Connect with us

Türkiye Gündemi

DİŞ HEKİMLERİNDEN İSDİHDAM PLANLAMASI VE SGK KAPSAMI TALEBİ…

İstanbul Dişhekimleri Odası’nın (İDO) anketinde meslektaşlarının yüzde 78’inin işiyle ilgili gelecek kaygısı duyduğu ortaya çıktı. İDO Başkanı Tarık İşmen, meslekte her geçen yıl artan işsizlik probleminin acilen insan gücü planlamasına gidilerek çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı. 

İstanbul Dişhekimleri Odası’nın (İDO) Konda’ya yaptırdığı araştırmada, diş hekimlerinin yüzde 65’inin hekim sayısındaki artışı mesleklerindeki işsizliğin birincil sebebi gördüğü; yüzde 78’inin ise özel muayenehane ve polikliniklerin de SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamına alınmasını istediği belirlendi.

COVID-19 DİŞ HEKİMLERİNDE KAYGI OLUŞTURDU
İDO’nun anket çalışması diş hekimlerinin Covid-19 salgını sürecinde pek çok olumsuzlarla yüz yüze kaldığını ortaya koydu. Ankete katılan İDO üyelerinin yüzde 91’i “ailesi veya yardımcılarıma hastalık taşımaktan kaygılandığını”, yüzde 77’si “sağlığını kaybetme korkusu hissettiğini”; yüzde 70’si “salgın sürecinde hastalarını çapraz enfeksiyona maruz bırakma endişesi taşıdığını” kaydetti. Yüzde 67’si süreçte gelirinin azaldığını, yüzde 40’ı da “sosyal fobisinin” oluştuğunu anlattı.

Dişhekimi Tarık İşmen-İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı

Dişhekimi Tarık İşmen-İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı

“FİLYASYONDAKİLER ÇOK YOĞUN ÇALIŞTI”
Covid-19 döneminde filyasyonda görevli diş hekimlerinin ekstra yoğun çalıştığının altını çizen İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) Başkanı Tarık İşmen, icra ettikleri işin hastayla yakın çalışma koşulları dolayısıyla sağlık meslek grubu içinde en riskli dallar arasında yer aldığını dile getirdi.

“FAKÜLTELE SAYILARI İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR”
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) meslek örgütlerine danışmadan ve sağlık hizmetlerindeki koşulları dikkate almadan açtığı yeni diş hekimliği fakültelerinin bu meslekteki işsizliği artırdığına işaret eden İşmen, konuya dair şu bilgileri verdi: “1908’den 2002’ye kadar Türkiye’de bu alanda 19 fakülte vardı. 2003-2009 arasında 10 fakülte daha eklendi ve 29’a çıktı. 2009-2021 arasındaki süreçte ise bu sayı 29’dan 102’ye ulaştı. Şu anda Türkiye genelinde 34 bine yakın öğrenci diş hekimliği fakültelerinde öğrenim görüyor. Ülkemizde her yıl İstanbul Dişhekimleri Odası’nın toplam üye sayısına yakın, yani yaklaşık 9 bin genç bu bölümlere kaydoluyor. Genç mezunların yüzde 93’ü de bu nedenle gelecek kaygısı duyuyor.”

"Dişhekimliği bölümlerindeki mevcut kontenjanlar düşürülmeli"

“Diş hekimliği bölümlerindeki mevcut kontenjanlar düşürülmeli”

“KONTENJAN SAYILARI DÜŞÜRÜLMELİ”
Yüksek öğretimde insan gücü planlaması yapılmasını tavsiye eden İşmen, diş hekimliği bölümlerindeki deki mevcut kontenjanların da düşürülmesi gerektiğini söyledi.

“ÖZEL MUAYENELER DE SGK KAPSAMINA ALINMALI”
İşmen, “halkın nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetine ulaşması için özel diş tedavi hizmetlerinin de SGK kapsamına alınmasını” ve “sağlık hizmetlerindeki KDV oranının düşürülmesini” önerdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir