Connect with us

Araştırma ve Raporlar

HAZIR BETON ENDEKSİ SOS VERİYOR…

Her ay açıklanan Hazır Beton Endeksi, Aralık 2023’te üç alt endekste de geriledi ve eşik değerin altında kaldı. En fazla daralma beklenti, en düşük daralma ise güven endeksinde meydana geldi. 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmiyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’deki konut satışlarının 2023’te bir önceki yıla nazaran ciddi miktarda düştüğüne dikkat çekti.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2023 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Her ay yayınlanan rapor, inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut duruma ve beklenen gelişmelere işaret ediyor. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden betonla ilgili endeks, inşaat sektöründeki büyüme hızını ortaya koyuyor.

2024’TE DE CİDDİ BİR YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR
Aralık 2023 raporuna göre, 6 aydır pozitif seyrettikten sonra geçtiğimiz kasım ayında negatife dönen faaliyet endeksinde toparlanma emareleri görülse de eşik değerin üstüne çıkılamadı. Beklenti ve güven endeksleri de negatif değerlerde. Bu veriler çerçevesinde 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmiyor.

EN FAZLA DARALMA BEKLENTİ ENDEKSİNDE…
Hazır Beton Endeksi, Aralık 2023’te üç alt endekste de geriledi ve eşik değerin altında kaldı. En fazla daralma beklenti, en düşük daralma ise güven endeksinde meydana geldi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’deki konut satışlarının 2023’te bir önceki yıla nazaran ciddi miktarda düştüğüne dikkat çekti.

KONUT SATIŞLARI DÜŞÜYOR
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne ilişkin şunları dile getirdi: “Konut satışlarında Türkiye 2023 yılını, bir önceki yıla kıyasla ciddi bir düşüş ile kapattı. Kasım ayındaki yüzde 20 oranındaki düşüş, yılın bütününde yüzde 15 olarak gerçekleşmiştir. Bu düşüşte özellikle ipotekli yani banka finansmanıyla yapılan satışlardaki yüzde 33 oranındaki azalmanın büyük etkisi görünmektedir. 2023 yılının neredeyse genelinde tüm kredi türlerinde yaşanan erişim sorunu konut satışlarını geriletmiştir. Aynı zamanda yıllık bazda yüzde 67 ile enflasyona paralel bir artış sergileyen inşaat maliyetlerinin de konuta olan talebi aşağı çektiği yadsınamaz bir gerçektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir