Connect with us

Finans & Ekonomi

“DÜNYA MOBİLYA PAZARINDA İTALYA’NIN YERİNE OYNUYORUZ”

Türkiye’de en fazla dış ticaret fazlası veren sektör olan mobilya sanayi, dünya genelinde yükselişini sürdürüyor. Son yıllarda ihracatta olumlu yönde gidişat izleyen sektör, küresel mobilya pazarı ihracat sıralamasında 6 basamak birden atlayarak 8’inciliğe yükseldi. MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, 2023’te ilk 5’e girmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

 

Covid-19 salgınında normalleşmeye geçilmesiyle birlikte artan talebi karşılayabilmek için ek istihdama ihtiyaç duyulduğunu belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı; Kayseri, Ankara, İzmir, İstanbul, Hatay, Adana ve İnegöl gibi mobilya sektörünün geliştiği şehirlerde personel ihtiyacının halen sürdüğünü, ‘ara eleman’ diye nitelendirilen “döşeme ustası, kaynakçı, dikiş ve CNC operatörlerinin” ‘aranan eleman’ halini geldiklerini söyledi.

Mustafa Balcı-MOSDER Başkanı

“YETİŞTİRİLMEK ÜZERE PERSONEL ALINACAK”
Yeni işe başlatılacak personele asgari ücretin üzerinde maaş verileceğini ve ayrıca yetiştirilmek üzere işçi alımı yapılacağını açıklayan Balcı, “Meslek liselerinin mobilya tasarım, makine, kaynak, motor, elektrik ve elektronik bölümünden mezun olan gençleri bekliyoruz. Mesleğe yeni başlayacak bir personel, asgari ücretin üzerinde maaş alabilecek, sektörde 1-2 yıl deneyimli olan işçilerimiz ise yine asgari ücretin yüzde 20-30 üzerinde maaş alabilecek. 5 yıllık tecrübeli bir personele sektörümüzde ortalama 3 bin 900 lira maaş veriliyor.” dedi.

“TÜRK MOBİLYASI 180 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”
Türkiye’nin 2019 yılında 3,5 milyar dolarlık mobilya ihracatına imza attığını ifade eden Balcı, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Sektörümüzde ihracat konusu, bundan 10 sene öncesinde olduğu gibi ‘dişimizi tırnağımıza takarak giriştiğimiz bir yol değil’; artık 180 ülkenin hanesine doğrudan giren Türk mobilyasının; tasarım, kalite, hızlı üretim ve iş gücü ile birlikte jeopolitik gücünün de lojistik anlamda büyük bir avantaj sağlayarak ulaştığı bir başarı hikayesidir. Bir önceki yıla bakıldığında bile ihracatta 12 basamak yükselen mobilya sanayimizin önü açıktır. İtalya gibi yakın coğrafyamızda yer alan ülkelerle pazarda rekabet etmeyi değil direkt İtalya’nın dünya pazarındaki yerini almayı amaçlıyoruz. 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda ise Türk mobilyasının küresel boyutta, devler liginde ilk 5’te yer almasını sağlamak üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir