Connect with us

Startuplar & Girişimcilik

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ’NDE E-MAHKEME MODELİ GELİŞTİRİLDİ

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi ile Hukuk Fakültesi iş birliğiyle adalet sisteminin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ve benzeri sebeplerle kesintiye uğramaması ve güven içinde işlemesi amacıyla “e-Mahkeme” modeli geliştirildi. Model, üniversitenin yazılımcıları tarafından açık kaynak kod kullanılmadan tasarlandı. BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “Bunu ülkemize armağan etmek isteriz. Kendi adalet sistemimizde de bunun kullanılabileceğini düşünüyoruz. Üniversitemizdeki Ar-Ge’yle üretilen bu model rahatlıkla dünyaya da örnek olarak sunulabilir.” dedi. Sisteminin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

 

Davaların online platformlarda görülmesini mümkün kılan e-Mahkeme modelinde avukatlar, davacı, davalı, davaya bakan sorumlu hakim ve savcılar duruşmalara istedikleri yerden katılabilecek. Her türlü veri, görüntü, ses ve belge alışverişi hızlı, güvenli ve uçtan uca şifreli olarak iletilebilecek. E-Devlet sistemine de kolaylıkla entegre edilebilen modelde; davanın tarafları ve avukatları iş yeri, ev, tatil, yurt içi-dışı fark etmeksizin cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla duruşmada hazır bulunabilecek. Model, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve BAU Global Başkanı Enver Yücel’in katıldığı programla tanıtıldı.

Metin Feyzioğlu-Şirin Karadeniz-Enver Yücel

“UÇTAN UCA ŞİFRELENMİŞ GÜVENLİ BİR DİJİTAL PLATFORM”
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz modelin hukuk ve mühendislik fakülteleri öğretim üyeleri ile öğrencilerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını kaydetti: “Siber Güvenlik Merkezimizdeki uzmanlarımız, hocalarımız, öğrencilerimizle beraber bu süreci öncelikle güvenlik açısından ki adalet sistemi olduğu için daha da hassas davranarak, siber güvenliğini sağlayarak oluşturmaya başladık. Ürünümüz; herhangi bir mahkeme salonuna ihtiyaç duymadan, tamamen dijital platformda bir mahkeme salonunda ne oluyorsa bunun yapılmasını sağlayan, uçtan uca şifrelenmiş güvenli bir platformdur. Bir avukat belge, bilgi sunuyorsa, hakim söz veriyorsa, kimlikleri doğrulanarak içeri alınıyorsa, bir tutanak tutuluyorsa, bu süreç kaydediliyorsa hepsini yapabilen bir platform.”

Prof. Dr. Şirin Karadeniz-BAU Rektörü

“BU MODELİ ÜLKEMİZE ARMAĞAN ETMEK İSTERİZ”
Karadeniz, geliştirilen sistemin iki amaçla kullanılabileceğini belirtti: “Birincisi, biz bir eğitim kurumuyuz. Bir hukuk fakültemiz var ve geleceğin hukukçularını yetiştiriyoruz. Orada artık bundan sonrasında öğrencilerimiz için oluşturduğumuz fiziksel mahkeme salonu dışında bu dijital platformda öğrencilerimizin hem hocalarıyla beraber dava simülasyonları yapmalarını bekliyoruz hem de dünyadan, Türkiye’den alanda çalışmakta olan profesyonellerle vakalar üzerinde çalışmasını bekliyoruz. Bu teori-pratik dengesini sağlayarak, öğrencilerimizin dijital okuryazarlık becerilerini geliştirerek, bu sistemlere hazır ve bütün meslek yaşamları boyunca gelecek bundan sonraki yeni teknolojilere de hazır olmalarını istiyoruz. İkinci hayalimiz, bunu ülkemize armağan etmek isteriz. Kendi adalet sistemimizde de bunun kullanılabileceğini düşünüyoruz. Üniversitemizdeki Ar-Ge’yle üretilen bu model rahatlıkla dünyaya da örnek olarak sunulabilir.”

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu-Türkiye Barolar Birliği Başkanı

FEYZİOĞLU: “DEVLETİN BU PROJEYİ DESTEKLEMESİ LAZIM”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise konuya dair şunları dile getirdi: “Bir sene önce de bunu düşünmüştüm ama bugün meslektaşlarımın menfaatini koruduğunu Instagram’da çeşitli fotoğraflarla ilan eden çok değerli bazı sayın meslektaşlarım ‘E-duruşma ne demekmiş, e-duruşma olur muymuş, avukatların elinde bir tek duruşma varmış, onu da alıyor muşuz’ diye bizi linç ettiler. Oysa anlatmaya çalıştığımız şu planladığımız modelde hakim duruşma salonuna gidecek, cübbesini giyecek. Yani evinin mutfağından duruşma yapmayacak. Şortunun, pijamasının üstüne cübbesine giyip gayriciddi bir ortamda uyuşmazlık çözmeyecek, mahkemeye gidecek. Ama benim genç meslektaşım özellikle 12 saatlik otobüs yolculuğu yapıp o şehre varıp, ‘bilirkişi raporu gelmedi’ denilince gün alıp evine dönmek zorunda kalmayacak. O da cübbesini giyecek ama isterse otomobilinde, isterse yazıhanesinden, isterse neredeyse oradan bağlanacak. Şehrin önemi kalmıyor, maliyetler inanılmaz düşüyor. Devletin bütün gücüyle bu projeyi desteklemesi lazımdır. Sizin de bütün gücünüzle her zaman yaptığınız gibi devleti desteklemeniz zorunludur. Biz üstümüze ne düşerse yaparız.”

Enver Yücel-BAU Global Başkanı

“BİR ÇOBAN DURUŞMAYA MUHTARIN OFİSİNDEKİ BİLGİSAYARDAN KATILABİLECEK”
BAU Global Başkanı Enver Yücel de modeli şöyle değerlendirdi: “O kadar önemli bir işe parmak basmışız ki dünyada örnek bir dijital platform oldu. ‘Geciken adalet adalet değildir.’ diye bir söz var. Yine Amerikalı bir hukuk dekanı bana şunları söylemişti: ‘Hukuk, devrimlerin öncüsüdür. Siz ne yaparsanız yapın, eğer onu hukuki temellere oturtmuyorsanız orada kaos olur.’ Evet ne yaparsak yapalım hukuki bir zemin yoksa kaos oluyor. Bu sistemle gündemimize adalet ekonomisi de gelecek. Eğer uygulanabilirse, köyünde ulaşım sıkıntısı yaşayan bir çoban mahkemeye gitmeden savunmasını muhtarın ofisindeki bilgisayar aracılığıyla yapabilecek. Artık o detayları hukukçular çözeceklerdir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir