Connect with us

Finans & Ekonomi

“DÜŞÜK KUR YÜZÜNDEN ÇİN BİZİ ÇOK CİDDİ ZORLUYOR”

“Döviz kurunu dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım. İhracat yapmadan döviz elde edemeyiz. Döviz için sadece turizm geliri yetmez.” diyen ORSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, ekonomi yönetimine şöyle seslendi: “Kısa vadeli yükümlülüklerimiz için, dış borç yükümlülüklerimiz için dövize ihtiyaç var. İçerde maliyetler sürekli artıyor ama kur artmayınca rekabetçi olamıyoruz. Bakın; düşük kur yüzünden Orta Doğu pazarında Çin bizi çok ciddi zorluyor. Arz talep dengesinde sıkıntı çekiyoruz. Kurun düşük olması, ithalatı da özendirir. Kurla alakalı bir dengeleme mekanizması olmalı ki ihracatçı çalışsın.”

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, ihracatçının üretim potansiyelini kullanabilmesi için “krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve döviz kurunda dengenin sağlanması” gerektiğini söyledi.

“DÖVİZ İÇİN SADECE TURİZM GELİRİ YETMEZ”
“Döviz kurunu dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım. İhracat yapmadan döviz elde edemeyiz. Döviz için sadece turizm geliri yetmez.” diyen Çamur şunları dile getirdi: “Kısa vadeli yükümlülüklerimiz için, dış borç yükümlülüklerimiz için dövize ihtiyaç var. İçerde maliyetler sürekli artıyor ama kur artmayınca rekabetçi olamıyoruz. Bakın; düşük kur yüzünden Orta Doğu pazarında Çin bizi çok ciddi zorluyor. Arz talep dengesinde sıkıntı çekiyoruz. Kurun düşük olması, ithalatı da özendirir. Kurla alakalı bir dengeleme mekanizması olmalı ki ihracatçı çalışsın.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, ihracatçının üretim potansiyelini kullanabilmesi için “krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve döviz kurunda dengenin sağlanması” gerektiğini söyledi.

“ÜRETİM SOĞURSA, TEKRAR ISITMAK ÇOK ZOR”
Üretim soğursa, tekrar ısıtmak çok zor” uyarısında bulunan Başkan Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar üretmek için can atıyor. Ancak bunun için önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Faizden ağzı yanan üreticinin; teşvikler ve desteklerle yeniden iştahı kabartılmalı.”

“TİM’İN 11 BANKAYLA YAPTIĞI ANLAMŞA KOBİ’LER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
“OVP (Orta Vadeli Program) açıklandıktan sonra finansmanla ilgili bazı gelişmeler de olduğuna ve ihracatçının uygun finansmana uzun dönemli ulaşması için adımlar atıldığına işaret eden Çamur, son durumu şöyle değerlendirdi: “Öncelikle Merkez Bankası’nın kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük reeskont kredisinde günlük limiti 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi son derece olumlu. TİM’in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) 11 bankayla yaptığı anlaşma özellikle KOBİ’ler için çok önemli. Kur baskısının, enflasyon baskısının ve girdi maliyetlerindeki artışın, ayrıca yurt dışı pazarlarındaki küçülmenin hepimizin ekonomisini ne kadar olumsuz etkilediği malum. Bu anlamda OVP’yi önemsiyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir