet İrem Tatlıçankaya: “26 yıldır bitkilerle ilgili çalışıyorum. Kısa film yarışmaları bu konuyla ilgili çevreyi bilgilendirme noktasında çok anlamlı. Dünya üzerinde 16-20 hipocografik bölge bulunurken, bunların içinde sadece 3 bölgenin kesiştiği tek bölge ülkemiz. Biyoçeşitlilik dediğimiz zaman Türkiye topraklarında yetişen bitkilerin çeşitliliğinden bahsediyoruz. Tüm dünya üzerinde bitkilerle ilgili 8 gen merkezi varken sadece Türkiye 2 gen merkezini birden barındırıyor. Özellikle de bazı türler için mikro gen merkezi konumundayız. Bu bağlamda bu bitkilerden üretilen kozmetik ürünler her yaşta kullanılıyor. Kozmetik ürünlerin formülasyonunda etken maddeleri çok önemli. Basit bir içerik gibi görülmemeli, bu ürünleri vücudumuza kullandığımız için ürün bileşimine dikkat etmeliyiz. Doğru bitki seçimi burada devreye giriyor. Etno botanik dediğimiz alan halkın bilgisiyle bitkileri bi araya getirmek demek. Halk arasına indiğinizde bitkilerin uzun yıllardır kullanıldığını görüyoruz ancak bunların arşivlenmesi lazım. Var olan bilgiyi günümüze modern teknolojiyle geliştirip taşımalıyız.”

Levent Kahrıman-İva Natura Kısa Film Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Genel Müdürü

Levent Kahrıman-İva Natura Kısa Film Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Genel Müdürü

“BİTKİLERİN HİKAYELERİNİ İNSANLARA ULAŞTIRMAK İSTEDİK”
Iva Natura Kısa Film Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Genel Müdürü Levent Kahrıman: “Kozmetik ve bitkiler üzerine çok uzun zamandır çalışıyoruz. Türkiye’de çok fazla kozmetik bitkisi kullanılıyor. Biz de bu yola çıkarken “Neden bu bitkileri kozmetik ürünlerde kullanıp, bu bitkilerin hikayelerini insanlara ulaştırmayalım?” diye düşündük. Bunun en iyi kısa film yarışmasıyla aktarabileceğimize karar verdik. Yarışmayı da Anadolu’daki bitkilerin insanlarla ilişkilerini anlatması temasıyla hayata geçirdik. Yarışmanın ilk yılında zorlansak da sonrasında ses getirmeyi başardık. O günden bugüne 60’ın üzerinde film yarıştı ve hatta biri uluslararası alanda ödül aldı. Bu cesaretle üçüncüsünü yapmaya karar verdik ve gelenekselleştirdik.”

Abdulvahap Olgun-Torbalı Ticaret Odası Başkanı

Abdulvahap Olgun-Torbalı Ticaret Odası Başkanı

“TORBALI SANATIN DA MERKEZİ OLSUN İSTİYORUZ”
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun: “Torbalı sadece sanayisi ve tarımıyla gündeme gelen bir ilçe ancak biz aynı zamanda sanatsal etkinliklerin de merkezi olmak istiyoruz. Bu konuda Iva Natura bizim için büyük zenginlik. Kozmetik ürünler hayatımızın parçası, onların üretim aşamasında doğal olması saflığını koruması çok kıymetli.”

 Pınar Öncel-Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Kurucusu

Pınar Öncel-Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Kurucusu

“FİLMLER DÜNYAYI DEĞİŞTİRMESE DE İZLEYENLERİ DEĞİŞTİREBİLİR”
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Kurucusu Pınar Öncel: “Filmin çok önemli bir iletişim alanı olduğunu fark ettiğimizde 13 sene önce çıktığımız yolda belgesellerin büyük bir fark yarattığını gördük. Iva naturanın kendi alanındaki farkındalığı arttırmak ve ülkemizin değerini ortaya koymak için bu yarışmayı organize etmesi çok değerli. Belgesel ve filmler dünyayı değiştirmez ama onları izleyenler değiştirebilir. Filmi izleyen insanlarda bıraktığınız değişim çok önemli. Bu yarışma da çok değerli. Göstermelik sosyal sorumluluk projelerinin dışında gerçekten fayda sağlayan bir proje, emeği geçen herkesi tebrik ederim.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir