Connect with us

Finans & Ekonomi

KİRAZ İHRACATINDA 2019 REKORU AŞILDI 200 MİLYON DOLARA KOŞULUYOR

Türkiye kiraz üretiminde dolayısıyla ihracatında dünya lideri. 13 Temmuz itibariyle 2020’deki ihracat, 2019’un toplamını geride bıraktı. 2019’de 182,6 milyon dolarlık kiraz ihraç edildi. 2020’deki ihracat şimdiden 190 milyon dolara ulaştı. Tutarın sezon sonuna kadar 200 milyon doları bulması bekleniyor.

 

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre kirazdan elde edilen dövizdeki artışta ürünün değerlenmesi rol oynadı. 1 Ocak 2020’den bu yana dışarıya satılan kirazın miktarı 70 bin ton, karşılığında alınan para ise 190 milyon dolar. 2019’un aynı dönemindeki kiraz ihracatı da 70 bin tondu ancak maddi karşılığı 166 milyon dolardı.

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı 

“2020’DE SEZON BİTMEDEN 2019’DAKİ REKORU GEÇTİK”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, tutar bazındaki bu farkın kirazın dış satımda yüzde 15 değerlenmesinden kaynaklandığını belirtti. 2019’da 182,6 milyon dolarla kiraz ihracatında rekor kırıldığını, 2020 sezonu henüz bitmeden 190 milyon dolar ihracat geliriyle yeni bir rekora imza atıldığını kaydeden Uçak, sezon sonunda tutarın 200 milyon doları aşabileceğini dile getirdi.

“ÇİN VE HONG KONG’A KİRAZ İHRACATI YÜZDE 50 ARTTI”
A, C ve K vitaminlerini barındıran kirazın güçlü bir antioksidan olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Uçak, “Kiraz özellikle Çin’de zenginliğin ve cömertliği temsil ediyor. 2020 yılında Çin ve Hong Kong’a kiraz ihracatımız yüzde 50’lik artışla 5,2 milyon dolardan 8 milyon dolara çıktı. Önümüzdeki yıllarda Uzakdoğu’ya kiraz ihracatımızın daha da artmasını bekliyoruz.” dedi.

 

“ÇETİN BİR REKABET YAŞANDI”
En büyük ihraç pazarı durumundaki Rusya’da Yunanistan, İran, İtalya, Özbekistan, Sırbistan, Romanya, Moldova ve İspanya’yla rekabet halinde olduklarını kaydeden Uçak, “Lojistik fiyatlarımızdan yükselen maliyetler nedeniyle Türk kirazının fiyatı diğer ülkelere göre yüksek kaldı, çetin bir rekabet yaşandı. İhracatta sezon başında beklediğimiz artışın biraz gerisinde kalsak da başarılı bir sezonu geride bırakıyoruz. Pandemi döneminde üreticimizin yüzünü güldüren, bu rekora katkı koyan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum.” diye konuştu.

“TAZE KİRAZ, ÜZÜM VE NARDA HEDEF PAZARLAR URGE PROJESİ”
Uçak, yeni başladıkları “Taze Kiraz, Üzüm ve Nar Ürünlerinde Hedef Pazarlar URGE Projesi’yle” Uzakdoğu’da Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Endonezya, Singapur ve Vietnam’ı hedef pazar olarak belirlediklerini söyledi: “Bu ülkelerde yapacağımız pazarlama faaliyetleriyle 2020 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız.”

EN FAZLA KİRAZ İHRACATI ALMANYA’YA YAPILDI
1 Ocak – 13 Temmuz 2020 döneminde en fazla kiraz ihracatı 79 milyon dolar karşılığında Almanya’ya yapıldı. 42 milyon dolarla Rusya ikinci; 13 milyon dolarla Avusturya ise üçüncü sırada. Bu ülkeleri Norveç, Hollanda, İtalya, Hong Kong, İsviçre, Çin, Danimarka ve İngiltere izledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir