Connect with us

Sağlık

“AKILLI LENSLERLE” GÖZLÜĞE VEDA…

Göz içi lens uygulaması, gözdeki birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhsin Altunsoy, tekniğin son yıllarla hızla yaygınlaştığını belirtti. Altunsoy, son 5 yılda akıllı lenslerin (trifokal lens) uzak, yakın ve bilgisayar mesafesini kapsamasıyla  uzak-yakın merceklerin kullanım oranının arttığına işaret etti.

Akıllı lenslerin “göz içindeki doğal merceğin berraklığını yitirmesi veya fonksiyonel çalışmaması durumunda devreye girdiği” bilgisini aktaran  Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhsin Altunsoy, dikişsiz tedaviler sayesinde lens teknolojisinin ilerlediğini kaydetti.

Op. Dr. Muhsin Altunsoy-Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü

Op. Dr. Muhsin Altunsoy-Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü

“GÖZ İÇİ MERCEKLERE AKILLI LENS DİYORUZ”
Katarakt ameliyatı sonrası gözlüksüz görebilmeyi sağlayan göz içi merceklere “akıllı lens” denildiğini ifade eden Altunsoy, konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Katarakt ameliyatında ya da göz içi lense yapılan cerrahiler sonrası doğal lensin fonksiyonunu görmek için göz içine suni mercek takılır. Bu merceklerle mümkün olduğunca uzak görmenin gözlüksüz olması amaçlanır. Standart bir mercekle uzak ya da yakında gözlüksüz olunabilecekken, akıllı merceklerde hem uzak hem de yakın mesafenin gözlüksüz iyi görülmesi sağlanabiliyor.”

“GÜNLÜK HAYATTA GÖZLÜK ORTADAN KALKIYOR”
Son 5 yılda akıllı lenslerin (trifokal lens) uzak, yakın ve bilgisayar mesafesini kapsamasıyla  uzak-yakın merceklerin kullanım oranının arttığına işaret eden Altunsoy, “Özellikle masa başında çalışan, gözlük kullanımının kısıtlamalarını yaşamak istemeyen grupta ciddi bir açığı giderdi. Ameliyat geçirenlerin büyük bir kısmında gündelik hayatı idame etmeye yeterli gözlüksüz görüş sağlanabilmektedir.” dedi.

"50 yaş üzerinde yaygın kullanılıyor"

“50 yaş üzerinde yaygın kullanılıyor”

“50 YAŞ ÜZERİNDE YAYGIN KULLANILIYOR”
Altunsoy, 50 yaş üzerinde yaygın kullanıldığına dikkat çektiği akıllı lensler hakkında şu bilgileri verdi: “3 odaklı lenslerin gelişmesiyle birlikte kataraktı olmayan özellikle 50 yaş üstü hipermetrop bireylerde gözlük kullanımını bitirmek ya da en aza indirmek için bu tarz merceklerin kullanılıyor. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde kişinin korneal astigmatı varsa ve buna bağlı ameliyat sonrası, astigmat değer olacaksa, bu durum da astigmat düzeltici trifokal merceklerle düzeltilebiliyor. Yalnızca diyabet hastalarına, belirgin sarı nokta hastalığı olanlara ve göz içi lensin merkezi olmadığı durumlarda bu tarz mercekleri önermiyoruz.”

“DAHA ÖNCE AMELİYAT OLANLARA DA UYGULANABİLİYOR”
“Daha önce ameliyat olmuş ve standart göz içi merceği takılmış” kişilere de akıllı mercek takılabildiğini vurgulayan Altunsoy, göz yapısı uygunsa ve belirgin bir numara sapması varsa 3 odaklı lensler yerleştirilebileceğinin altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir