Connect with us

Kültür - Sanat

MARBLE İZMİR FUARI’NIN İLGİ ODAĞI: “ANAMORFOZ ATATÜRK”

Çekyalı Heykeltraş Patrik Prosko’nun “Anamorfoz Atatürk” adlı çalışması bu yıl 26. defa düzenlenen Marble İzmir Fuarı’nda sergilendi. Doğal taş ve mermer şirketi Temmer Marble’ın katkılarıyla hazırlanan eser; Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeleyen objelerin birleşiminden oluşuyor.

Yapımı yaklaşık üç ay süren “Anamorfoz Atatürk” 93 farklı temadan; 539 ayrı parçanın toplamı olarak tasarlandı. Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, sanat eserinin ileride Türkiye’ye katkı sağlayacak bir sanat platformunda sergilenebileceğini söyledi.

Rüstem Çetinkaya-Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı

Rüstem Çetinkaya-Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı

“FUARIN İLGİ ODAĞI”
Anamorfoz Atatürk’ün fuarın ilgi olduğunu belirten Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Patrik Prosko eserlerinde bilime, sanata katkı sağlayan portreler yaptığından öncelikle kendisini Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece siyasi bir figür olmadığına ikna ettik. Patrik Prosko, Atatürk’ün hayatını ve dünyaya bakış açısını inceledi, Nutuk’u okudu ve birlikte sohbet ettik. Sonrasında parçaları toplamak için İstanbul’un birçok noktasında antikacıları ve eskici dükkanlarını gezdik. 93 farklı temadan toplamda 539 parçanın bir sanat eserine dönüşmesi tam üç ay aldı. Bugün üzerinde ciddi emek harcadığımız bu anlamlı eserin fuarın ilgi odağı olması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı.” dedi.

ATATÜRK İÇİN ANLAMLI PARÇALAR
Kökeni Yunanca’dan gelen “Anamorfoz” yansıma ve perspektif üzerine kurulu bir sanat anlayışını ifade ediyor. Anamorfoz Atatürk’de 539 parça Atatürk’e ait değerleri simgeliyor ve üç boyutlu yerleştirilmesine rağmen doğru açıdan bakıldığında iki boyutlu görülüyor. Eserde, Atatürk için anlamlarıyla birlikte; Şapka (Kılıf-kıyafet devrimi), harfler (harf devrimi), T cetveli (kendi eseri geometri kitabı), bakır cezve (kahve tutkusu), dünya küre (yurtta sulh dünyada sulh anlayışı), daktilo (Nutuk), tesbih, kol düğmesi ve kravat iğnesi (giyimde modernist yaklaşımı), köstekli saat (cephede hayatını kurtaran saati temsil ediyor), gramafon (sanata ve müziğe olan ilgisi), kağnı arabası tekerleği (Milli mücadelede halkın desteği), kitap (yaşamı boyunca okuduğu yaklaşık 4 bin kitap), madalya, dürbün, divit kalem ve kalpak gibi parçalar yer alıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir