Connect with us

Kültür - Sanat

“GERÇEK, KURGUSUZ KURULABİLİR Mİ?”

Yazar Erdem Tezbaşaran’ın ilk kitabı “Abdal Kutusu” raflarda yerini aldı. Deneme türünde yazılan kitap, okuyucuya sanattan felsefeye, toplumdan politikaya kadar geniş yelpazede bir içerik sunuyor.

Yazar Erdem Başaran’ın Antares Yayınları etiketiyle yayınladığı ilk kitabı “Abdal Kutusu” kitapseverlerle buluştu. Tezbaşaran’ın kitabı deneme türününü “aykırı” bir örneği olarak edebiyat dünyasına “merhaba” dedi.

Abdal Kutusu

               Abdal Kutusu

“BAĞLAMSIZLIĞIN ÜSLUBU”
Tezbaşaran, yazı dilini “bağlamsızlığın üslubu” biçiminde nitelendiriyor: “Evet, belki anlatmak istediğim çok şey var, yazı alanında estetik sınırlarını çürüten patavatsız bir gevezeliğim olabilir ama bu da bir üsluptur, hatta belki bu çağın, özel ismiyle internetin üslubudur, bunu ortaya sermek de önemli. Bağlamsızlığın dilini kullanıyorum, bilerek ya da bilmeyerek.”

“FELSEFE, ÖLÜM VE GERİYE KALMIŞSA BAŞKA ŞEYLER…”
Okuyucuya: “Bu kutuda yazı, söz, dil, sanat, felsefe, teknik, toplum, politika, inanç, umut, ölüm ve geriye kalmışsa başka şeyleri de bulabilirsiniz.” diye seslenen Tezbaşaran, kitabını “aletler tarafından paramparça edilip sonra da bir araya getirilmiş bu kitap bir roman değil. Bitmek bilmeyen bir hikaye silsilesi mi, böyle de denemez. Haydi illa isim koyacaksak koca bir deneme diyelim, çünkü denemekten başka şansım yok.” cümleleriyle detaylandırıyor.

GERÇEK VE KURGU FARKLI KUMAŞTAN MI?
Gerçek ve kurguyu sorgulayan Abdal Kutusu, her iki uç noktayı birbirine bağlayan dikiş yerlerini ele alıyor ve gerçeğin “kurgusuz” kurulamayacağını okuyucuya ilmek ilmek örüyor. Başaran, kitabında deneme türünün evrilebileceği sınırları zorluyor.

“…O denli sıradan bir edebiyattı ki on altıncı yüzyılda yaratılmış olsa dahi hiçbir yenilik içermeyecekti.”
Erdem Tezbaşaran

Erdem Tezbaşaran-Yazar

Erdem Tezbaşaran-Yazar

Yazar Hakkında Bilgi:
1987 İstanbul doğumlu. 2006’da Galatasaray Lisesi’nden, 2014’te Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2015’te Kadıköy Nazım Hikmet Akademisi’nde bir yıl edebiyat çalıştıktan sonra Moda’da Ahmet Cemal Kültür Atölyesi’nde Fransız Edebiyatı ders verdi. 2016’da kendi acentasını açıp turizm işiyle ilgilendi. 2018’de hisselerini satıp tekrar öykülerine, denemelerine döndü. Bu sene Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans yapacak. İstanbul’da yaşıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir