2020 Haziran tarihli Ericsson Mobilite Raporu’na göre 5G abone sayısı 2020 yılı sonunda 190 milyona ulaşacak, 2025’teyse 2,8 milyarı geçecek. Ericsson Başkan Yardımcısı Fredrik Jejdling, “İnovasyon için tasarlanan 5G, içinde bulunduğumuz bu krizde bağlanabilirliğin gerçek değerini ortaya koyarak ekonomilerin yeniden ivme kazanmasındaki önemini gösterdi.” görüşünde. Ericsson Consumer Lab’ın 11 ülkeyi kapsayan çalışmasında, katılımcıların yüzde 83’ü tecrit önlemleriyle başa çıkmada en büyük yardımcılarının bilişim teknolojileri olduğunu ifade etti.
Ericsson’un Şebekelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fredrik Jejdling, konuyla ilgili açıklamasında hızla yayılan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya genelinde günlük yaşamı değiştirdiğini ve insanları evden çalışmaya yönlendirdiğini belirterek, “Bu, ağ trafiğinin hızlı bir şekilde iş bölgelerinden yerleşim alanlarına kaymasıyla sonuçlandı. En son yayınlanan Ericsson Mobilite Raporu, mobil ve sabit ağların kritik ulusal altyapılar olarak giderek çok daha önemli bir rol oynadığını gösteriyor.” dedi.
Fredrik Jejdling-Ericsson’un Şebekelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı
5G’NİN “BAĞLANABİLİRLİK DEĞERİ” DEĞERİ ANLAŞILDI
Jejdling, Endüstri 4.0 için büyük önem arz eden 5G hakkındaki duruma ilişkin de şunları söyledi: “5G’nin etkileri abonelik sayısındaki başarıdan ziyade insanlara ve işletmelere sağladığı faydalar ile değerlendirilecek. İnovasyon için tasarlanan 5G, içinde bulunduğumuz bu krizde bağlanabilirliğin gerçek değerini ortaya koyarak ekonomilerin yeniden ivme kazanmasındaki önemini gösterdi.”
ARTAN TALEP YERLEŞİM ALANLARINDAKİ SABİT AĞLARLA KARŞILANDI
2020 Haziran tarihli Ericsson Mobilite Raporu’nda “sokağa çıkma kısıtlamalarının olağan davranış kalıplarını etkilemesiyle” hem sabit hem de mobil ağlardaki kullanım oranlarının ölçülebilir miktarda değiştiği; mobil trafik artışının karşılanmasında yerleşim alanlarındaki sabit ağların rol oynadığı belirtildi.
TECRİT ÖNLEMLERİNDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖNE ÇIKTI
Ericsson Consumer Lab tarafından 11 ülkede gerçekleştirilen çalışmada, katılımcıların yüzde 83’ü tecrit önlemleriyle başa çıkmada en büyük yardımcılarının bilişim teknolojileri olduğunu kaydetti. Tüketiciler; yeni gerçeklere uyum sağlamalarına yardımcı “e-öğrenim ve sağlık uygulamaları” gibi BT hizmetlerini daha çok benimseyip kullandığını belirtti.
COVID-19’DA YENİ DALGA İHTİMALİ 5G’YE YÖNELTİYOR
Araştırmadaki soruları cevaplayanların yüzde 57’si finansal güvenlik çerçevesinde tasarrufa yöneleceğini; üçte biri ise potansiyel yeni bir Covid-19 dalgasına “5G’ye ve evde daha iyi bir bant genişliğine yatırım yaparak” hazırlanacağını dile getirdi.
SABİT KABLOSUZ ERİŞİM BAĞLANTISI 2025’TE 160 MİLYON OLACAK
Raporda altı çizilen öngörülerden biri de “4G ve 5G üzerinden sunulan sabit kablosuz erişim (FWA) bağlantılarının 2025’te 160 milyonu bulacağı” ve “toplam küresel mobil ağ veri trafiğinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturacağı” yönünde. “Küresel sabit kablosuz erişim veri trafiği” 2019’da, “küresel veri trafiğinin tahminen yüzde 15’i” idi. 2025’te 8 kat büyüyerek 53 exabayta ulaşacak ve küresel toplam mobil ağ veri trafiğinin yüzde 25’ini temsil edecek.
Sabit kablosuz erişime talepteki artışta, “4G ve 5G’de maliyetlerin giderek düşmesi” ile “devlet destekli programlar ve sübvansiyonlar” etkili oluyor.
“İnovasyon yatırımlarıyla, telefon ve mobil geniş bandın sunduğu faydaları dünya genelinde milyarlarca insana ulaştıran” Ericsson’ın iletişim servis sağlayıcılarıyla “40’ı halihazırda aktif” 93 5G anlaşması veya sözleşmesi var.