
Gelişen teknolojilerin sağladığı imkanlarla kara, deniz, hava ve demiryollarını entegre eden intermodal çözümlerin ön plana çıkmaya başladığını belirten Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “Son 10 yıl içinde ve özellikle Covid-19 pandemisi döneminde dünya genelinde intermodal çözümlere olan talep 10 kattan fazla arttı. Çin’den 12 haftada Avrupa’ya gidemeyen konteynerler, üretilen pilot intermodal çözümlerle 2 haftada ulaşabildi.” diyor.

Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “bilinen ve alışık olunan lojistik yönetiminin kökten değişmeye başladığının” altını çiziyor.
Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, lojistik sektörüne “Mobilite, Görünürlük ve Dijital Filo Yönetimi, Gömülü Lojistik Teknolojileri, Robotik, Depo Otomasyonları, Tedarik Zinciri ve Akıllı Teslimat Teknolojileri, Veri Analitiği ve Otonom Sürüş Teknolojileri” alanlarındaki gelişmelerin yön vereceğini söylüyor.
“İNTERMODAL ÇÖZÜMLERE TALEP 10 KATTAN FAZLA ARTTI”
Donanım, iş gücü ve yönetim anlayışıyla söz konusu alanlardaki yeni teknolojilere en hızlı adapte olan şirketlerin sektöründe rekabet avantajı yakalayacağını ifade eden Dr. Arslan, şu değişimlere ve durumlara dikkat çekiyor: “Gelişen teknolojilerin sağladığı imkanlarla kara, deniz, hava ve demiryollarını entegre eden intermodal çözümler ön plana çıkmaya başladı. Son 10 yıl içinde ve özellikle Covid-19 pandemisi döneminde dünya genelinde intermodal çözümlere olan talep 10 kattan fazla arttı. Çin’den 12 haftada Avrupa’ya gidemeyen konteynerler, üretilen pilot intermodal çözümlerle 2 haftada ulaşabildi. Hazar Denizi üzerinden konteyner hareketi son 2 yıl içinde 12 kat arttı. Özetle yapay zeka destekli çözümler ve hızla gelişen Tırport, Convoy, Sennder, Cogoport, Flexport ve benzeri dijital platformlar, rezervasyon, optimizasyon gücü ve erişilebilirliği çok geliştirdi. Yerli ve global yatırımcıların gündeminde yer alan Tırport, lojistiğin uçtan uca dijital olarak yönetilmesine imkan sağlamaktadır.”

Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, lojistik sektörüne “Mobilite, Görünürlük ve Dijital Filo Yönetimi, Gömülü Lojistik Teknolojileri, Robotik, Depo Otomasyonları, Tedarik Zinciri ve Akıllı Teslimat Teknolojileri, Veri Analitiği ve Otonom Sürüş Teknolojileri” alanlarındaki gelişmelerin yön vereceğini söylüyor.
LOJİSTİKTEKİ YENİ TEKNOLOJİLER…
“Covid-19 pandemisinin lojistik sektöründeki dijitalleşme hamlelerini birkaç yıl ileriye taşıdığını” belirten Arslan “Kamyonla birlikte yükün uçtan uca canlı izlenebilirliği, sürücülerin performansı, veri analitiği, yük-kamyon eşleştirmelerinde artırılmış zeka uygulamaları, parsiyel yük optimizasyonu, robotik, IoT, bulut ve API’larda gözlenen dinamik büyümenin lojistik sektörü için bir yeni normale işaret ettiği aşikar.” diyor.
“NAKLİYE SEKTÖRÜ DOĞRU YÜKLE HIZLICA BULUŞACAK”
Bilinen ve alışık olunan lojistik yönetiminin kökten değişmeye başladığının altını çizen Arslan, şunları kaydediyor: “Tırport gibi müşterilerine gerçek-zamanlı, konum-tabanlı, akıllı lojistik çözümler üretebilen ve tüm intermodal çözümleri aynı platform içinde destekleyebilen dijital teknolojiler ön plana çıkmaya devam ediyor. Yükün fabrika veya depodan çıkışından tüm teslimat ve gümrük geçiş süreçlerine anlık olarak izlenmesine olanak veren Tırport benzeri dijital ağlar ve platformlar farkı yaratırken, her geçen gün hız, maliyet ve optimizasyon için daha çok tercih ediliyorlar. Türkiye gibi bireysel kamyon sahipliğinin %80’lerin üzerinde olduğu ülkede nakliye sektörü bu teknolojiler sayesinde doğru yükle hızlı bir şekilde buluşacak. Ödeme, resmi evrakların iletilmesi, onaylatılması gibi konulardaki belirsizliklerle boğuşulmayacak ve kapasite kullanımları artacak.”