Connect with us

Finans & Ekonomi

5G’SİZ ENDÜSTRİ 4.0 HAYAL!

-Dünya 2020 Nisan’da 5G’ye geçiyor. Endüstriyel internet 5G’yle mümkün. Türkiye’deki altyapı 4G için bile yetersiz. 5 milyon kilometre fiber optik kablo gerekiyor. Halihazırdaki 350 bin kilometre. Yeni çağın dışında kalma tehlikesiyle karşı karşıyayız.

-Her 80 yılda bir ‘inovasyon dalgası’ oluşuyor. ‘Buhar makinesinin icadıyla’ ilki; ‘elektrik ve otomobille’, ikincisi; ‘ileri teknoloji, bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internetle’ üçüncüsü hayatımıza girdi. Dördüncü dalga ‘biyoteknoloji, yapay zekâ ve nanoteknolojideki’ gelişmelerle şekillenecek ve dünyadaki bütün endüstrileri dijital hale getirecek.

-ABD’li fizikçi ve fütürist Michio Kaku’ya göre “teknoloji ve bilimdeki ilerlemeler” sebebiyle ‘ticari kapitalizm’ dönemi sona eriyor. Gelecekte ‘mükemmel kapitalizm’ süreci yaşanacak ve bunda ‘entelektüel sermaye’ rol oynayacak.

-Prof. Dr. Emre Alkin, “5 milyon kilometre fiber optik kabloya harcanacak para, İstanbul Havalimanı’nın iki katı. 5G ile sanayide ortaya çıkacak katma değeri İstanbul Havalimanı’yla karşılaştırmıyorum bile. Everest Tepesi kalır yanında.” diyor.

 

Michio Kaku

“Biz transistörü keşfettik; lazeri, televizyonu, radyoyu, radarı keşfettik. X-ray cihazını MRI cihazını, uzay programını ve GPS sistemini biz yaptık. 20’nci Yüzyıl’ı fizikçiler keşfetti. 21’inci Yüzyıl’ı da keşfetmeye devam ediyor.” Bu sözlerin sahibi, bilim dünyasının en tanınan isimlerinden Japon asıllı ABD’li fizikçi ve fütürist Michio Kaku.

 

 

Prof. Dr. Erdal Arıkan

DÜNYA 2020 NİSAN’DA 5G’YE GEÇİYOR
“4G veya başka mevcut hizmetlerin, sayısal dönüşümü desteklemesi mümkün değil. Gecikmesiz ve neredeyse sıfır hatayla iletişim için 5G alt yapısı şart. Makinaların otomasyonu için, otonom sürüş sistemleri için, sürücüsüz araçlar için, endüstriyel internet için gerekli. Bunlar 4G ile veya başka mevcut telekom hizmetleriyle karşılanacak şeyler değil.” ifadeleri de Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan’a ait.

 

5G’nin 4G’den 1000 kat fazla veri hızı vaat ettiğini ve bu yönüyle hem şirketlerin hem de ülkelerin rekabet gücünü belirleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Arıkan, şu cümleleri de ekliyor sözlerine: “Dünya 2020’nin nisan ayında 5G’ye geçiyor. Türkiye’nin altyapısı 4G için bile yetersiz. Türkiye’nin 5G için bir yol haritası da yok.”

Işın Çelebi

5 MİLYON KİLOMETRE FİBER OPTİK KABLO GEREKİYOR
Ekonomi eski Bakanı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Işın Çelebi ise 5G’nin hayat bulabilmesi için Türkiye’deki fiber optik kablo uzunluğunun 5 milyon kilometreye çıkarılması gerektiğinin ve bunun için 50 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.

 

 

 

“TÜRKİYE ÇAĞDIŞI KALABİLİR” UYARISI…
Prof. Dr. Arıkan ve Çelebi, bu açıklamaları Altınbaş Üniversitesi, Türkiye Bilişim Vakfı ve Çelebi Danışmanlık tarafından düzenlenen “Dijital Yönetim ve Kırılma Konferansı’nda” yaptı. 2019 Kasım’da gerçekleşen konferansta “Türkiye’nin yakın geleceğinde dijitalleşmenin önemi” konuşuldu. Çelebi, dünyanın dijitalleşmeyle yepyeni bir çehreye büründüğünü vurgulayıp uyardı: “Eğer bu alanda gerekli yatırımlar yapılmazsa Türkiye çağdışı kalabilir.”

Prof. Dr. Emre Alkin

MEVCUT KABLO UZUNLUĞU SADECE 350 BİN
Peki konunun odağındaki fiber optik kablo uzunluğunda Türkiye’deki durum ne? Sorunun cevabı aynı konferansın konuşmacılarından Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin’in bir televizyon programında dile getirdiği sözlerde: “Benim ve (Hazine eski Müsteşarı, ekonomist, yazar ve öğretim üyesi) Mahfi Eğilmez’in de katıldığı konferansta Işın Çelebi, Türkiye’nin 5G’ye geçebilmesi için 5 milyon kilometre fiber optik kabloya ihtiyacı olduğunu, mevcutta 350-360 bin kilometre kablo bulunduğunu söyledi. Ben ‘500 bin kilometre mevcut’ biliyordum, ancak onların bir bölümü bakır kabloyla destekleniyormuş meğer.”

5G’NİN ENDÜSTRİYE KATKISI KIYAS KABUL ETMEZ…
İsveç’in 188 kilometrekare yüzölçümlü başşehri Stockholm’de 2 milyon kilometre fiber optik kablo altyapısı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Alkin, şöyle devam ediyor: “5 milyon kilometre kabloya harcanacak para, İstanbul Havalimanı’nın iki katı. 5G ile sanayide ortaya çıkacak katma değeri İstanbul Havalimanı’yla karşılaştırmıyorum bile. Everest Tepesi kalır yanında. Biz enflasyon gibi günlük meselelerle uğraşırken elin oğlu acayip işlere imza atıyor.”

“5G’Yİ MÜMKÜN KILAN BİR TÜRK, PROF. DR. ARIKAN”
Alkin’in hemen ardından aktardığı şu bilgiyi belki de ilk defa duyacaksınız: “Üstelik (kutupsal kodlar buluşuyla) 5G’yi mümkün kılan kişi bir Türk, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan. Bütün evrene armağan etti bunu. Dünyaya yön veren 17 matematik formülünün arkasına 18’incisini ekledi. Bizde bilim adamı var ama onu anlayacak insan yok.”

“İNOVASYONUN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ENGEL POPÜLİZM”
“İnovasyonun önündeki en önemli engel popülizm.” diyen Alkin, “Çünkü siyasi iktidarlar ‘çok uzun sürüyor gerekçesiyle’ inovasyon yaparak zenginleşme olabileceğine inanmıyorlar. Ama bizde de iktidarlar 15-16 seneden az sürede değişmiyor. İstikrarsızlığın sebebi yapısal reformların; adaletin, eğitimin, özgürlüğün olmaması. Halbuki özgür bireylerle daha güçlü ülke ve daha güçlü iktidar olur. Sürekli kısır döngüye düşülüyor.” görüşünde.

“GELECEĞE ENTELEKTÜEL SERMAYE ŞEKİL VERECEK”
ABD’li fizikçi ve fütürist Michio Kaku iki konuda otorite. Bunlardan ilki tamamlamaya çalıştığı Albert Einstein’in ‘bileşik alan’ kuramı. İkincisi ise “bilimsel araştırmalara bakarak” ve “farklı bilim dallarından yüzlerce akademisyenle sıkı görüşmeleri ışığında” olgunlaştırdığı ‘iş, ticaret ve finans’ öngörüleri. Kaku’ya göre “teknoloji ve bilimdeki ilerlemeler” sebebiyle ‘ticari kapitalizm’ dönemi sona eriyor. Gelecekte ‘mükemmel kapitalizm’ süreci yaşanacak ve bunda ‘entelektüel sermaye’ rol oynayacak.

“DÜNYADAKİ BÜTÜN ENDÜSTRİLER DİJİTALLEŞECEK”
Her 80 yılda bir ‘inovasyon dalgası’ oluştuğunu; ilkinin ‘buhar makinesinin icadıyla’ ikincisinin ‘elektrik ve otomobille’, üçüncüsünün ise ‘ileri teknoloji, bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internetle’ hayatımıza girdiğini söyleyen Kaku; dördüncü dalganın ‘biyoteknoloji, yapay zekâ ve nanoteknolojideki’ gelişmelerle şekilleneceğini, bununla birlikte ‘dünyadaki bütün endüstrilerin dijitalleşeceğini’ belirtiyor.

FİZİKÇİ VE FÜTÜRİST MICHIO KAKU’NUN ÖNGÖRÜLERİ
Kaku’nun önümüzdeki 100 yıla damgasını vuracağını ifade ettiği öngörülerinden bazıları:
– “Yakın gelecekte her şey mobilleşecek; bulut teknolojisiyle gerçekleşecek. Çevrenizde bilgisayar göremeyecek, bu kelimeyi unutacaksınız.”
– “Yabancı dil bilmeye gerek kalmayacak. Kontak lensler, konuşulan kişinin söylediklerini eş zamanlı tercüme edecek.”
– “Kanserde kemoterapinin yerini nanoteknoloji alacak. Kanserli hücreler akıllı ilaçlarla yok edilecek.”
– “İnternet ağı yerini beyin ağına bırakacak.”
– “Rüyalar kaydedilip izlenebilecek.”
– “Televizyon izlerken kanallar zihin gücüyle değiştirilecek. İnternete telepatiyle girilecek. Düşünerek e-posta gönderilebilecek.”
– “Sanatçılık, tasarımcılık ve komedyenlik gibi tüm kreatif meslekler daha önemli hale gelecek. Geri kalan işlerin tamamı robotlarca yapılabilecek. Bu dalganın kaybedeni ‘aracılar’ olacak.”

Japonya’daki Fukoku Mutual adlı sigorta şirketi şimdiden yapay zekayı devreye sokarak personelinin yüzde 30’unu işten çıkarmayı planladığını açıkladı bile…

“150 TRİLYON DOLARLIK ENDÜSTRİ HALİNE GELECEK”
Dünya Fütüristler Derneği Türkiye Başkanı Alphan Manas da konuya ilişkin şu öngörüleri paylaştı: “Yapay zekâ; 2025 yılında 150 trilyon dolarlık bir endüstri haline gelecek. 2020’de 1,8 milyon işgücünü ortadan kaldırırken 2,3 milyon yeni iş gücü kazandıracak. 2035’te şirketlerin karlılığını yüzde 38 artırırken, 14 trilyon dolar fazla ciro yaratacak.”

ABD, Çin, İngiltere ve Kanada 5G teknolojinin öncüsü konumunda. ABD, 5G teknolojisi sayesinde sağlık hizmetleri harcamasında yılda 94 milyar dolar tasarruf elde etmeyi umuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir