Connect with us

Dünya Gündemi

OTOMOTİV PLASTİKLERİNE KİMYASAL GERİ DÖNÜŞÜM…

Otomotiv imalatında kullanılan plastik parçalar “güvenlik, ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklılık ve kalite” standartları gereği karışık bileşenlere sahip. Bu yüzden de geri dönüşümleri hayli zor. Sektörün öncü firmalarından Audi; bu türdeki plastiklerin de geri dönüşümünün sağlanabilmesi için Karlsruhe Institute for Technology (KIT) iş birliğiyle “kimyasal geri dönüşüm esasına dayanan” pilot proje başlattı.

 

Audi; “Otomotiv Mühendisliğinde Plastiklerin Kimyasal Geri Dönüşümü” adlı pilot projeyle akıllı döngüsel sistemlerin meydana getirilmesini amaçlıyor. Projeyle; -böylesine karışık bileşenlerden oluşan plastiklerde devreye sokulabilecek tek yöntem durumundaki- kimyasal geri dönüşümün teknik fizibilitesi test edilecek ve uygulamanın “ekonomik ve çevresel etkileri” değerlendirilecek.

PİROLİZ YAĞINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Projeyi Karlsruhe Institute for Technology (KIT) iş birliğiyle yürüten Audi, ilk etapta Almanya’daki bayi ağından geri dönen parçalar üzerinde çalışıyor. Yakıt depoları, jant trim parçaları ve radyatör ızgaraları gibi ekipmanlarda artık ihtiyaç duyulmayan plastik bileşenler, KIT bünyesindeki uzmanlarca kimyasal geri dönüşüm yoluyla piroliz yağına dönüştürülüyor. Petrol türevleri kalitesindeki bu yağın otomobillerde ve yüksek kaliteli yeni plastik malzemelerin üretiminde kullanılabileceği belirtiliyor.

AUDI A3’TE İKİNCİL MAZMELER ÖNCELİKLİ
Modellerinde ikincil malzeme oranını aşama aşama artırmayı planlayan Audi; Audi A3’te birleştirilebileceği diğer malzemelerden ayrılabilen ve dolayısıyla daha kolay geri dönüştürülebilen PET’leri (bir tür plastik polimer) tercih ediyor. Bu modellerde ayrıca yüzde 89’a kadar geri dönüştürülmüş malzeme içerikli üç farklı tekstil koltuk kılıfı var.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir