“Önümüzdeki 40 yılda üretilmesi gereken gıdanın 6 bin yılda üretilenden daha fazla olacağını” ifade eden Yaşar Holding Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Başkan Yardımcısı Hasan Girenes, “50 sene önce 1 hektar tarım alanı 2 kişiyi besleyebiliyorken bugün 5 kişiyi besleyebiliyor. İlerleme tamam ama yeterli değil. Gelecek yıllarda 1 hektar alanın 5 kişiyi değil 10 kişiyi besleyeceği şekilde verimliliği artırmamız gerekiyor.” dedi.
“Tarım, her gün sık sık yaşamımıza dokunan bir sektör. Ancak birçoğumuz tarımın hak ettiği ilgi ve saygıyı gıdaya karşı oluşan hassasiyetlerimizle Covid-19 pandemisi döneminde fark edebildik.” ifadesiyle çok önemli bir gerçeğin altını çizen Yaşar Holding Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Başkan Yardımcısı Hasan Girenes, Türkiye’nin tarımsal potansiyel açısından çok şanslı bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.
TOPRAK, İKLİM VE HABİTAT AVANTAJLARI
Girenes, “toprak, iklim ve habitat çeşitliliğine ve avantajlarına” dikkat çekti: “Ülkemizde son yıllarda hayvancılık faaliyetleri ve hayvansal üretim hızı da büyüyor. Hem 83 milyon insanımız için hem de tarımsal kaynaklar açısından bizim gibi şanslı olmayan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için üretiyoruz. Aynı global ölçekten bakarsak birçok tarımsal üründe rekabet üstünlüğümüz olduğunu da görüyoruz.”
“1 HEKTAR, 10 KİŞİYİ BESLEYEBİLMELİ”
“50 sene önce 1 hektar tarım alanı 2 kişiyi besleyebiliyorken bugün 5 kişiyi besleyebiliyor.” istatistiğini aktaran Hasan Girenes, ilerlemenin yeterli olmadığını belirterek “gelecek yıllarda 1 hektar alanın 5 kişiyi değil 10 kişiyi besleyeceği şekilde verimliliği artırmamız gerekiyor” tespitini ortaya koydu.
“KENDİ HALİNE BIRAKILMAYACAK KADAR KIYMETLİ”
“Önümüzdeki 40 yılda üretilmesi gereken gıdanın, geriye doğru 6 bin yılda üretilenden daha fazla olacağı” öngörüsünü paylaşan Girenes ardından şunları kaydetti: “Gelecek dönemde çok ciddi bir görev bizleri bekliyor. Bu süreçte ülke olarak tarımsal potansiyelimizi değerlendirmek ve fırsata dönüştürmekiçin sürdürülebilir çalışmalar yapmamız gerekiyor.Tarımsal faaliyetlerin gelişimi ve verimliliği toplumların geleceğini de şekillendiriyor. Tarım sektöründeki tüm paydaşların tarımın geleceği ile ilgili daha çok çalışması; üretim ve geliştirme odaklı yeniliklere imza atması gerekiyor. Ülkemiz tarımı hayati değer taşıyor ve kendi haline bırakılamayacak kadar kıymetli. İyi bir planlama ve yönlendirme ile tarım ve su kaynaklarımızın gelişimine rehberlik yapılmalı. Mutlaka bilgi ve teknoloji destekli şekilde…”
“ÇEVREYE DUYARLI, KALİTE VE VERİMLİLİK ODAKLI”
Küresel tarımda dijital dönüşüm dönemi yaşandığını ve bunun “insan zekâsı, becerileri ve etkin iş birlikleri” sayesinde gerçekleştiğini vurgulayan Girenes, Yaşar Topluluğu şirketlerinin bu konudaki faaliyetleri hakkında şu bilgileri dile getirdi: “Topluluğumuz, Türkiye ve dünyadaki sanayi ve tarımsal dönüşüme uyumlu, etik değerlere ve çevreye duyarlı, kalite ve verimlilik artışına odaklı bir anlayışla faaliyetlerimizi sürdürmeye önem veriyoruz. Topluluk tarımsal ekonominin geliştirilmesi için ortaya koyduğumuz faaliyetlerle tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlıyoruz. Ayrıca tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliği için başta üreticileri olmak üzere tüm paydaşlarımızı bu konuda desteklemeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Bünyemizdeki Çamlı Yem Besicilik’le tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Aynı zamanda insan sağlığını koruyan, çevreye değer veren, hayvan sağlığı ve refahını önemseyen bir anlayışla ‘İyi Tarım Uygulamalarını’ gerçekleştiriyoruz. Manisa Beydere’deki Organik Süt Hayvancılığı İşletmesi, Avrupa Birliği Organik Tarım Komisyonu’na akredite IMO Control tarafından gerçekleştirilen denetimiyle Organik Tarımsal ve Hayvansal Üretim Sertifikası’na sahip. Sözleşmeli üretim yöntemiyle de bölgede organik tarımı destekleyerek kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımının azaltılmasını hedefliyoruz. Bu eksende yapılan çalışmalar ile tarım ve hayvancılık alanında sektöre ve üreticiye katkılarımızı her geçen yıl arttırıyoruz. Çamlı Yem ve Besicilik, Pınar Enstitüsü iş birliği ile her yıl çeşitli illerde süt üreticilerine eğitimler veriyor. Hayvan sağlığı, hayvan besleme, hijyen, sağım uygulamaları gibi konularda üreticilerimizin bilinçlenmesine destek oluyoruz.”
TÜİK’E GÖRE ENFLASYON YÜZDE 50’NİN ALTINA DEMİRLEDİ…
KOBİ’LERDE REKABET VE DİRENÇ İÇİN DİJİTALLEŞME ŞART…
TÜRK TIPÇILAR BULDU: DAMAR SERTLİĞİ OLUŞUMUNDA PARAZİT ETKİSİ
TÜİK’E GÖRE ENFLASYON YÜZDE 50’NİN ALTINA İNDİ…
GENÇLER “HAYATLARINDAKİ KONTROL HİSSİNİ” KAYBEDİYOR…
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?