Connect with us

Dünya Gündemi

ŞİRKETLERİN YÜZDE 51’İNİN CORONA PLANI YOK

Çoğu şirket, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yerel yönetimlere danışarak pozisyon belirliyor. Ancak personelini virüsten etkilenen bölgelerden tahliye etme olasılığına karşı hala ihtiyatlı davranıyor. Şirketlerin yüzde 51’inin corona virüsü gibi küresel bir acil durumla mücadele için” herhangi bir planı veya protokolü; yüzde 27,2’sinin iş sürekliliği planı yok. Yalnızca yüzde 24’ü ise şu an bir plan hazırlamakla meşgul.

 

Uluslararası insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer’in dünya genelinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre şirketlerin yüzde 51’inin “Corona virüsü (COVID-19) gibi küresel bir acil durumla mücadele için” herhangi bir planı veya protokolü yok.

SADECE YÜZDE 24’Ü ŞU AN PLAN HAZIRLAMAKLA MEŞGUL
Şirketlerin yüzde 27,2’sinin iş sürekliliği planı da bulunmuyor. Yalnızca yüzde 24’ü ise şu an bir plan hazırlamakla meşgul. Yüzde 42’si çalışanlarını, özellikle virüsten etkilenen alanlarda uzaktan çalışmaya teşvik ediyor. Yüzde 92 gibi ezici bir çoğunluğu ofisin kapanması durumunda evden çalışmanın tercih ettikleri seçenek olduğunu ifade ediyor.

RİSKLİ BÖLGELERDEN TAHLİYE KONUSUNDA İHTİYATLILAR
Çoğu şirket, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yerel yönetimlere danışarak pozisyon belirliyor. Ancak personelini virüsten etkilenen bölgelerden tahliye etme olasılığına karşı hala ihtiyatlı davranıyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 63,4’ü tahliye gerçekleşirse şirket içindeki görevine bağlı olarak çalışanlarına değişen sürelerde ödeme yapmayı sürdüreceklerini kaydediyor.

YÜZDE 80’İ KARANTİNADAKİ ÇALIŞANLARINA ÜCRETLERİNİ ÖDÜYOR
İşletmeler seyahatleri normal şartlar altında bile zorunlu değilse azaltma, virüsün etkili olduğu yerlerdeyse yasaklama eğiliminde. Şirketlerin yüzde 80’i karantina bölgelerindeki çalışanlarına ücretlerini düzenli ödüyor.

“NASIL TEPKİ VERİLEBİLECEĞİ KONTROL EDİLEBİLİR”
“Ne olacağını kontrol edemesek de buna nasıl tepki verebileceğimizi kontrol edebileceğimizi” söyleyen Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, çalışanların kriz durumlarında şirketlerine güvenmek istediklerini belirtiyor.

Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin

GÜLEYİN’DEN ŞİRKETLERE TAVSİYELER
Güleyin, firma sahibi ve yöneticilerine şunları tavsiye ediyor: “Şirketler Dünya Sağlık Örgütü ve yerel sağlık otoritelerinden gelen güncel bilgileri takip ederek risk değerlendirmesi yapmalı. Riskin durumuna göre küresel ve yerel koşulları analiz ederek iş sürekliliği planlarını gözden geçirmelidir. İş seyahatlerini ertelemeyi değerlendirmek de alınabilecek tedbirler arasında. Ayrıca teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde uzaktan çalışma olasılıklarını ele almakta yarar var. Bunların yanı sıra çalışanların kaygılarını dinleyerek, korunma veya önlemeye yönelik tavsiyelerin iletişimini yaparak bir güven ortamı sağlamalıdır. İhtiyaç halinde iletişime geçilebilecek ekibi tanımlamak ve kriz aksiyon planı hazırlamak da büyük önem taşıyor.”

CORONA VİRÜS TEHDİDİNE KARŞI NELER YAPILMALI?
-Dünya Sağlık Örgütü ve devlet kurumlarından bilgi toplanmalı.
-İş sürekliliği planlarını gözden geçirilmeli. Küresel ve yerel koşullar değiştikçe politikaları değerlendirmeye ve güncellemeye devam edilmeli.
-Seyahat gerektiren ve zorunlu olmayan toplantıları ertelenmeli.
-Teknolojiden destek alarak uzaktan çalışma olasılıklarını iş sürekliliği planlarının bir parçası olarak kapsama alınmalı.
-Çalışanların kaygıları dinlenmeli.
-Korunma veya önlemeye yönelik tavsiyelerin iletişimi sağlanmalı.
-İhtiyaç halinde iletişime geçilebilecek kriz ekibi tanımlanmalı ve aksiyon adımları hazırlanmalı.

44 ÜLKEDE 25 BİN ÇALIŞANI VAR
130’u aşkın ülkede faaliyet gösteren Mercer’ın 44 ülkede 25.000’den fazla çalışanı var. 76.000 personel ve 17 milyar dolar yıllık gelirle dünyanın önde gelen “risk, strateji ve insan kaynakları” firmalarından Marsh & McLennan (NYSE: MMC) grubunun iştirakleri arasında.

ARAŞTIRMA LİNKİ: https://www.mercer.com.tr/rapor-makale-arastirma/yetenek/covid-19-global-survey-coronavirus-impact-to-global-market.html

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir