Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“ÜÇÜMÜZDEN BİRİSİ KIRILACAK”

Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından Santa Farma’nın “Ben, sen, o… içimizden birisi kırılacak” başlıklı “Osteoporoz Farkındalığı Projesi”, Türkiye’den Uluslararası Osteoporoz Vakfı (IOF) etkinlikleri arasına giren ilk ve tek organizasyon oldu.

“Ben, sen, o… içimizden birisi kırılacak” Projesi, osteoporoz (kemik erimesi hastalığı) alanındaki en prestijli kurum Uluslararası Osteoporoz Vakfı (IOF) etkinlikleri arasına giren ilk ve tek Türkiye organizasyonu. Projede, osteoporozun dünya genelinde 200 milyon kadını etkilediği; 50 yaş üzeri her 3 kadından birinde bu hastalığa bağlı kırık riski oluştuğu ortaya konuldu. Hastalık, Türkiye’deyse 50 yaş üzerindekilerin ortalama yüzde 25’inde görülüyor.

SANTA FARMA FARKINDALIK VİDEOSU
Söz konusu farkındalık videosu (https://www.instagram.com/p/CGiO5olp5IX/) Ulusal Osteoporoz Kongresi’ndeki dijital stantta, Santa Farma’nın sağlık profesyonellerine yönelik dijital platformlarında (FTRzone, Ortopedizone ve Ezcazone) ve kurumsal sosyal medya hesaplarında yayınlandı.

OSTEOPOROZ NEDİR?
Kemik; büyüyen ve kendini sürekli yenileme özelliğine sahip bir doku. Belirli dönemlerde vücut eskimiş kemik dokusunu yok ederken yerine yenisini üretiyor ve bu süreç 30 yaşına kadar devam ediyor. Bu yaş döneminde yapım ve yıkım dönemi dengede kalıyor. İlerleyen yıllarda kemiğin yıkım işlemi ağır basmaya başlıyor ve mineral yoğunluğu azalıyor. Kütlesindeki azalma ve yapısının zayıflamasıyla birlikte kemik kırılganlığında ve kırık olasılığında artış gözleniyor. Kemik kitlesindeki azalış yüzde 25’i aşarsa osteoporoz halk arasındaki adıyla kemik erimesi teşhisi gündeme geliyor.

HASTALIK İLERLEDİKÇE BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR
Uzmanlar, osteoporozun erken dönemde herhangi bir belirti vermediğini söylüyor. Kemik yoğunluğu azalsa bile kemikte herhangi bir kırık, çatlak olmadığı takdirde veya kemik yoğunluğu testleri yapılmadıkça, hastalık tespit edilemiyor. Hastalık ilerledikçe sıklıkla, omurga içinde kırık veya çökmüş bir omurun nedeniyle bel ağrısı, kemik eğrilmesine bağlı boyun kısalması, kamburlaşma ve çarpık duruş ve basit hareketler sonucu ortaya çıkan çatlak ve kırık gözleniyor.

OSTEOPOROZUN ÇARESİ D VİTAMİNİ VE KALSİYUM…

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir