Connect with us

Finans & Ekonomi

“FAKİRLEŞMEYİ DURDURMAK İÇİN ORTALAMA İHRACAT FİYATINI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı talep olup kurun önemli bir etkisi yoktur.” ifadesine dikkat çeken Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi “Emek-yoğun sektörlerimiz dünya genelindeki taleplere cevap veremez noktaya geldik. Türkiye gelir dağılımındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsa üretmek ve ihracatını artırmak zorunda. Bugün ülkemizde en varlıklı yüzde 20’lik dilim gelirin yüzde 50’sini alır hale geldi. Orta direk kalmıyor, nüfusumuzun büyük bölümü hızla fakirleşiyor. Fakirleşmeyi durdurmak için ihracatçı sayımızı, ihracat tutarımızı ve ortalama ihraç fiyatımızı artırmamız gerekiyor.” dedi.

 

Ticaret Bakanlığı verileriyle, Ege Bölgesi’nden 2023 yılında gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 203. Bölge illeri geçtiğimiz yıl 42,6 milyar dolarlık ihracata imza atarken, 2022’ye göre yüzde 2’lik düşüşle 20,9 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye Orta Vadeli Program’da 2026 yılı sonunda 302,2 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini ifade eden EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege Bölgesi olarak bu hedefe 52 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi. 

EGE’NİN İHRACATINI İZMİR SIRTLIYOR
2023’te 23 milyar 793 milyon dolarla Ege Bölgesi’nin ihracatını sırtlayan İzmir’in ithalatı 12 milyar 928 milyon dolar. Dış ticaret hacmi 36,7 milyar dolara ulaşan İzmir’de ihracatın ithalatını karşılama oranı yüzde 184.

2023 yılında 7 milyar 747 milyon dolarlık ihracata imza atan Manisa, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 8’inci vilayeti. Şehrin ithalatı 3,5 milyar dolar; ihracatının ithalatı karşılama oranı ise yüzde 221.

“EGE BÖLGESİ İHRACATI RAHATLIKLA 50 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR”
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ekosistemde uygun bir iklim oluşması halinde Ege Bölgesi’nin ihracatının çok rahatlıkla 50 milyar doları aşacağını öngördüklerini açıkladı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ekosistemde uygun bir iklim oluşması halinde Ege Bölgesi’nin ihracatının çok rahatlıkla 50 milyar doları aşacağını öngördüklerini açıkladı.

“DÜNYA GENELİNDEKİ TALEPLERE CEVAP VEREMEZ NOKTAYA GELDİK”
Ege Bölgesi’nden 2022 yılında 44,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirten Eskinazi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı talep olup kurun önemli bir etkisi yoktur.” ifadesine dikkat çekerek “Emek-yoğun sektörlerimiz dünya genelindeki taleplere cevap veremez noktaya geldik. Türkiye gelir dağılımındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsa üretmek ve ihracatını artırmak zorunda. Bugün ülkemizde en varlıklı yüzde 20’lik dilim gelirin yüzde 50’sini alır hale geldi. Orta direk kalmıyor, nüfusumuzun büyük bölümü hızla fakirleşiyor. Fakirleşmeyi durdurmak için ihracatçı sayımızı, ihracat tutarımızı ve ortalama ihraç fiyatımızı artırmamız gerekiyor.” dedi.

“2026 İHRACAT HEDEFİMİZ 52 MİLYAR DOLAR”
Ege Bölgesi’nin ihracatına projeleriyle yön verdiklerini kaydeden Eskinazi şunları söyledi: “2024 yılında sektörel TURQUALITY Projeleri, URGE Projeleri, Fuarlar, Sektöre Ticaret Heyetleri, Alım Heyetleriyle ihracatçılarımızı daha fazla ithalatçıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik, inovasyon, tasarım, Ar-Ge, mesleki eğitim yoğunlaşacağımız diğer başlıklar olacak. Türkiye Orta Vadeli Programda 2026 yılı sonunda 302,2 milyar dolar ihracat hedefliyor. Ege Bölgesi olarak bu hedefe 52 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir