Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRKİYE İHRACAT KATKI ENDEKSİ 2023 ŞAMPİYONU: İNŞAAT SERAMİKLERİ

“Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2023 sıralamasının” ilk üçünde inşaat seramikleri, mobilya ve giyim sektörleri yer aldı. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı İlter Yurtbay “Başta Amerika pazarı olmak üzere ihracat yaptığımız ülkelerde daha da güçlenmeye ve yüksek yerli katma değer oranımızla net döviz girişini artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan “Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2023” sonuçlarına göre inşaat seramikleri, 11’lik oranla 2023 yılında ülke ihracatına en yüksek katkı sağlayan sektör oldu. Yılda iki defa açıklanan endekse verileriyle inşaat seramiklerini 6,61’le mobilya ve 5,26’yla giyim izledi.

TÜRKİYE İHRACAT KATKI ENDEKSİ
2023 yılının ikinci yarısındaki yeni politikalara uyum süreci Türkiye’nin ihracatını sınırladı. Türkiye 2023’te yüzde 0,6 artışla 255,8 milyar dolar ihracat yaptı. Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2022 yılını 0,89 puanla negatif kapattı. 2023’ün ilk yarısında 0,82; sonunda ise 0,91 puan oldu. İhracat artışı yavaşlarken ithalat azaldı.

20 ANA SANAYİ KOLUNDAN 11’İ POZİTİF
Seramik sektörünün 2023’teki net ihracat katkısı 849 milyon dolar. 2023’te 20 ana sanayi kolu arasında ihracat katkı oranı pozitif olan sektör sayısı 11’e yükseldi. 2023’te en yüksek ihracatı, 0,86 katkı oranıyla motorlu kara taşıtları sanayi gerçekleştirdi.

“TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN…”
Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı İlter Yurtbay “Gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, yerli kaynaklarla üretim yapan ve ihracatta öne çıkan seramik sektörü ekonomimize katma değer sağlamaya ve ihracatta liderliğini korumaya devam ediyor.” dedi.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı İlter Yurtbay “Başta Amerika pazarı olmak üzere ihracat yaptığımız ülkelerde daha da güçlenmeye ve yüksek yerli katma değer oranımızla net döviz girişini artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

“HER KOŞULDA ÜRETMEYE DEVAM EDEBİLME MOTİVASYONU…”
“Yeniden şekillenen dünya pazarında ve tedarik zincirinde Türk seramiklerinin kalıcı olarak yer almasını” hedeflediklerini belirten Yurtbay şunları kaydetti: “2023 yılının başında büyük bir deprem felaketi, ekonomide dalgalanmalar ve uzunca bir seçim süreci yaşanmış olsa da inşaat seramiklerinin ihracata olan katkısı göz ardı edilemez. Bugün bu kadar iyi ihracat yapabiliyor olmamızın altında yatan en önemli sebeplerden biri de son derece modern üretim tesislerimizin olması ve her koşulda üretmeye devam edebilme motivasyonumuz. Başta Amerika pazarı olmak üzere ihracat yaptığımız ülkelerde daha da güçlenmeye ve yüksek yerli katma değer oranımızla net döviz girişini artırmaya devam edeceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir