Connect with us

Dünya Gündemi

ÇİN EKONOMİSİNDE COVID-19 DEPREMİ: %-6,8!

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını, Çin ekonomisini derinden sarstı. Çeyrek dönemlere ait verileri açıklamaya başladığı 1992 yılından bu yana Çin ekonomik anlamda ilk defa küçülme yaşadı. 2020 ilk çeyreğindeki küçülmenin oranı yüzde 6,8.

 

 

Yıllardır hep büyüme oranı rekorlarıyla dünya gündeminde yer alan Çin bu defa rekor düzeydeki küçülmeyle ekonomi sayfalarına manşet oldu. Çin ekonomisi, ülkenin verileri dünyayla paylaşmaya başladığı 28 yıl öncesinden bu yana ilk defa küçüldü.

KAYIP, BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE YÜZDE 9,8
Küresel salgına dönüşen Covid-19 hastalığı sebebiyle hem dış hem de iç talep daralınca Çin’deki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 2020 yılının ocak-şubat-mart aylarını kapsayan birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine nazaran yüzde 6,8 oranında kayba uğradı. Kayıp, bir önceki çeyreğe göre yüzde 9,8 oldu.

 

Lu Zhengwei-Industrial Bank Baş Ekonomisti

“DIŞ TALEP SALGIN NEDENİYLE BÜYÜK DARBE ALACAK”
Industrial Bank Baş Ekonomisti Lu Zhengwei, Çin’deki ekonomik tabloya ilişkin şunları söyledi: “İlk çeyrekte GSYİH tüm halkın yasaklar nedeniyle dışarı çıkmadığı ve ekonominin yavaşladığı bu dönemde büyük oranda beklenen seviyede geldi. İleriki aşamalar için talebin düşük olması endişe verici. İç talep halkın halen sokağa çıkmamasının tüketim harcamaları üzerindeki etkisi nedeniyle tam anlamıyla normale dönemezken, dış talep desalgın nedeniyle büyük darbe alacak gibi gözüküyor.”

 

 

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir