Connect with us

Gündem

“KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNDE EĞRETİ GELİNLER ADLI ROMANDAN İNTİHAL YAPILDI” İDDİASI…

Eğreti Gelinler adlı romanın yazarı Şükran Kozalı, “On yıl çalışarak emek verdiğim lakabı bana ait olan hikâyenin adı ve konusu eğer başka eserde işlenecekse benden izin alınması gerekir. Yasal hakkımdır bu. Kızılcık Şerbeti dizisinden de davacı olacağım. Telif hakları yasasına göre bu tür intihalin bir türlü istismar olduğunu belirtmek isterim.” dedi.

 

Show TV’de yayınlanan Kızılcık Şerbeti adlı dizinin 13 Ekim 2023 tarihli bölümünde Eğreti Gelinler romanından izinsiz alıntı yapıldığı iddia edildi. Romanın yazarı Şükran Kozalı, “Dizide eve ‘Sümbül’ adında ‘eğreti gelin’ geliyor. Dizinin daha çok ses getirmesi için izin alınmadan ve hikâyenin adını anmadan kitabımdaki gibi benim anlatımımla o bölümde işlenmiş olması telif hakları yasasına uygun değildir.” dedi.

Şükran Kozalı-Yazar

“KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNDEN DE DAVACI OLACAĞIM”
Eğreti gelinlik konusunun daha öncesinde Gece Sesleri isimli dizide de kendisinden izin alınmadan uzun uzun işlendiğini ifade eden Yazar Kozalı şunları söyledi: “Yine mahkeme yolları göründü. On yıl çalışarak emek verdiğim lakabı bana ait olan hikâyenin adı ve konusu eğer başka eserde işlenecekse benden izin alınması gerekir. Yasal hakkımdır bu. Kızılcık Şerbeti dizisinden de davacı olacağım. Telif hakları yasasına göre bu tür intihalin bir türlü istismar olduğunu belirtmek isterim.”

 

ATIF YILMAZ BEYAZ PERDEYE TAŞIDI…
Kozalı, romanın ortaya çıkış hikâyesini ve filmlere konu olmaya başlamasını şöyle anlattı: Eğreti Gelinliğin adı ve hikâyesi, kurgusu babaanneme aittir. Yalnız ve sadece Denizli’nin zengin ailelerinde yaşanan bu olgunun işleyişini annemden defalarca dinledim. Kostak Emine ve Ladik ile konuştum. 10 yıla yakın üzerinde çalıştığım roman Bilgi Yayınevi’nden basılınca Atıf Yılmaz hikâyemi hemen satın alarak (2002 yılında) beyaz perdeye taşıdı. Eğreti gelinlik ülkemizde ve dünyada büyük ilgi gördü. 2005 yılının şubat ayında Eğreti Gelin adlı film vizyona girdi. Kostak Emine’yi Nurgül Yeşilçay oynamıştı. Atıf Yılmaz hikâyenin özünü bozduğu için davalık olduk. Ve uzun süren duruşmalar sonunda lehime karar verildi.

EĞRETİ GELİN LADİK FİLMİ BİRÇOK ÖDÜL ALDI…
Ankara’da sanat çalışmalarını sürdüren olan Film Tayfası ile istediğim gibi ve içime sinen Eğreti Gelin filmini çekmek için çalışmalara başladık. Zaim Güvenç yönetiminde bu sefer Kostak Emine’yi Yeşim Salkım’ın perfore etmesi ile film Eğreti Gelin Lâdik adıyla vizyona girdi ve birçok ödül aldı. Tüm bu süreç içinde Denizli hikâyenin içeriğine karşı çıktı, mücadele ettim, yılmadım bedeller ödedim.”

 

 

Zaim Güvenç- Oyuncu, yönetmen

“KIZILCIK ŞERBETİ’NDEKİ SAHNE FİLMİMİZDEKİ
SAHNEYLE SON DERECE ÖRTÜŞÜYOR”
Eğreti Gelinler romanı senaryolaştırarak filmini çeken Oyuncu-Yönetmen Zaim Güvenç ise konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Eğreti Gelin Ladik adlı sinema filmi benim ve Deniz Güvenç’in yönetiminde imece usulü çekilerek vizyona girmiştir. Yine Sinemedya firması filmin yapımcılığını bizimle ortak sözleşme imzalayarak üstlenmiştir. Bu arada romandaki hikâye Sayın Şükran Kozalı’nın belirttiği gibi tüm gereklere uyularak beyaz perdeye taşınmıştır. Bununla birlikte bu hikâye tüm hakları ile tarafımıza verilmiş olup yazarımız Kozalı filmin zaten ortaklarından biridir. Kozalı’nın da dile getirdiği gibi Kızılcık Şerbeti dizisindeki sahne bizim filmimizdeki sahneyle son derece örtüşür niteliktedir. Kamuoyunda zaten dizideki sahne eğreti gelinlik şeklinde birçok izleyici tarafından da yorumlanmıştır. Sanatın intihalle sınavı olarak durumu algılıyor yasalar karşısında doğru olanın gerçekleşmesini elbette temenni ediyorum.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir