Connect with us

Dünya Gündemi

DÜNYANIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK BEŞ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK…

Yapay zeka, kuantum, yüksek performanslı bilgi işlem ve hibrit bulut gibi teknolojileri geliştirerek bilimden en üst düzeyde faydalanmayı hedefleyen IBM, önümüzdeki beş yıla ait keşif sürecinde beş temel alana odaklanacak.

 

 

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden ABD merkezli IBM (International Business Machines), teknolojisi ile kaynaklarını araştırmalara ve yeni araçların keşfine adadığını açıkladı. 410 bini aşkın çalışanıyla 170’den fazla ülkede “bilgisayar ve donanım üretimi, yazılım, servis hizmetleri, sunucu servisleri ve AR-GE” alanlarında faaliyet gösteren IBM’e göre 2025 yılına kadar bilim ve teknolojide gerçekleşecek yenilikler beş önemli değişikliğe yol açacak.

Peki IBM Research, gelecek beş yılda hangi değişiklikleri öngörüyor ve bu konularda neler yapacak? Şirketin açıklaması şöyle:

KARBONDİOKSİT GAZININ TOPLANMASI VE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
“Havadaki karbondioksit (CO2) toplanabilecek ve bu sayede çevreye zararlı bir atık, yararlı bir ürüne dönüştürülebilecek. IBM’in hedefi CO2’nin toplanmasının ve yeniden kullanılmasının tüm dünya çapında gerçekleştirilebilecek kadar verimli hale getirilmesi. Böylece atmosferdeki zararlı CO2 düzeyinin önemli ölçüde azaltılması ve bunun sonucunda da iklim değişikliğinin yavaşlatılması amaçlanıyor.”

ARTAN NÜFUSUN BESLENMESİ İÇİN TABİATIN MODEL ALINMASI
“IBM; doğanın, azotu nitrat bakımından zengin gübreye dönüştürme yeteneğini taklit edecek. Sürdürülebilir ölçekte azot bağlanmasına olanak sağlayan inovatif bir çözüm üretmeye çalışan IBM, gübrenin çevre üzerindeki etkisinin azaltılmasına ve aynı zamanda dünyanın hızla artan nüfusunun beslenmesine yardımcı olmayı hedefliyor.”

DAHA GÜVENLİ VE ÇEVREYLE DOST PİLLER
“IBM; gelecek beş yıl içinde bir enerji şebekesini ve sürdürülebilir ulaşımı destekleyebilecek, daha güvenli ve çevreyle dost piller için yeni malzemeler keşfetmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğu, aralıklı olarak enerji sağlıyor ve bu enerjinin depolanması gerekiyor. Yapay zekayla kuantum teknolojisi sayesinde artırılmış performans için daha güvenli ve daha verimli malzemelerle üretilmiş pillerin elde edilmesini sağlanacak.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEMELER VE ÜRÜNLER
“IBM; malzeme üretiminde ilerleme kaydedecek ve yarı iletken üreticilerinin çok tercih edilen ürünlerinde, sürdürülebilirliğin artmasına olanak sağlayacak. Bilim insanları yarı iletkenlerin ve elektronik aygıtların üretiminde; sürdürülebilir malzemelerin daha hızlı bir biçimde üretimine olanak sağlayacak yeni bir yaklaşım benimseyecek.”

ÖLÜMCÜL VİRÜSLERLE MÜCADELE…
“IBM, gelecek beş yılda doktorların ve ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının ölümcül virüslerle geniş ölçekte mücadele etmesini sağlayan tedavilerin oluşturulmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Yapay zeka, analiz ve verinin birleşimi; önceden mevcut olan ama farklı amaçlarla kullanılan ilaçları önermek ve klinik deneylerini hızlandırmak için tıbbi kanıtların hızla analiz edilmesine yardımcı olabilecek. Gelecekte bu araçların; farklı sektörlerde yaygın olarak kullanılması ve salgınlara etkili bir biçimde müdahale edilmesine olanak sağlayan yöntemlerden biri haline gelmesi bekleniyor.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir