Connect with us

Araştırma ve Raporlar

TEMEL İŞ BECERİLERİNE DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA YÖN VERİYOR…

100’den fazla ülkede geçtiğimiz yıl bir yeni beceri geliştirmek için global çevrimiçi öğrenme platformu Coursera’yı kullanan 124 milyon öğrenenin verilerine dayanarak oluşturulan 2023 Küresel Beceriler Raporu’nda, Türkiye’deki öğrenenlerin “temel iş becerileri konusunda üstün başarı sergilediği ve yapay zekâyla ilgili derslere” büyük ilgi gösterdiği, ancak “teknoloji ve veri bilimi alanlarındaki skorlarının” o kadar güçlü olmadığı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük çevrimiçi öğrenme platformlarından Coursera’nın hazırladığı 2023 yılına ait Küresel Beceriler Raporu’na göre, Türkiye’deki temel iş becerileri yetkinlik oranı yüzde 76. Türk öğrenciler strateji ve operasyonlarda yüzde 100, iş finansında yüzde 91, insan kaynakları yüzde 86, liderlik ve yönetimde yüzde 86 skor elde etti.

Küresel sıralamada 39’uncu sıradaki Türkiye’de 1.1 milyondan fazla Coursera öğrencisi var. Türk öğrencilerin yaş ortalaması 32 ve yüzde 43’ü kadın. Yüzde 42’si öğrenimlerini mobil cihazlar üzerinden sürdürüyor. Dijital işlere hazırlanmaya dair profesyonel sertifika programlarına yatırım oranı yüzde 35 arttı. Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’den yapay zekâ becerileri öğrenimine yatırım daha fazla.

124 MİLYON ÖĞRENENİN VERİLERİYLE HAZIRLANDI…
Söz konusu rapor, 100’den fazla ülkede geçtiğimiz yıl bir yeni beceri geliştirmek için Coursera’yı kullanan 124 milyon öğrenenin verilerine dayanarak oluşturuldu. Raporda dijital ekonomilerde istihdama yön veren ve en çok talep gören üç beceri alanı ekonomi-iş, teknoloji ve veri bilimi karşılaştırıldı. Beceri düzeylerinde yüzde 76 ve üzeri “öncü”, yüzde 51-75 arası “rekabetçi”, yüzde 26-50 arası “gelişmekte” ve yüzde 25 ve altı “geri kalmış” kabul ediliyor.

KÜRESELLEŞME, DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKÂNIN ETKİSİ
Öğrenenlerin hızlı küreselleşme, dijital dönüşüm ve yapay zekâ alanındaki ilerlemelerden etkilenerek, dijital ve sosyal beceriler yönündeki taleplerini yenilediğine işaret edilen raporda, Türkiye’deki öğrenenlerin temel iş becerileri konusunda üstün başarı sergilediği ve yapay zekâyla ilgili derslere büyük ilgi gösterdiği belirtiliyor. Öğrenenlerin en büyük yatırım potansiyeli taşıyan veri bilimi ve teknoloji alanlarında kendilerini geliştirmeye devam etmelerinin daha fazla avantaj sağlayacağına dikkat çekiliyor.

TEKNOLOJİ VE VERİLİ BİLİMİ TÜRKİYE SKORLARI
Türkiye’deki öğrenenlerin teknoloji ve veri bilimi alanlarındaki skorları o kadar güçlü değil. Genel beceri yetkinlik skorları sırasıyla yüzde 57 ve 56. Teknoloji alanındaki skorları şöyle: Web geliştirme yüzde 90, işletim sistemleri yüzde 71 ve güvenlik mühendisliği yüzde 67. Veri bilimi alanındaki skorlar ise matematikte yüzde 69, makine öğreniminde 63, olasılık ve istatistikte yüzde 58.

Jeff Maggioncalda- Coursera’nın CEO’su 

İNSAN SERMAYESİ VE İŞ GÜCÜ STRATEJİLERİNE YARDIMCI
Coursera’nın CEO’su Jeff Maggioncalda “Eğer doğru beceriler ve yetki belgelerine sahip olunursa; dijital işlerin ve uzaktan çalışmanın yükselmesi, yerel iş gücü yeteneklerinin dünya genelindeki iş gücüne katılması için eşsiz fırsatlar sunuyor. Bu rapor, becerilerdeki değişim yönü ve dünyada hızla artan nitelikli yeteneklerin uygunluğu hakkında değerli bir içgörü sunuyor. Böylece kurumlara insan sermayesi ve iş gücü stratejilerini oluşturmada yardımcı oluyor.” diyor.

Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından 2012 yılında kurulan Coursera’nın 2023 Küresel Beceriler Raporu’nun linki: https://coursera.org/skills-reports/global

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir