Connect with us

Startuplar & Girişimcilik

NESNELERİN İNTERNETİYLE (IoT) HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞECEK?

IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisiyle çok sayıda cihaz ve sistem; elektronik araçların yardımıyla her açıdan kontrol edilebiliyor. IoT ayrıca Endüstri 4.0 gibi yalnızca mühendislere özgü de değil. Son kullanıcı bile erişebiliyor ve kontrolünde tutabiliyor.

 

“Yapay zekâ”, “makine öğrenmesi” ve “Endüstri 4.0” kapsamındaki çalışmalar; şu anda sadece bilgisayarlar için geçerli olan “veri alışverişi, analiz ve karar verme” gibi süreçlerin, başka nesneler arasında da meydana gelebileceği düşüncesini akla getirdi ve “Nesnelerin İnterneti” (IoT-Internet of Things) kavramı ortaya atıldı.

EYLEMLER; YAZILIM VE ELEKTRONİĞE DEVREDİLİYOR
Bu sayede “insan eli ve kontrolüyle yapılan” eylemlerin çoğunun imkanlar ölçüsünde “yazılım ve elektroniğe devredilmesi” ve böylelikle “insanların daha farklı işlere zaman ayırabilmelerinin” önünün açılması amaçlanıyor. Öte yandan sistemlerdeki verimliliğin sistematik olarak incelenebilmesi de hedefleniyor.

IoT (NESNELERİN İNTERNETİ) VE IoT NETWORKING
IoT (Internet of Things/Nesnelerin İnterneti); bir network adresine sahip ve üzerinde -en azından- bir sensörü olan cihazlara verilen isimdir. Bunların oluşturduğu ağa da “IoT Networking” deniyor. Başka bir tanımlamayla, “İnsanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış, internet üzerinden ulaşılabilen kontrol edilebilen ve veri alınabilen” cihazlar kümesidir.

WIFI, TEKNOLOJİYE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRDI
Teknolojinin ilerlemesiyle mekanik aletler yerini elektronik cihazlara ve otomasyon sistemlerine bıraktı. Akıllı telefonlar, tabletler ve diğer birçok cihazın Wifi (kablosuz internet) teknolojisiyle internete bağlanabilmesi teknolojiye yeni bir boyut kazandırdı. Bu konseptin diğer nesnelere de uyarlanmasıyla IoT terimi üretildi.

IoT; ENDÜSTRİ 4.0 GİBİ SADECE MÜHENDİSLERE ÖZGÜ DEĞİL
IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisiyle çok sayıda cihaz ve sistem; geliştirilen elektronik araçların yardımıyla kontrol edilebilmekte ve verimlilik incelemesine tabi tutulabilmekte. IoT’un bir diğer özelliği de Endüstri 4.0 gibi yalnızca mühendislere özgü bir olmaması. Son kullanıcının bile erişebileceği ve kontrolünde tutabileceği yapıya sahip.

CİHAZLAR KENDİ BAŞINA KARAR ALABİLECEK
Öyle ki, bir fabrikanın uzaktan kontrol edilmesinde kullanılan cihazlar; birkaç küçük ayar değişikliğiyle aynı işlemi evlerde de yerine getirebilecek. IoT teknolojisi aracılığıyla, teknik bilgilere sahip olmayanlara da el ve duyu fonksiyonu konforu sunacak. Bununla kalmayıp umulan verimliliğe ulaşılmasına dair kararları kendi başına alabilecek. Akıllı ev sistemleri, bu teknolojinin henüz tam olgunlaşmayan öncü projeleri niteliğinde.

OTOMATİZE, VERİMLİLİĞİ ÖLÇÜLEBİLİR VE AKILLI SİSTEMLER
IoT; “otomatize, verimliliği ölçülebilir ve akıllı” sistemlerle hayatı daha hızlı, verimli ve özgür kılıyor. Ne herhangi bir elektronik cihazın açılması için düğmesine basmak ne de ne zaman çalışacağını düşünmek gerekiyor. Bu yüzden küresel boyutta yaygınlaşıyor.

Network üzerinden adreslenebilen ve kontrol edilebilen IoT cihazlarındaki fonksiyon yelpazesi en sadesinden en kompleksine hayli geniş. Bazıları üzerine bağlanan birkaç sensörle basit aç kapa işlemleriyle sınırlıyken; bazıları da bir evin tüm ısı- ışık kontrolü, güvenlik, multimedya ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

KİŞİSEL CİHAZLARDAN, AKILLI EV VE ŞEHİRLERE…
Araştırmalara göre 2015 yılında internet ortamındaki cihaz sayısı 2015 yılında 4,9 milyar idi. Sayının 2020’de yaklaşık 25 milyar olacağı tahmin ediliyor. IoT, geniş bir alana yayılmış durumda. Kişisel cihazlardan akıllı ev ve şehir sistemlerine, otomatik tarım ve sulamadan güvenlik ve sağlık sektörüne; otomatize ve internete bağlanabilen her cihaz ve sistemde Internet of Things teknolojisi kullanılabilmekte.

Örneğin IoT kategorisindeki en popüler akıllı ev sistemlerinde odanın sıcaklığı ve ışıklar ev sahiplerinin evde olup olmamasına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Buzdolapları yiyecekler bittiğinde uyarabiliyor. Dış kapı kilidi uzaktan bile kontrol edilebiliyor. Akıllı saat ve gözlükler de IoT var. Saatler sensörler vasıtasıyla adım sayısını, yürünen mesafeyi veya kalp ritim bilgilerini, hatta hastalanma sinyallerini aktarabilmekte.

TRAFİĞE VE ENERJİ TÜKETİMİNE AYAR…
Gelecekteki IoT uygulamalarıyla, akıllı şehirler projelerinde arabalara en uygun rotalar çizilerek trafiği rahatlatmak mümkün olabilecek. Enerji tüketimi ihtiyaç duyulan saatler dikkate alınarak ayarlanabilecek.

BULUT TEKNOLOJİSİ VE YAPAY ZEKA HIZI
IoT’ in gelişimi iki teknolojiyle hızlandı. Bunlardan biri Cloud (Bulut Teknolojisi). Diğeri de yapay zekâ ve onun alt uygulama alanı makine öğrenmesi. Yapay zekayla nesnelerin iletişiminin ötesine geçilerek devasa büyüklükteki veriler istatistiki açıdan analiz edildi ve belirli sonuçlara ulaşıldı. Sistemler bunlara göre en uygun hale getirildi.

Iot teknolojisi; M2M (makineden makineye) H2M (insandan makineye) haberleşmelerine imkân tanımakta. Böylece geniş kapsamlı alanlardan veri toplamak ve o alanları kontrol edebilmek mümkün olabildi.

BİLGİ GÜVENLİĞİ DE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR
Internet of Things’ in mesafe kat etmesiyle bilgi güvenliği de yeniden şekillenmekte. Web ve mobil cihazların yanı sıra artık IoT teknolojisinin hâkim olduğu akıllı saatler, gözlükler, eş eşyaları, akıllı şehir sistemleri, akıllı tarım aletleri ve akıllı ulaşım araçları da siber saldırı riski altına girdi. Milyonlarca IoT cihaz için en önemli bilgi adresleme.

MAKİNELER TAM BOZULMADAN ŞİRKET UYARILIYOR
IoT şirketleri; “kendi işletmelerine, endüstrilerine ve pazarlarına yaklaşma yöntemlerini yeniden düşünmeye teşvik eder” ve onlara “iş stratejilerini geliştirmek için” araçlar sunar. En çok lanse edilen avantajlardan biri, öngörücü bakımlarıdır. Bir parça veya makine bozulmadan önce şirketlerin bu sorunları çözmek için harekete geçmelerini sağlar.

DAHA FAZLA MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ SAĞLIYOR
IOT teknolojileri saha servis teknisyenlerinin; müşteri ekipmanlarındaki olası sorunları büyümeden tespit etmelerine ve rahatsızlık oluşmadan çözmelerine imkan tanır.

Tedarikçiler, üreticiler ve müşteriler IoT’la; tedarik zinciri boyunca ürünlerin konumunu, durumunu izlemek için varlık yönetimi sistemlerini kullanabilir. IOT, daha fazla müşteri memnuniyeti sağlar. IOT ayrıca tesis yönetimini de iyileştirir.

IoT’UN (INTERNET OF THINGS) FAYDALARI

Nesnelerin internetinin sağladığı avantajlar:
-Genel iş süreçlerinin izlemesi.
-Müşteri deneyiminin geliştirilmesi.
-Zamandan ve paradan tasarruf edilmesi.
-Çalışan verimliliğinin artırılması.
-İş modellerinin entegre edilmesi ve uyarlanması.
-Daha iyi iş kararları verilmesi.
-Daha fazla gelir elde edilmesi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir