Connect with us

Türkiye Gündemi

DAHA İYİ YARGI İÇİN 9 ÖNERİ…

Daha İyi Yargı Derneği, Türkiye’nin “yargı sorununu çözmek amacıyla” geliştirdiği ve “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” adıyla kitaplaştırdığı çözüm önerilerini 9 ana başlık halinde kamuoyuna duyurdu. Dernek Başkanı Av. Mehmet Gün, “Türkiye; kaliteli bir yargıyla hukukun üstünlüğünü sağlayan, adalet inancını güçlendirerek dünya refahından aldığı payı hızla artırabilir, gelişen ekonomiler arasında öne geçerek kişi başı milli gelirini kısa zamanda 5-6 katına çıkarabilir.” dedi.

Sürdürülebilir kalkınmanın  hukukun üstünlüğüyle sağlanacağına inanan hukukçular, iş insanları ve fikir önderlerinin kurduğu ve “Türk yargısının sorunlarını tespit etmek, çözüm önerileri geliştirmek ve mutabakat oluşturma amacıyla faaliyetlerini sürdüren” Daha İyi Yargı Derneği, geçen yıl yayımladığı “Türkiye’nin Orta Demokrasi Sorunları ve Çözüm Yolu” isimli kitapta tespit ettiği 3 temel yapısal sorun arasından en önemli ve öncelikli konu “yargıyı” mercek altına aldı.

Av. Mehmet Gün-Daha İyi Yargı Derneği Başkanı

Av. Mehmet Gün-Daha İyi Yargı Derneği Başkanı

“YARGININ TEMEL SORUNLARINI GÖSTERİYOR”
Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, eserde yer alan önerilerin geliştirilmesi sürecinde dünyada en ileri demokrasi, hukukun üstünlüğü ve refah seviyesine sahip 20 ülkenin yargı sistemlerini ve tecrübelerini incelediklerini söyledi: “9 kişilik bir ekibin, bir yılı aşkın bir süre hummalı araştırma ve tartışma sonucunda yazdığı, 10 yılı aşan sürede biriktirdiklerimizle ortaya çıkan eser; yargının temel sorunları ve bunların adım adım çözümlerini ayrıntılı bir şekilde göstermektedir. Kendi gerçeklerimizden ve birikimlerimizden yola çıkarak geliştirdiğimiz çözümler; bir yandan ülkemizin uzunca bir süredir çaba sarf ettiği reform çalışmalarının nihai hedefini tarif etmekte, diğer yandan yapılması gerekenleri adım adım göstermekte; bunların tasarım ve taslaklarını sunmaktadır.”

“UYGULANIRSA EN İLERİ 10 ÜLKE ARASINA GİREBİLİRİZ”
Kitapta önerilen model uygulanırsa, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve demokrasi endekslerinde dünyanın en ileri 10-20 ülkesi arasına girebileceğini vurgulayan Gün, “Bu ilerlemeler; Türkiye’nin uluslararası imajını, yatırımcı güvenini güçlendirecek, doğrudan yatırımları çekecek ve Türkiye’nin değer yaratma ortamını iyileştirecektir. Böylelikle Türkiye, dünyanın en ileri 10 ila 20 demokrasi ve ekonomisi arasına girecek, ekonomisi gelişecek, kişi başı milli gelir bugünkü 8 bin ABD Doları civarından kısa sürede 25.000 ABD Doları seviyesine ve üzerine çıkacaktır.” dedi.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün: “Türkiye; kaliteli bir yargıyla hukukun üstünlüğünü sağlayan, adalet inancını güçlendirerek dünya refahından aldığı payı hızla artırabilir, gelişen ekonomiler arasında öne geçerek kişi başı milli gelirini kısa zamanda 5-6 katına çıkarabilir.”

“REFAH İÇİN YARGI MESELESİ ÇÖZÜLMELİ”
Uluslararası hukukun üstünlüğü endekslerinde Türkiye’nin puanının son yıllarda 0.80’lerden 0,20’lere düşerken, kişi başı milli gelirin de 12.500 US$ seviyesinden 2020’de 8.500 US$ seviyesine gerilediğini hatırlatan Gün, devamında şunları dile getirdi: “Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha yüksek pay alması, milli geliri “Orta Gelir” seviyesinden yukarıya çıkarması ve halkın refahını hızla artırması için yargı meselesini çözmesi gerekiyor. Yargı; hukukun üstünlüğünü sağlamak ve adalet inancını güçlendirmek gibi sağlık ve güvenlikten de önce hayati bir kamu hizmeti vermektedir ve bu hizmetin kaliteli olmalıdır. Kaliteli yargı hizmetleri ve hukukun üstünlüğüyle güvenceye alınan iyi ve istikrarlı devlet yönetimi, refah artışı demektir. Türkiye; kaliteli bir yargıyla hukukun üstünlüğünü sağlayan, adalet inancını güçlendirerek dünya refahından aldığı payı hızla artırabilir, gelişen ekonomiler arasında öne geçerek kişi başı milli gelirini kısa zamanda 5-6 katına çıkarabilir.”

“STK’LARA AÇIK ÇAĞRI”
Daha İyi Yargı Derneği’nin kamuoyuyla paylaştığı 9 maddelik çözüm planının detayları, 2 Eylül 2021’den itibaren derneğin sosyal medya hesaplarından yayınlanacak canlı webinar konferanslarıyla geniş kitlelere duyurulacak.
Bütün sivil toplum kuruluşlarını, fikir önderlerini, akademi dünyasını http://www.dahaiyiyargi.org/adan-zye-turk-yargi-reformu/ adresinde görüşe açık olan çözüm önerilerini incelemeye, tartışmaya, [email protected] adresine e-postayla gönderilebilecek geri bildirim, eleştiri ve önerilerle geliştirmeye katkıda bulunmaya davet ettiklerini belirten Gün, derneğin geri bildirimleri değerlendirerek konunun uzmanlarıyla tartışacaklarını ve üzerinde mutabakat oluştuğu şekilde önerilere son halini vereceklerini ifade etti.

Daha İyi Yargı Derneği’nin “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” adıyla kitaplaştırdığı çözüm önerileri ana hatlarıyla şöyle:
1-Yargı, görevini gerçekleştirmeye yetkin kapasiteye kavuşturulmakta, kaliteli kamu hizmeti vermeye odaklanmakta; verimli çalışır, şeffaf ve tam hesapverirlik yoluyla tam bağımsızlığı hak eder ve koruyabilir hale getirilmektedir.
2-HSK, yargı hizmetleri üretimi işlevi; hakim ve savcıların meslek kuruluşu olma işlevinden ayrıştırılarak kaliteli yargı hizmeti üretiminden sorumlu Adalet Yüksek Kurumu’na dönüştürülmekte; diğer devlet güçlerinden tam ayrılığı sağlanmakta, hiçbir kişi, grup veya koalisyonun etki edemeyeceği şekilde bağımsızlığı güçlendirilmektedir.
3-Daimi Hukuk Şurası; hizmetin verilmesinden sorumlu kurumların temsilcileriyle toplumun ve diğer yargı paydaşlarının kurumsal olarak bir araya gelmesini, sorunları ve fırsatları değerlendirmesini, yargının toplumun ihtiyaçlarından ve gelişmelerden güncel olarak haberdar olmasını sağlayacaktır.
4-Yargıya ilişkin idari nitelikteki her türlü işlem ve karar yargı denetimine açılmakta, bu amaçla Adalet Yüksek Mahkemesi kurulması öngörülmektedir.
5-Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Anayasa’yı ve Anayasal düzeni koruma işlevleri diğer işlevlerinden ayrılarak bağımsız düzenlenmekte; kamu görevlilerinin suçlarında idari amirin soruşturma izni kaldırılmakta yerine Adalet Yüksek Mahkemesinde yargılanmaları getirilmekte, yasama dokunulmazlığının TBMM’nin siyasi kararı yerine bu mahkemece kaldırılması öngörülerek güçlendirilmektedir.
6-Hakim, savcı, avukat ve noter meslekleri tam bağımsız meslek kuruluşlarına kavuşturulmakta; yargı bağımsızlığı çok geniş bir yüzeye yayılmaktadır.
7-Yargının ihtiyacına uygun insan kaynağı yetiştirilmesi, insan kaynaklarının daha etkin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi, bu amaçla Ahilikten esinlenen hukuk meslekleri yeknesak kariyer planı öngörülmektedir.
8-Modern uyuşmazlık yönetimiyle sulh ve uzlaşma iklimi güçlendirilmekte; hazırlık evresi geliştirilerek karmaşık davaların en fazla 3-4 ayda ve tek celse yargılamada bitirilmesi öngörülmektedir.
9Mahkemelerin 26 kalkınma bölgesine optimum dağıtılması, uzmanlıklar merkezde yoğunlaştırılırken hizmetin halkın ayağına götürülmesi; halen 7.000’den fazla olan mahkeme sayısının 3.000 civarına indirilmesi öngörülmektedir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir