Connect with us

Sağlık

“GÜNEŞ KREMİ SÜRMEDEN GÜNEŞE ÇIKMAYIN!”

Deri, insan vücudunu dış etmenlere karşı koruyucu görev üstleniyor. Deri hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ise deri (cilt) kanserlerine yol açıyor. Deri kanserinin UV ışınlarına direkt maruz kalan yüz, boyun ve elde daha çok görülürken, vücudun hiç güneş görmeyen bölgelerinde de ortaya çıkabildiğini belirten Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hatice Duman, cilt sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Deri kanserlerinin en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını ifade eden Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hatice Duman düzenli vücut ve ben muayenesi yapılarak, vücuttaki değişikliklerin gözlemlenmesini istedi.

Uz. Dr. Hatice Duman-Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü

Uz. Dr. Hatice Duman-Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü

“FARKLI RENK VE ŞEKİLLERDE ORTAYA ÇIKABİLİR”
Deri kanserlerinin farklı renk ve şekillerde ortaya çıkabildiğini söyleyen Duman,  hastalığın oluşumuna ilişkin şu bilgileri aktardı: “Deri kanserlerinin, bazal hücreli, yassı hücreli kanser ve melonam adlı 3 temel tipi vardır. Bazal hücreli ve skuamöz (yassı) hücreli kanser deriyi oluşturan hücrelerden gelişirken, melanom deriye renk veren hücrelerden meydana gelir. Bunların dışında daha az görülen derinin yapısında bulunan kıl kökleri, yağ bezleri gibi farklı hücrelerden kaynaklanan deri kanseri türleri de vardır. Deri kanserleri çok farklı renk ve şekillerde ortaya çıkabilmektedir.”

“DÜZENLİ VÜCUT VE BEN MUAYENESİ YAPIN”
Duman, kişinin kendi kendine düzenli vücut ve ben muayenesi yapmasının sağlayacağı faydayı, “Vücutta değişiklikleri kontrol edebilmek için fotoğraf çekilerek saklanabilir. Ayrıca düzenli dermatoloji muayenesine gitmek de cilt kanserine yakalanma riskini önleyebilir.” cümleleriyle detaylandırdı.

“36 YAŞINDAN SONRA ÇIKAN BENLERE DİKKAT”
Duman, benlerde büyüme, şekil bozukluğu, renk değişikliği varsa, diğer benlerden farklı görünüyorsa ve 36 yaşından sonra ortaya çıktıysa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini kaydetti. 1 aydan uzun süredir iyileşmeyen yaralarda, ciltte gelişen farklı kabarıklıklar ve yeni oluşan lekelerin ihmal edilmemesi için uyaran Duman: “Halk arasında bıçak değdiğinde yayılır inancı tamamen yanlıştır. Dermatoloğun çıkarılmasını veya örnek alınmasını önerdiği tüm lezyonlara işlem uygulanmasından endişe etmeyin.” dedi.

"Cilt kanserinden korunmak için mutlaka güneş kremi kullanın"

“Deri kanserinden korunmak için mutlaka güneş kremi kullanın”

“MUTLAKA GÜNEŞ KREMİ KULLANIN”
Deri kanserinden korunmak için güneş kremi kullanmasını tavsiye eden Duman, şu hususların altını çizdi: “En az 30 SPF değerli güneş kremi güneşe çıkmadan önce tüm güneş gören bölgelere sürülmeli. Yıkama, terleme veya denize girme durumlarında güneş kremi yenilenmeli. Mümkün oldukça saat 10-15 arasında dışarda olmamaya özen gösterilmeli ve güneş altında şapka, şemsiye gibi fiziksel koruyucular kullanılmalı.”

Duman’ın verdiği bilgiler doğrultusunda deri kanserleri için risk faktörleri şunlar;
-Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak
-Çocukluk dönemindeki güneş yanıkları,
-Açık tenli, kızıl saçlı, çilli ve renkli gözlü olmak
-Sık sık solaryuma girmek
-Ailede veya kişide cilt kanseri hikayesinin olması
-Çok fazla sayıda bene sahip olmak
-Uzun yıllar iyileşmeyen veya kötü iyileşmiş yaraya sahip olmak
-Uzun süreli X ışını, arsenik ve kömür katranına maruz kalmak
-İleri yaş
-Organ nakli gibi sebeplerden dolayı bağışıklığın baskılanmış olduğu durumlar
-Erkek cinsiyet
-Bazı cilt hastalıkları

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir