Connect with us

Dünya Gündemi

BİR “TIKLA” GEZEBİLECEĞİNİZ MÜZELER…

Covid-19 tedbirleri kapsamında müze ziyaretleri ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştu. Müze gezmek isteyenler için ise yeni bir hizmet sunuldu. Ziyaretci akınına uğrayan pek çok müze artık sanal ortamda gezilebilecek.

Covid-19 salgını nedeniyle birçok müze ziyaretçilerini sanal ortamda ağırlıyor. İşte sanal ortamda gezebileceğiniz müzeler…

OYUNCAK MÜZESİ – İSTANBUL

Yazar/şair Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005 tarihinde İstanbul’un Göztepe semtinde tarihi bir köşkte açılan Oyuncak müzesinde 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak örnekleri sergileniyor.
https://istanbuloyuncakmuzesi.com/pages/360-tur

GÖBEKLİTEPE – ŞANLIURFA


Neolitik dönemde inşa edilen Göbeklitepe, tarihin bilinen en eski ve en büyük tapınağı, ayrıca yeryüzündeki ilk inanç merkezi. Dev sütunlardan ve üst üste dizilmiş ağır taşlardan oluşan Göbeklitepe, o dönemde el arabası gibi araçlar olmadığı için inşa süreci gizemini kuruyor. Tapınağı oluşturan taşların taşınabilmesi için çok sayıda insanın ve yük hayvanının gücünden yararlanıldığı düşünülüyor. UNESCO tarafından 2011’de Dünya Mirası geçici listesine alınıyor ve 2018’de kalıcı listeye adını yazdırıyor.
https://sanalmuze.gov.tr/TR-259963/gobeklitepe-orenyeri—sanliurfa.html

ETNOGRAFYA MÜZESİ – ANKARA

Cumhuriyet Dönemi’nin önemli mimarlarından Arif Hikmet Koyuncuoğlu tarafından tasarlanan Etnografya Müzesinde Anadolu’nun Türk-İslam Dönemi’ne ait eserleri sergileniyor. Salonlarında sırasıyla, giyim-kuşam, işleme, takı, kına gecesi konulu sergi, damat tıraşı konulu sergi ile hamam kültürü konulu sergiler bulunuyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait dokuma örnekleri (halı-kilim), maden sanatı örnekleri ve bakırcılığa ait araç ve gereçler, kahve kültürü konulu sergi, kaşıklar, Türk odası ve sünneti töreni konulu sergiler ile Türk çini, seramik, cam, silah, yazma eserler, levhalar ve Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seçkin ahşap eserler yer alıyor.
https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/ANKARA_ETNOGRAFYA_MUZESI/

TROYA MÜZESİ – ÇANAKKALE


Troya müzesi, ülkemizde yenilikçi sosyal mimari ve yalın mimari yapılar arasında adından sıkça söz ettiren tasarımlardan biri . Antik Troas bölgesi hazinesi ve altınlarıyla, Truva antik kenti tarihi eserleri ve Marmara bölgesindeki antik şehirlerden getirilen çeşitli tarihi sanat eserleri ve mimari tasarımı ve detaylarıyla Troya Müzesi 2019 yılında dünyaca ünlü TIME dergisinin “Dünyanın En Harika Yerleri” listesinde yer buluyor.
https://sanalmuze.gov.tr/TR-259960/troya-muzesi—canakkale.html

Sanal turla gezilebilecek müzelerin tamamı https://sanalmuze.gov.tr/ adresinde.

DÜNYACA ÜNLÜ MÜZELERDEN SANAL TURLA GEZİLEBİLENLER
Dünyanın en ünlü müzelerini de tek “tıkla”gezmek mümkün. İşte en meşhur müzelerden sanal turla ziyaret edilenler:

BRITISH MUSEUM – İNGİLTERE

“İngiltere’nin en büyük müzesi” ünvanına sahip British Museum’da, Roma Mısır ve Yunan kültürüne ait birçok eser bulunuyor. Günümüzde yaklaşık olarak 7 milyon nesneye ev sahipliği yapan müze 15 Ocak 1759 tarihinde ziyarete açılıyor.
https://britishmuseum.withgoogle.com/

LOUVRE MÜZESİ – FRANSA

Paris’te yer alan Louvre müzesi, 1793 yılında Kraliyet ailesinin Versailles Sarayına taşınmasıyla birlikte; bir müze olarak toplamda 537 adet eserle ziyarete açılıyor. Dünyanın en büyük müzesi Louvre, zaman içinde eser sayısını arttırarak dünyanın önde gelen sanatçılarının çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Günümüzde müzenin koleksiyonunda 350 binden fazla eser sergileniyor.
https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

VAN GOGH MÜZESİ – AMSTERDAM

1973 yılında açılan Van Gogh Müzesi, ünlü ressam Vincent Van Gogh’un 30’lu yaşlarından sonra başladığı resim sanatına dair 900’ün üzerinde eseri, taslak çizimleri ve kardeşi Theo Van Gogh’a yazdığı yüzlerce mektubun yanı sıra döneminde etkilendiği ve kendisinden etkilenen ressamlarının eserleri de yer alıyor.
https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en

HERMITAGE MÜZESİ – MOSKOVA

Dünyanın en eski müzelerinden Hermitage Müzesi, 1754 yılında Büyük Katerina tarafından kuruluyor ve 1852’de halkın ziyaretine açılıyor. Dünyadaki en büyük resim koleksiyonunu da içeren müzede toplamda üç milyondan fazla eser sergileniyor. Tablo sayısının fazlalığıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren müze, binasıyla da Barok mimarinin en iyi örneklerinden kabul ediliyor.
https://hermitage.nl/en/?gclid=CjwKCAiAn7L-BRBbEiwAl9UtkNcQD6rn7ivr4ZWhyrOhpQRsbBqlL3cb4sk-XQLqIXBXecJeb5Kk2xoCyvIQAvD_BwE

METROPOLITAN SANAT MÜZESİ – NEW YORK

13 Nisan 1870’de Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan Metropolitan Sanat Müzesi, dünyanın en büyük sanat galerilerinden biri. İki milyondan fazla eser barındıran müzenin önündeki merdivenler de en az müze kadar ilgi çekiyor.
https://artsandculture.google.com/partner/the-metropolitan-museum-of-art?hl=en

DALİ MÜZESİ – BARCELONA

İspanya’nın Katalonya kentindeki Figueres şehrindeki müze; 1974 yılında açılıyor ve içi Salvador Dalí tarafından tasarlanıyor. Dalí Tiyatro Müzesi’nin koleksiyonu, Salvador Dalí’nin sanatsal yolculuklarını izlemeye olanak tanıyor. Odaların etrafındaki rota, ziyaretçilere, sanatçının ilk sanatsal deneyimlerini, sürrealizmi, nükleer mistisizmi ve bilim tutkusunu sergiliyor. Kariyeri boyunca yaptığı resimlerin yanı sıra, heykelleri, üç boyutlu kolajları, mekanik cihazları ve diğer eserlerinin de bulunduğu müzede, dünyanın dört bir yanına dağıldığı için Dali’nin en ünlü parçaları yer almıyor.
https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-theatre-museum-in-figueres/visita-virtual/

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir