Connect with us

Eğitim

MODA SEKTÖRÜ, YANA YAKILA 3 BOYUTLU TASARIMCI ARIYOR…

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Evrim Büyükaslan Oosterom, dijitalleşmeyle birlikte moda sektöründe de 3 boyutlu (3D) tasarımların giderek yaygınlaştığını ve her geçen gün bu alanda uzman tasarımcılara ihtiyacın arttığını söyledi. 2019 yılından beri müfredatlarına 3D kıyafet tasarımı dersini eklediklerini belirten Oosterom, “her yıl dersin içeriğini daha da geliştirebilmek için üç boyutlu tasarım programlarındaki güncellemeleri ve yürütülen akademik çalışmaları yakından izlediklerini” kaydetti.

 

Covid-19 pandemisi ürecinde hızlanan dijitalleşmeyle beraber 3D (3 boyutlu) tasarım ön plana çıkmaya başladı. 1980’lerden beri en ve yükseklik boyutlarıyla tasarımların yapıldığı moda sektöründe de 3D tasarım programları önem kazandı.

Kıyafetlerin kalıplarının oluşturulduğu 3D modelleme programları sayesinde “vücut ölçülerinin istenildiği gibi değiştirilip 3 boyutlu mankenler üzerinde denendiğini” ve “farklı renk, kumaş ve aksesuar seçeneklerinin saniyeler içinde test edilebildiğini” dile getiren Büyükaslan Oosterom, böylelikle “numune üretimi gerekmediğini ve tasarımda karar verme sürecinin azaldığını” söyledi.

TASARIMCILIĞA YÖNELEN GENÇLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Moda sektöründe 3D tasarım programlarını kullanabilecek yetkinliğe sahip çalışan eksikliği bulunduğuna işaret eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Evrim Büyükaslan Oosterom, bu durumun tasarımcılığa yönelen gençler açısından büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Dr. Evrim Büyükaslan Oosterom- İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi

“MARKALAR 3D TASARIMCI BULMADA ZORLANIYOR”
Son dönemde dijital defileler, metaverse ve NFT akımları gibi teknolojik gelişmeler dolayısıyla moda sektöründe bir kırılma noktasına şahit olunduğunu ve 3D tasarımcı ihtiyacının arttığını belirten Büyükaslan Oosterom, “İki boyutlu tasarım programları artık neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Sektörün ihtiyacı olan 3D programları kullanabilen tasarımcı sayısı ise henüz çok yetersiz. Giderek büyüyen moda sektöründe bu alanda yetişmiş işgücü ihtiyacı artıyor ve markalar uzman bulmakta zorluk çekiyor. Moda sektörü önü açık bir sektör ve tasarımcı adaylarının bu fırsatı geç olmadan görmesi gerekiyor.” dedi.

“TASARIMLAR 3 BOYUTLU MANKETLER ÜZERİNDE TEST EDİLİYOR”
Kıyafetlerin kalıplarının oluşturulduğu 3D modelleme programları sayesinde “vücut ölçülerinin istenildiği gibi değiştirilip 3 boyutlu mankenler üzerinde denendiğini” ve
“farklı renk, kumaş ve aksesuar seçeneklerinin saniyeler içinde test edilebildiğini” dile getiren Büyükaslan Oosterom, böylelikle “numune üretimi gerekmediğini ve tasarımda karar verme sürecinin azaldığını” söyledi.

“3D TASARIM PROGRAMI ZORUNLU HALE GELİYOR”
Dijital dosya transferinin numuneyi kargolamaktan çok daha kolay, ucuz ve hızlı olduğunu vurgulayan Büyükaslan Oosterom, birçok büyük moda markasının üreticilerine 3D tasarım programlarını kullanma zorunluluğu getirdiği bilgisini aktardı.

MÜFREDATTA YETERİNCE YER BULABİLMİŞ DEĞİL…
Türkiye’de moda tasarımı ve tekstil eğitiminde henüz yeterince 3D tasarım programlarına yer verilmediğini kaydeden Büyükaslan Oosterom, Amerika ve Avrupa’da da benzer sorunlarla karşılaşılmasına rağmen daha hızlı adaptasyon sağlandığını kaydetti.

“ÖĞRENCİLERİMİZE 3D TASARIMIN ÖNEMİNİ KAVRATIYORUZ”
Bilgi Üniversitesi’nin 3D tasarımda dünya genelinde öncü okullardan biri olduğunu ifade eden Büyükaslan Oosterom, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “2019 yılından beri müfredatımıza 3D kıyafet tasarımı dersini ekledik. Her yıl dersin içeriğini daha da geliştirebilmek için üç boyutlu tasarım programlarındaki güncellemeleri ve bu alanda yürütülen akademik çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Öğrencilerimize 3D tasarım bilmenin önemini kavratmaya çalışıyoruz.Zaten moda markalarının da ihtiyaçları bu yönde. Bu alanda yetkinleşmiş mezunlar, 3D tasarımcı olarak iş bulabilecekleri gibi bu uluslararası firmalarla serbest çalışabilir; uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde New York’taki bir tasarım ofisine Türkiye’den tasarım yapıp tasarımlarını dijital olarak saniyeler içerisinde gönderebilirler.”

Son dönemde dijital defileler, metaverse ve NFT akımları gibi teknolojik gelişmeler dolayısıyla moda sektöründe bir kırılma noktasına şahit olunduğunu ve 3D tasarımcı ihtiyacının arttığını belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Evrim Oosterom, “İki boyutlu tasarım programları artık neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Sektörün ihtiyacı olan 3D programları kullanabilen tasarımcı sayısı ise henüz çok yetersiz. Giderek büyüyen moda sektöründe bu alanda yetişmiş işgücü ihtiyacı artıyor ve markalar uzman bulmakta zorluk çekiyor. Moda sektörü önü açık bir sektör ve tasarımcı adaylarının bu fırsatı geç olmadan görmesi gerekiyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir