Araştırma ve Raporlar
6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİNİN KÜRESEL BOYUTU…
Aon’un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu’na göre, 2023 yılında meydana gelen “doğal afet sebepli” 380 milyar dolarlık küresel ekonomik kaybın yaklaşık dörtte biri, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de ve güneydeki komşusu Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremlerden kaynaklandı. 2023’te küresel doğal afetler yüzünden en az 95 bin kişi hayatını kaybetti. 21’inci yüzyıl ortalaması 71 bin. Ölümlerin yaklaşık yüzde 62’si Türkiye ve Suriye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen ve “asrın felaketi” diye nitelenen depremlerde oldu.
Risk, emeklilik ve sağlık alanlarına dair veri ve analizler doğrultusunda profesyonel hizmetler sunan Aon’un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu’na göre, 2023 yılında meydana gelen “doğal afet sebepli” 380 milyar dolarlık küresel ekonomik kaybın yaklaşık dörtte biri, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de ve güneydeki komşusu Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremlerden kaynaklandı. “Asrın felaketi” diye nitelenen 6 Şubat depremleri, binalarda ve altyapılarda 90 milyar doları aşan zarar oluşturdu. Sözü edilen kapsamdaki küresel ekonomik kayıplar 2023’te üst üste sekizinci defa 300 milyar doları geçti ve uzun vadeli ortalamanın yüzde 22 üzerine çıktı.
60 BİN KİŞİ ÖLDÜ, 340 BİNİ AŞKIN BİNA HASAR GÖRDÜ
Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, “Türkiye ve Suriye’deki 6 Şubat 2023 depremlerinin 340 binden fazla binanın hasar görmesine ve yaklaşık 60 bin kişinin ölümüne sebep olduğuna” dikkat çekti.
Özay, şunları kaydetti: “Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından, zorunlu deprem sigortası olup depremde hasar gören konutlara kuruluşundan bugüne kadar toplam 35 milyar 906 milyon lira hasar ödemesi yaptı. Bu tutarın 34 milyar 440 milyon lirası 6 Şubat depremlerinden sonra ödendi. Buna karşın uzun vadeye odaklanıldığında, Türkiye’nin birçok bölgesinde, özellikle de İstanbul bölgesinde zorunlu sigorta penetrasyonun durgunlaştığı ve hatta azaldığı görülmektedir. 6 Şubat’taki depremlerin gündeme getirdiği eksik sigorta uygulamaları ve düşük sigorta penetrasyonunun nedenlerinden birisi sigorta bilincinin yeterince gelişmemesidir. Bu durum, gerek sigorta yaptırmanın önemini ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması için çalışmalar yapmayı, gerekse de imar kanununun düzenlenmesi ve uygulanmasının kritik önemini bir kez daha ortaya koymuştur.”
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ ARTIK OLASILIK DEĞİL!”
Aon Türkiye’nin diğer Eş-CEO’su Selda Oknas Tanbay ise “Günümüzde iklim değişikliğinin yarattığı riskler olasılıktan çıkıp kesinliğe dönüşmüş durumda. 2023 yılı boyunca yaşanan orman yangınları, seller ve rekor kıran sıcak hava dalgaları, insanlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. 2023 yılında bir milyar dolar veya daha fazla zarara neden olan 66 doğal felaketin 63’ünün iklim değişikliğinden kaynaklanması da bunun bir örneği.” bilgilerini aktardı.
“2023 yılında hava ve iklimle ilgili kayıpların yalnızca yüzde 40’ının sigorta kapsamında olduğunun” altını çizen Tanbay “Bugünün liderleri, operasyonlarının, iş güçlerinin ve toplumların dayanıklılığını artırmak için iklim risklerine karşı geleceğe yönelik önlemlerini bugünden almalıdır.” dedi.
SİGORTALAR 118 MİLYAR DOLAR HASAR ÖDEMESİ YAPTI
Aon’un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu’ndaki verilerle; 2023’te dünya genelinde sigortacılar, 21’inci yüzyıl ortalamasının (90 milyar dolar) ve on yıllık ortalamanın (110 milyar dolar) üzerinde (118 milyar dolar) hasar ödemesi yaptı. “Türkiye ve Suriye’deki depremler ile ABD’deki kuraklık”, sigorta sektörü için en maliyetli olaylar oldu. 6 Şubat 2023 depremleri, “modern tarihte Türkiye’de, Suriye’de, Orta Doğu’da ve tüm EMEA bölgesinde kaydedilen en maliyetli doğal afet” olarak kayıtlara geçti.
2023’te şiddetli fırtınalar da ciddi boyutta ekonomik kayba sebep oldu. En büyük kayıplar ABD ve Avrupa’da gerçekleşti. Sigortalar açısından “hava koşullarına bağlı en maliyetli” olaylar, Avrupa’da İtalya, Yunanistan, Slovenya ve Hırvatistan’da meydana geldi.
ÇİN’DE 52,2 °C İLE SICAKLIK REKORU KIRILDI
Diğer yandan 2023’te dünyanın birçok yerinde aşırı yüksek sıcaklık anomalileri kaydedildi. 24 ülke ve bölgede maksimum sıcaklık rekorları egale edildi ya da yeni rekorlar kırıldı. 16 Temmuz’da 52,2 °C ile Çin’de şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık ölçüldü. 49,5 °C ile Türkiye de en yüksek sıcaklığın yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.
DOĞAL AFETLER YÜZÜNDEN 95 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
2023’te küresel doğal afetler yüzünden en az 95 bin kişi hayatını kaybetti. 21’inci yüzyıl ortalaması 71 bin. Ölümlerin yaklaşık yüzde 62’si Türkiye ve Suriye’deki 6 Şubat depremlerinde oldu. Bu depremler, 2010 yılında Haiti’de meydana gelen yıkıcı sarsıntısından sonraki en ölümcül küresel felaket. 2023’te dünya genelinde 64 binden fazla insan depremler, en az 16 bin 500 kişi de aşırı sıcaklar sebebiyle öldü.
6 ŞUBAT’TA 11 İL BÜYÜK DEPREMLERLE SARSILDI
Türkiye, 6 Şubat 2023’te tarihinin en büyük deprem afetlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Doğu Anadolu Fay Hattı’nda saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aynı gün içinde daha ilkinin şoku atlatılamadan saat 13,13’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem gerçekleşti. Türkiye’yi yasa boğan depremler 11 ilde büyük can ve mal kaybına sebep oldu.
2023 yılında en fazla ekonomik kayba neden olan 10 küresel afet:
Raporun linki: https://www.aon.com/en/insights/reports/global-risk-management-survey
Benzer Haberler
-
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?
-
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON AĞUSTOS 2024’TE YÜZDE 51,97’YE GERİLEDİ…
-
BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜ YASAL DÜZENLEME BEKLİYOR…
-
E-TİCARETTE HIZLI VE GÜVENLİ BÜYÜME İÇİN…
-
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 10 PUAN GERİLEDİ…
-
HAZIR BETONDA FAALİYET ENDEKSİ SON 60 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…