Connect with us

Sağlık

PİTAYA: FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR…

Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’dan dünyaya yayılan Pitaya (ejder meyvesi) renkleriyle oldukça ilgi çekiyor. Son yıllarda beslenme uzmanlarının ‘süper besin’ şeklinde tanımladığı meyvenin; bağışıklık sistemini güçledirmesinden, kemik gelişimine kadar birçok yararı bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya; vücuda birçok olumlu etkisi ortaya çıktıktan sonra talebin arttığı Pitaya meyvesinin faydalarını anlattı.

Ahmet Kaya-Beslenme ve Diyet Uzmanı

“PİTAYA İÇEREN KARIŞIMLAR BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİYOR”
Pitaya ile çeşitli karışımlar yapılabileceğini belirten Kaya, “Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiği bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde doğru ve dengeli beslenmek gerekiyor. Üzüm çekirdeği, zerdeçal, zencefil, 1 tatlı kaşığı bal veya dut pekmezi ile beraber hazırlanan macun kıvamındaki karışımlar, salgın döneminde kuvvetli bir bağışıklık artırıcıdır.” dedi.

PİTAYA’NIN FAYDALARI
Kaya ejder meyvesinin meyvesinin faydalarına ilişkin şu bilgileri aktardı:
-Kan basıncını düşürme özelliğiyle; yüksek tansiyon riskini önler, likopen içeriği ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
-İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur.
-Kan basıncını düşürme özelliği sayesinde, yüksek tansiyon riskini önler.
-İçeriğindeki yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek olur.
-Pitaya içinde barındırdığı Pinen maddesi ile akciğerdeki katran ve toksin oluşumlarını çözüyor. Özellikle sigara içen bireylerin solunum yollarına fayda sağlıyor.
-Hem toksinleri temizliyor, hem de hücre yenilenmesini hızlandırıyor.
-Vücudun nem dengesini sağlar.

PİTAYA’NIN BESİN DEĞERLERİ
Besin değeri açısından oldukça faydalı bir meyve olmasına rağmen; yüksek fiyatları nedeniyle sıklıkla sosyo-ekenomik düzeyi yüksek ülkelerde tüketiliyor.
Ejder meyvesinin kalori değeri oldukça düşüktür; buna karşın vitamin ve mineral bakımından zengindir. 1 adet (227 gram) ejder meyvesinin besin değerleri ise şöyle belirtiliyor:
• Kalori: 136
• Protein: 3 gram
• Yağ: 0 gram
• Karbonhidrat: 29 gram
• Lif: 7 gram
Ayrıca demir, magnezyum, C vitamini ve E vitamininin yanı sıra; içeriğinde polifenoller, karotenoidler ve beta-siyaninler gibi yararlı bitki bileşikler de bolca bulunuyor.

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir