Connect with us

Türkiye Gündemi

“HAMMADDE İHRACATI SINIRLANDIRILMALI”

Geçtiğimiz yaz sezonundan beri mobilya sektörünü etkileyen hammadde sorunu için çözüm arayışı sürüyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, hammadde ihracatına kota getirilmesi konusunda destek beklediklerini ifade etti.

Sektörel paydaşların yerli üreticiyi görmezden geldiğini belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, Çin’e MDF kaplı levha yükünün ihraç edilmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getirdi.

Mustafa Balcı-Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı

Mustafa Balcı-Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı

“YERLİ ÜRETİCİ GÖRMEZDEN GELİNDİ”
36 bin üreticinin yer aldığı mobilya sektöründe uzun süredir ciddi bir hammadde krizinin yaşandığını hatırlatan Balcı, yakın dönemde Çin’e yapılan MDF kaplı levha ihracına ilişkin şunları söyledi: “Bu konuda çeşitli girişimlerde bulunduk. Yerli üreticilerle görüşmeler gerçekleştirdik ve sözler aldık. Ama görüyoruz ki aynı gemide olduğumuz sektörel paydaşlarımız yerli üreticiyi görmezden geliyorlar. Dünyada en büyük rakibimiz Çin’e bir tren dolusu MDF kaplı levha ihraç ediliyor. Halbuki aynı ürünü bize satmış olmasalar üreteceğimiz katma değerli ürünleri hem yurt içindeki tüketicilerimize hızlı terminle ulaştırabiliriz hem de ihracatla yurt dışına satışını gerçekleştirebiliriz.”

“HAMMADDE İTHALATI MALİYETLİ”
Covid-19’a ve sektördeki sıkıntılara rağmen üretim faaliyetlerini sürdürmek için çalıştıklarını vurgulayan Balcı, yurt dışından hammadde ithal etmenin maliyetli olacağını ve dünyada yaşanan konteyner krizi nedeniyle sipariş verilen ürünlerin geç ulaşacağını kaydetti.

“YERLİ ÜRETİCİ DE DESTEKLENMELİ”
Balcı hammadde üreticilerine şöyle seslendi: “Hammadde üreticilerinin yaşadığımız bu zor günlerde ihracata ağırlık verdiklerinin yanı sıra yerli üreticileri de ürün temini ve uygun fiyata satış noktasında desteklemelerini bekliyoruz. Hammaddeyi katma değeri yüksek bir mobilya ürünü adı altında ihraç etmek ülkemizin kilogram başına ihracat payını da artıracak ve en nihayetinde tedarikçisiyle, üreticisiyle ve satıcısıyla birlikte mobilya sanayi kazanacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir