Connect with us

Eğitim

OTİZMLİ ÇOCUKLARA ÖZEL 154’ÜNCÜ SINIF VAN ERCİŞ’TE AÇILDI…

Devlet okullarında Tohum Otizm Vakfı Sınıf Donanımı Projesi kapsamında açılan özel eğitim sınıflarına bir yenisi daha eklendi. 154’üncü sınıf, Voonka Kids’in desteğiyle Van’ın Erciş ilçesindeki Şehit Ensari Söner İlkokulu’nda hayata geçti. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru yöntemlerle gerçekleşen yoğun eğitim sayesinde otizmli çocukların yaklaşık yüzde ellisinde “hastalığa dair belirtilerin kontrol altına alınabilip gelişim sağlanabildiğini” ve hatta bazılarında “ergenlik yaşında akranlarla arada davranışsal fark kalmadığını” ortaya koyuyor.

 

Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi “erken tanı” ve “sürekli, yoğun ve özel” eğitim.
Güncel istatistiklerle her 44 çocuktan 1’i otizm riskiyle dünyaya geliyor. Oran artış eğilimi içinde.

OTİZMİN BELLİ BAŞLI BELİRTİLERİ…
Otizm; doğuştan getirilen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen gelişimsel bir farklılık. Başlıca belirtileri şöyle sıralanıyor: Başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla istediği nesneyi ya da yeri gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar.

VAKİT KAYBETMEDEN UZMANA GİDİLMELİ…
Çocuklarında akranlarından farklı bu tür davranışlar ve belirtiler gözlemleyen ebeveynlerin vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları tavsiye ediliyor.

SINIF DONANIMI PROJESİ…
Tohum Otizm Vakfı yıllardır canla başla yürüttüğü Sınıf Donanımı Projesi’yle OSB (Otizm Spektrum Bozukluğu) tanısı konulan çocukların ve gençlerin tek çareleri eğitime ulaşmalarını sağlamayı, çağdaş toplum koşullarında yaşamlarını sürdürebilmelerine yönelik gereksinimlerini karşılamayı ve bu konuda ihtiyacı bulunan devlet okullarına materyal desteği sunmayı amaçlıyor.

Otizmli çocukların eğitimi için kullanılan 154’üncü özel sınıf, Voonka Kids’in desteğiyle Van’ın Erciş ilçesindeki Şehit Ensari Söner İlkokulu’nda hayata geçti.

154’ÜNCÜ ÖZEL SINIF VAN ERCİŞ’TE…
Devlet okullarında Tohum Otizm Vakfı Sınıf Donanımı Projesi kapsamında açılan özel eğitim sınıflarına bir yenisi daha eklendi. 154’üncü sınıf, Voonka Kids’in desteğiyle Van’ın Erciş ilçesindeki Şehit Ensari Söner İlkokulu’nda hayata geçti.

Tohum Otizm Vakfı yıllardır canla başla yürüttüğü ve 154’üncü meyvesini Van Erciş’te veren Sınıf Donanımı Projesi’yle OSB (Otizm Spektrum Bozukluğu) tanısı konulan çocukların ve gençlerin tek çareleri eğitime ulaşmalarını sağlamayı, çağdaş toplum koşullarında yaşamlarını sürdürebilmelerine yönelik gereksinimlerini karşılamayı ve bu konuda ihtiyacı bulunan devlet okullarına materyal desteği sunmayı amaçlıyor.

ŞİMDİYE KADAR ÖZEL EĞİTİM SINIFI AÇILAN İLLER…
Bundan önce İzmir, Mardin, Çanakkale, Sivas, Batman, Antalya, Artvin, Diyarbakır, İstanbul, Balıkesir, Mardin, Muş, Van, Bursa, Ankara, Ardahan, Manisa, Şanlıurfa, Muğla, Konya, Zonguldak, Tekirdağ, Giresun ve Elazığ’daki okullarda 153 özel eğitim sınıfı hizmete girmişti.

ARAŞTIRMALARA GÖRE ERKEN TANI VE EĞİTİMİN ROLÜ…
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru yöntemlerle gerçekleşen yoğun eğitim sayesinde otizmli çocukların yaklaşık yüzde ellisinde “hastalığa dair belirtilerin kontrol altına alınabilip gelişim sağlanabildiğini” ve hatta bazılarında “ergenlik yaşında akranlarla arada davranışsal fark kalmadığını” ortaya koyuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir