Connect with us

Dünya Gündemi

“TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLERİN YÜZDE 98’İ ŞEHİRLERDE YAŞIYOR”

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin üçüncü günündeki söyleşide “dünyada 270 milyonu aşkın göçmen bulunduğunu bunların yaklaşık 70 milyonunun zorla yerlerinden edildiğini” belirtti.

 

14-21 Haziran tarihleri arasındaki festivalin instagram hesabından canlı yayınlanan söyleşide göçmen ve mülteci istatistiklerinin yalnızca birer sayısal değerden ibaret olmadığını vurgulayan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, “Bunlar istatistikler olsa da aslında bu bir çırpıda söylediğimiz rakamların hepsi birer hayat. İnsanları göç ettiren en temel şey umut. Maalesef göçle ilgili empati yoksunluğunu görüyoruz. İşte tüm dünyada göç olgusuna dikkat çekmek için böyle bir festival düzenledik.” dedi.

Abdullah Ayaz-İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi eski Genel Müdürü-Çankırı Valisi

“TÜRKİYE’DE 3.6 MİLYONU SURİYELİ 5 MİLYON YABANCI VAR”
Festival sürecinde Çankırı Valiliği görevine atanan Ayaz, “Dünyada 270 milyonun üzerinde göçmen var. Yaklaşık 70 milyon zorla yerinden edilmiş insan bulunuyor. 25 milyonun üzerinde mülteci var.” bilgisini aktardıktan sonra konuyla ilgili Türkiye’deki duruma ilişkin şunları dile getirdi: “3.6 milyonu Suriyeli 5 milyon yabancı bulunan Türkiye başından beri bu işi başarıyla yönetti. Burada en büyük teşekkürü hak eden toplumumuz. Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 98’i şehirlerde yaşıyor. 5 ilde 7 kampımız var. Bu kamplarda kalan Suriyeli sayısı sadece 63 bin. Bu insanlar çalışıyor, devletten aldıkları doğrudan hiçbir yardım yok. Sağlık hizmetlerinden faydalanıyorlar. Bir de Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla 1.3 milyon Suriyeliye Kızılay Kart aracılığıyla ayda 120 TL veriliyor. 400 binin üzerinde Suriyeli ise ülkesine döndü.”

Ayaz, 2019’da 103 binin üzerinde ‘ekonomik göçmenin’ sınır dışı edildiğini de sözlerine ekledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir