Connect with us

Dünya Gündemi

COVID-19 AŞISI, AB İÇİNDE ADİL DAĞITILACAK…

Avrupa Birliği (AB) yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19)karşı geliştirilecek aşıların adil dağıtımı konusunda üye ülkelerle anlaşmaya vardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, liderler zirvesinin ardından her üye ülkenin AB nüfusu içindeki payına göre aşı alacağını duyurdu.

 

Covid-19 vaka sayısı dünya genelinde 46 milyonu, dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Avrupa’daysa 10 milyonu aştı. Avrupa’nın öncesinde Latin Amerika ve Asya bölgelerinde 10 milyon sayısı aşılmıştı.

 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

AB NÜFUSU İÇİNDEKİ PAYA GÖRE AŞI…
Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde milyonlarca kişinin sabırsızlıkla kullanım aşamasına gelmesini beklediği Covid-19 aşısı konusu ele alındı. Zirvede, aşının AB üyelerine aynı anda ve koşulda dağıtılması konusunda anlaşmaya varıldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantının ardından her üye ülkenin AB nüfusu içindeki payına göre aşı alacağını duyurdu.

 

 

“TÜRKİYE DE AB’YLE BU İŞ BİRLİKLERİ İÇİNDE OLMALI”
Özel Viromed Laboratuvarları Mesul Müdürü ve AB uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Akbay, AB’nin bu kararını şu ifadelerle değerlendirdi: “Aşının bulunmasıyla herkesin kısa süre içinde aşılanacağı düşünülüyor. Ancak Ebola’da da çokça tecrübe ettiğimiz üzere, aşının dağıtımı ekonomik ve bir dizi politik sürecin doğru kurgulanması sonucunda gerçekleşebiliyor. Avrupa Birliği’nin salgınla mücadelede izlediği yol, ülkelerin iç işlerine karışmadan, adilce yapılan bir yardımlaşmayı kapsıyor. Bu anlamda çok yerinde bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye olarak bizim de AB ile bu tür işbirlikleri içerisinde olmamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Ayşegül Akbay

“TIBBI VE FİNANSAL ANLAMDA BAŞARILI BİR STRATEJİ”
Prof. Dr. Akbay, AB’nin “ekipman temini ve ekonomik fonların yanı sıra aşı çalışmaları kapsamında bilimsel iş birliği için de” aktif rol almayı sürdürdüğünün altını çizdi: “Bu çerçevede aldığı kararlara ek olarak, salgınla mücadelede önemli rol oynayan hızlı sonuç veren antijen testlerini pazara sunmaya başladı. Hızlı test kitlerinin satın alınması ve üye ülkelere dağıtılması içinse 100 milyon Euro ayırdı. Tek şartı, testlerin ve test sonuçlarının karşılıklı tanınması için AB yaklaşımının kullanılması. Bu noktada AB’nin hem tıbbi hem de finansal anlamda üye ülkelerine sunduğu imkan ve desteklerle başarılı bir strateji benimsediğini ve salgın sürecinden iyi puan aldığını söylemek mümkün.”

“ÜYELİKTEN ASLA VAZGEÇİLMEMELİ”
Türkiye’nin durma noktasına gerileyen AB tam üyelik sürecine yeniden boyut kazandırması ve üyelikten asla vazgeçmemesi gerektiğini belirten Akbay, “Bugün, Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında olmuş olsaydı, bu ekonomik avantajlardan payını almakla kalmayacak, aşı çalışmalarındaki payını artıracak, salgınla uluslararası mücadelede de daha etkin bir rol alabilecekti. Türkiye, daha fazla geç kalmadan AB üyeliği için yeniden adım atmalı.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir