Connect with us

Kültür - Sanat

CRR ULUSLARARASI BAROK MÜZİK FESTİVALİ BAŞLIYOR…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali, 13 Nisan 2022 Çarşamba günü başlıyor. 18 Nisan’a kadar sürecek festival boyunca; konserlerin yanı sıra; söyleşi, sergi, ücretsiz fuaye konserleri, dans gösterisi ve ustalık sınıfı çalışmaları etkinlikleri gerçekleşecek.

 

13 – 18 Nisan tarihli CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali, saat 17.00’de başlayacak fuaye alanındaki Otto Barok konseriyle açılacak. “Müziğin Esrarengiz Yolculuğu” başlıklı konserde, topluluk dinleyenleri seslendireceği “opera şarkıları; İrlanda, İskoçya, İspanya, İngiltere gibi medeniyetlerin antik formdaki müzikleri ve sefarad şarkılarıyla” ve antik enstrümanlarla 1200’lü yıllara uzanan müzikal bir yolculuğa çıkararak. Orkestra Şefi Orhan Avcı önderliğinde kurulan topluluğun yapısında; keman, viyola, çello ve klâsik çalgıların yanı sıra; viola da gamba, lavta, klavsen, org ve arşlut gibi antik formdaki enstrümanlar da bulunuyor.

Accademia Bizantina Orkestrası

BİZANS AKADEMİSİ’NDEN VIVALDI ŞÖLENİ…
Açışın sonrası saat 21.00’de Grammy ve Gramophone gibi prestijli ödüllere sahip Accademia Bizantina Orkestrası, barok müziğinin popüler ismi A. Vivaldi’nin eserlerini icra edeceği bir konser verecek. Orkestra, “barok üslubu hiçbir ekleme, çıkarma ve dönüştürme olmadan, eski enstrümanların seslerine dayanarak araştırmayıysa” dünyaca üne sahip.

Selim Aykal

USTALARDAN GENÇ MÜZİSYENLERE DERS…
14 Nisan’da saat 17.30’da, aynı akşam konser verecek olan Deutsche Oper Berlin Baroque Ensemble üyeleri genç müzisyenlerle “Ustalık Sınıfı” yapacak. Berlin Filarmoni Orkestrası Solo Obuacısı Albrecht Mayer ve Berlin Alman Devlet Opera Orkestrası Solo Fagotçusu Selim Aykal ile ustalık sınıfında bire bir çalışmak isteyen genç müzisyenlerin değerlendirilmeye alınmaları için, 12 Nisan’a kadar kısa performans videolarını [email protected] adresine mail atmaları gerekiyor.

Deutsche Oper Berlin Baroque Ensemble konserinin başlama saati 21.00. Topluluk A. Marcello, A. Vivaldi, J.A. Hasse ve J.Sebastian Bach’ın obua, fagot ve yaylı çalgılar için besteledikleri eserleri icra edecek.

Emrah Safa Gürkan

RÖNASANS VE MEDİCİLER…
14 Nisan günü saat 19.00’da CRR Fuayesi’ndeki ücretsiz söyleşi etkinliğinde Akademisyen, Tarihçi ve Yazar Emrah Safa Gürkan, “Rönesans ve Mediciler” konusunda sanatseverleri bilgilendirecek.

“Shakespeare ve Müzik”

SHAKESPEARE VE MÜZİK…
Festivalin üçüncü gününde CRR Fuayesi’nde sanatseverleri “Shakespeare ve Müzik” başlıklı Shakespeare’in farklı oyun ve sonelerinden metinler arası kolaj yöntemiyle hazırlanmış performans karşılayacak. Soprano Linet Şaul, tiyatro performansıyla Ayşe Lebriz Berken, viola da gamba enstrümanıyla Bülent Oral ve archlute ile Diego Leveric sahnede olacak.

Les Essences  / “Kahvenin Avrupa Yolculuğu” başlıklı konser.

KAHVENİN AVRUPA YOLCULUĞU…
Viyana’daki ilk kahvenin hikâyesi Yeniçerilerin Viyana kuşatması sonrası geride bıraktıkları bir kahve çuvalıyla başlıyor. Kahvenin “Türklerin içeceği” olarak benimsendiği dönemde Türklerin Avrupa’yı etkilediği bir diğer unsur ise müzikti. 15 Nisan akşamı, Les Essences’in vereceği “Kahvenin Avrupa Yolculuğu” başlıklı konserde, Türk etkisiyle ortaya çıkan klasik müzik eserleri seslendirilecek.

Dua Lamente / “Barok Sarayında Gezinti” konseri.

BAROK SARAYINDA GEZİNTİ…
16 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de Hande Cangökçe ve Kaan Buldular’ın kurduğu Dua Lamente “Barok Sarayında Gezinti” başlıklı konser verecek. Duo Lamante’nin repertuarında, Fransız ve İtalyan barok bestecilerinin eserlerinin yanı sıra; barok dönemde bestelenmiş Osmanlı Saray Müziği’nden eserler de yer alıyor. Konsere katılım ise ücretsiz.

BİLİNMEYEN ESERLERE YOLCULUK
Aynı akşam saat 21.00’de uluslararası başarılara sahip bir barok orkestrası olan Darmstadt Barok Solistleri müzikseverlerle buluşacak. 2004 yılında sanat yönetmeni, başkemancısı ve solisti Ethem Emre Tamer tarafından orkestra barok repertuvarının bilinmeyen eserlerini dinleyiciyle buluşturuyor. Barok dönem enstrümanlarıyla ve o dönemde olduğu gibi şefsiz olarak gerçekleşecek konser dinleyenleri zaman yolculuğuna çıkaracak.

VIVALDI EVRENİNDE DANS
Festivalin son günü olan 18 Nisan Pazartesi akşamı ise; ünlü İtalyan dans topluluğu Spellbound Contemporary Ballet izleyenleri Vivaldi’nin evrenine sıra dışı bir yolculuğa çıkaracak. “Vivaldiana” başlıklı dans gösterisi, Vivaldi’nin asi ve alışılmadık kişiliğinin yeniden yorumlanması fikrinden oluşmuş. Koreograf Mauro Astolfi, Vivaldi’nin yaşamı boyunca barok müziği yeniden icat etme yeteneğini harekete çevirmiş ve sarsıcı bir performans ortaya çıkmış.

Nurgül Çomak

NURGÜL ÇOMAK KEMAN SERGİSİ
CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali kapsamında, Türkiye’nin ilk kadın keman yapımcısı olarak uluslararası müzik camiasına hizmet veren Nurgül Çomak’ın yaptığı viyola, çello ve kemanlardan oluşan sergi de görülebilecek. Hayat verdiği her ağacın ayrı bir hikayesi olduğuna inanan Çomak’ın sergisi festival bitimine kadar fuaye alanında ziyaret edilebilir.
Festivalin konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’ten temin edilebilir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir